Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

«Κίνηση 75»: Οι Πασόκοι που θέλουν να πάψουν να είναι Πασόκοι

Μιχάλης Καρχιμάκης, Παντελής Οικονόμου, Γρηγόρης Νιώτης, Κατερίνα Μπατζελή, Άσπα Παπαηλιού, Σήφης Βαλυράκης, Γιάννης Διαμαντίδης, Μανώλης Στρατάκης, Βασίλης Γιουματζίδης, Θόδωρος Τσίκας, Κατερίνα Διαμαντοπούλου, Άρις Μπουρδάρας.
Ποιοι είναι όλοι αυτοί οι «κολοσσοί» της πολιτικής; Αν δεν το ξέρετε είναι η Κ75 ή αλλιώς η «Κίνηση των 75», ένα είδος συνιστώσας στο ΠΑΣΟΚ που ιδρύθηκε πριν μερικούς μήνες και κάνει κατά καιρούς διάφορες παρεμβάσεις άνευ ουσίας.

Έτσι και χθες έκανε μια «βαρυσήμαντη» παρέμβαση κατά την οποία, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της, 800 στελέχη της «Κ75» ζητούν άμεση αλλαγή της πολιτικής.
Θα πείτε που βρέθηκαν 800 στελέχη για να υπογράψουν ένα κείμενο του ΠΑΣΟΚ, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.
Η Κίνηση των «τεραστίων» λοιπόν καταθέτει μια ολοκληρωμένη πρόταση για «το κλείσιμο του κύκλου της κρίσης και του άνοιγμα του κύκλου της ανάπτυξης» και απαιτούν «άμεσα ένα Εθνικό Σχέδιο για την Κοινωνική Συνοχή και την έξοδο από την κρίση».
Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της Χρυσής Αυγής, χαρακτηρίζουν ως αναγκαία την παρέμβαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης, σημειώνουν ωστόσο, πως πρέπει να αντιμετωπιστούν ριζικά και σε βάθος οι λόγοι που οδήγησαν στην εμφάνιση και ανάπτυξη του φαινομένου της ΧΑ. Όπως αναφέρουν, «η κοινωνία τείνει σε οριακές καταστάσεις και μοιάζει όλο και περισσότερο με «καζάνι» έτοιμο να εκραγεί. Πολλές κοινωνικές ομάδες, μεταξύ των οποίων τα δυόμιση εκατομμύρια νεόπτωχοι, οι 1,5 εκ άνεργοι και οι σχεδόν 1 εκ νέοι που δεν έχουν μπει ακόμη στην αγορά εργασίας, βρίσκονται στο κόκκινο λίγο πριν την μεγάλη ‘’έκρηξη’’». Μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι τουλάχιστον παράδοξο, όπως επισημαίνουν, να μιλούν όλοι για καταπολέμηση της ανεργίας και ταυτόχρονα να γίνονται οριζόντιες απολύσεις δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στο Δημόσιο.
Η Κίνηση θέτει τρεις προτεραιότητες:
- Εθνικό σχέδιο για την κοινωνική συνοχή
- Εθνική Στρατηγική που θα δώσει προοπτική
- Άλλη πολιτική με ξεκάθαρο προοδευτικό πρόσημο.
Όπως αναφέρεται, στο Εθνικό σχέδιο για την κοινωνική συνοχή πρέπει να περιλαμβάνεται «ένα σχέδιο για την αξιοπρεπή σίτιση και στέγαση των νεόπτωχων, καθώς επίσης και επέκταση του επιδόματος ανεργίας και στους μακροχρόνια άνεργους».
Ζητείται επίσης η «άμεση ενεργοποίηση του προγράμματος για 400.000 θέσεις εργασίας, καθώς και προγράμματα ενίσχυσης, με 3 δισ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ, των νέων που είναι άνεργοι για να ξεκινήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις με μικρές και μεσαίες επιδοτήσεις».
Το περιεχόμενο της Εθνικής Στρατηγικής κινείται σε τρεις άξονες:
- Την αναδιανομή πόρων και φόρων
- Την απονομή δικαιοσύνης
- Τις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα
Ως προς την αναδιανομή πόρων, επισημαίνουν πως «το μοντέλο της εσωτερικής υποτίμησης ξεπέρασε κατά πολύ τα λογικά όρια» και ζητούν άμεση αναθεώρηση της μισθολογικής πολιτικής.
Διαφοροποιούνται ως προς την τακτική της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και την έλλειψη προγραμματικής συμφωνίας, τονίζοντας ότι «δεν ανήκει στην προοδευτική αντίληψη πρώτα να μοιράζονται οι καρέκλες και μετά να συμφωνούνται οι πολιτικές».
Τονίζεται επίσης ότι «οι δημοκρατικοί πολίτες αντιδρούν στην ταύτιση Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ, γιατί έχουν το ένστικτο της ανάγκης αναγέννησης της δημοκρατικής παράταξης».
Η «Κίνηση 75» ζητεί να διαφοροποιηθεί το ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ ενόψει των επόμενων εκλογών, τονίζοντας ότι πρέπει «να υπάρξει ιδεολογικό και πολιτικό πρόσημο διαφοροποίησης από τη Δεξιά».
Επίσης τονίζουν ότι «δεν πρέπει να κοπούν οι γέφυρες με την αριστερά» αν και δεν τρέφουν αυταπάτες, όπως αναφέρουν, σχετικά με τον τρόπο που συμπεριφέρονται οι κομματικοί σχηματισμοί της.
Αυτά ζητούν μεταξύ άλλων οι Πασόκοι που θέλουν να πάψουν να είναι Πασόκοι, αλλά δεν τους αφήνει το… χούι διότι όπως ξέρουμε πρώτα βγαίνει η ψυχή.
Φυσικά χωρίς κανένα ίχνος αυτοκριτικής, πρώην υπουργοί και στελέχη του κρατικού μηχανισμού, κάνουν προτάσεις περί ανέμων και υδάτων. Άλλωστε, δεν κοστίζουν οι προτάσεις. Η υλοποίησή τους κοστίζει, κι εδώ πάσχει η Κίνηση των 75. Όπως και όλο το ΠΑΣΟΚ δηλαδή που δεν μπορεί να ανακάμψει γιατί ακριβώς δεν έχει τι να πει. Επομένως, τι να μας πουν και οι 75 ή οι 800; Δεν κάθονται καλύτερα στ’ αυγά τους;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου