Τον τελευταίο καιρό σα να… τσίμπησε δηλητηριώδης μέλισσα την κυβέρνηση. Εκεί που κάτι καλό πάει να γίνει, εκεί που το κυβερνητικό στρατόπεδο έδειξε πυγμή στο θέμα της Χρυσής Αυγής. Εκεί που σε οικονομικό επίπεδο «ξεκολλάει» η χώρα και έρχονται επενδυτές ενώ ξεπαγώνουν οι σχέσεις με τη Ρωσία, η κυβέρνηση δείχνει να έχει ακόμη «κολλήματα» στο παρελθόν.
Δείχνει να κάνει στρατηγικά λάθη που αν δεν τα διορθώσει θα της κοστίσουν και δύσκολα θα αναστρέψει την κατάσταση που πάει να διαμορφωθεί. Κι όμως. Έχει τις δυνατότητες να το κάνει, ο Σαμαράς είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε τομές, όμως, υπάρχουν πολλά «βαρίδια», υπουργοί, στελέχη και παρατρεχάμενοι που κάνουν ζημιά. Τα τέσσερα στρατηγικά λάθη της κυβέρνησης είναι:
1. Aτολμία σε κρίσιμα ζήτημα, όπως η ΕΡΤ και τα Πανεπιστήμια. Πέντε μήνες συμπληρώνονται από το «Εδώ ΕΡΤ» στο Ραδιομέγαρο της Λ. Μεσογείων. Που θα πάει αυτή η κατάσταση; Πόσο ακόμη θα λειτουργούν δύο δημόσια κανάλια; Πότε θα προετοιμαστεί η… ΝΕΡΙΤ για την ελληνική προεδρία και πότε θα βγουν έξω οι καταληψίες της ΕΡΤ; Είναι ερωτήματα που απασχολούν πολλούς σοβαρούς ανθρώπους στη χώρα. Από την άλλη, είναι δυνατόν για πάνω από δύο μήνες να γίνονται απεργίες στα Πανεπιστήμια, να μη γίνονται εγγραφές και να χάνεται το εξάμηνο και η εξεταστική; Οι διοικητικοί υπάλληλοι κήρυξαν νέα απεργία, για 9η εβδομάδα, την ίδια ώρα που αποκαλύφθηκε ότι πληρώνονταν κανονικά. Τι λέει, λοιπόν, η κυβέρνηση στους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της που ζητούν σοβαρότητα, οργάνωση, ξεκάθαρες λύσεις κι όχι ημίμετρα και μπάχαλο;
2. Η εικόνα που δημιουργήθηκε με τον φόρο στα ακίνητα. Τόσο καιρό είχαν στη διάθεσή τους για να φτιάξουν έναν δίκαιο νόμο και τελικά φτάσαμε στο σημείο να ζητούν βουλευτές να παραταθεί το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ. Παράλληλα, το σχέδιο που ήρθε σε δημόσια διαβούλευση, αν δεν αλλάξει, απλά πλήττει τη μεσαία τάξη, τους νοικοκυραίους και τους αγρότες, δηλαδή την παραδοσιακή δεξαμενή ψήφων για τη ΝΔ. Αντί να κάνουν έναν δίκαιο και ορθά κατανεμημένο φόρο, δημιούργησαν ένα νόμο με σοβαρά λάθη και στρεβλώσεις και με μόνο στόχο να εισπραχθούν πάνω από 3,3 δις ευρώ. Κάτι τέτοια θέματα βλέπει ο κόσμος και ξεχνά ακόμη και τις επιτυχίες που σημειώνονται, τα πρωτογενή πλεονάσματα, την ανάπτυξη που έρχεται. Η καθημερινότητα είναι αυτή που καίει το λαό. Το έχουν καταλάβει;
3. Tα χαράτσια στην υγεία. 25 ευρώ για νοσηλεία, 5 ευρώ για τα εξωτερικά ιατρεία, 1 ευρώ για κάθε συνταγή φαρμάκων. Παράλληλα, ένα μπάχαλο στα νοσοκομεία, διαλυμένοι αξονικοί τομογράφοι, ουρές και ράντζα. Όχι παντού, αλλά η εικόνα έχει χαλάσει. Και μην ξεχνάτε ο χώρος της υγείας είναι τόσο ευαίσθητος όσο κανένας άλλος. Σίγουρα ο κ. Γεωργιάδης κάνει προσπάθειες να μαζέψει τα ασυμμάζευτα και να νοικοκυρέψει τα οικονομικά. Όταν, όμως, ταλαιπωρείται ο κόσμος με τέτοιο τρόπο, και πληρώνει κι από πάνω, τότε όλη του η οργή πέφτει πάνω στους κυβερνώντες. Και λαό που δεν έχει φράγκο στην τσέπη και παράλληλα, δε νιώθει ασφάλεια στα νοσοκομεία, καλύτερα να τον φοβάσαι.
4. Όλη αυτή η μετρολογία που έχει κάνει απίστευτο κακό. Δύο μήνες τώρα όλοι μιλούν για νέα μέτρα που έρχονται. Άλλοι τα λένε οριζόντια, άλλοι κάθετα, άλλοι στοχευμένες δράσεις κι άλλοι απλά παρεμβάσεις όπου χρειάζονται. Όμως, αυτό που μένει στον κόσμο είναι ότι θα έρθουν κι άλλα μέτρα. Η συντριπτική πλειοψηφία ζει με αυτό το φόβο, είναι απογοητευμένος, εξοργισμένος που δεν του δίνει κανείς μια ελπίδα να πιαστεί. Αν λοιπόν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση για τους επόμενους μήνες. Αν οι πολίτες ακούνε ότι θα μειωθούν οι μισθοί τους, οι συντάξεις τους, θα δουλέψουν καμιά 15αριά χρόνια παραπάνω, θα πληρώσουν νέους φόρους κ.λπ, τότε πώς να περιμένει κανείς ότι θα σηκώσει κεφάλι η χώρα; Η ψυχολογία είναι σημαντικό στοιχείο και αυτή τη στιγμή είναι στο ναδίρ.
Η κυβέρνηση πρέπει να προσέξει όλα αυτά, αν θέλει να μακροημερεύσει. Οι στιγμές είναι κρίσιμες για λάθη και παλινωδίες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου