Για το σύνολο σχεδόν της Κ.Ο. της Ν.Δ. ο κ. Βενιζέλος εκπροσωπεί ένα ΠΑΣΟΚ το οποίο έφερε τη χώρα στην καταστροφή
Η αλήθεια είναι πως οι σχέσεις του Αντώνη Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο έχουν περάσει το τελευταίο διάστημα από σαράντα κύματα.
Συνεργάτες του πρωθυπουργού ποτέ δεν έκρυψαν τα αισθήματά τους για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τον οποίο και χαρακτηρίζουν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις ως αλαζόνα, ενώ και στην Κ.Ο. αλλά και στη βάση της Ν.Δ. ο κ. Βενιζέλος κάθε άλλο παρά αγαπητός θεωρείται. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο το γεγονός ότι προεκλογικά τα όσα ακούστηκαν από τη Λεωφόρο Συγγρού αλλά και από τον ίδιο τον Σαμαρά κατά του κ. Βενιζέλου δεν ήταν και λίγα. Εξάλλου είναι σαφές πως στη Ν.Δ. θεωρούν πως ο σημερινός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης φέρει τεράστιες ευθύνες για τα όσα συνέβησαν τα τελευταία χρόνια. Κανείς δεν ξεχνά για παράδειγμα τις θέσεις που είχε κρατήσει την περίοδο που ο Γιώργος Παπανδρέου βύθιζε την Ελλάδα στα Μνημόνια αλλά και τη στήριξη που παρείχε σε πρόσωπα όπως ο Ακης Τσοχατζόπουλος. Για το σύνολο σχεδόν της Κ.Ο. της Ν.Δ. ο κ. Βενιζέλος εκπροσωπεί ένα ΠΑΣΟΚ το οποίο έφερε τη χώρα στην καταστροφή, ενώ δεν είναι προφανώς τυχαίο ότι ο ίδιος ήταν από τα πρωτοκλασάτα στελέχη στα χρόνια μιας διακυβέρνησης όπου επικράτησαν για πολλούς η φαυλότητα, η αναξιοκρατία και η αδιαφάνεια. Ακόμα και προεκλογικά και παρά το ότι το ενδεχόμενο μιας μελλοντικής συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ ήταν περισσότερο από πιθανό, οι τόνοι δεν έπεσαν. Για τη βάση της Ν.Δ. ο κ. Βενιζέλος παραμένει το κόκκινο πανί και αν οι περισσότεροι έχουν αποδεχτεί την ανάγκη να υπάρξει μια σταθερή κυβέρνηση, και άρα τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, αυτό δεν σημαίνει πως έχει αλλάξει και η άποψή τους για συγκεκριμένα στελέχη.
Η διάσωση της οικονομίας και η ανάγκη να υπάρξει μια κυβερνητική σταθερότητα ανάγκασαν τον Αντώνη Σαμαρά να βάλει νερό στο κρασί του. Για τον πρωθυπουργό αυτό που προέχει εξάλλου είναι η διάσωση της οικονομίας και κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν η χώρα βρίσκεται σε σταθερή πορεία έχοντας διασφαλίσει και την κοινωνική συνοχή.
Ακόμα όμως και μετά τον ανασχηματισμό και το νέο κυβερνητικό σχήμα ο αρραβώνας δεν ήταν και εύκολος.
Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν έχουν ξεχάσει τα «καψώνια» του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κατά την περίοδο της διακυβέρνησης με τη ΔΗΜ.ΑΡ., όταν δημοσίως και πριν από κάθε συνάντηση των τριών έσπευδε είτε με διαρροές είτε με δηλώσεις να δυναμιτίσει το κλίμα χαράσσοντας μια δική του επικοινωνιακή πολιτική. Τα στελέχη της Ν.Δ. εξοργίζονταν ακούγοντας τον άνθρωπο που είχε επιβάλει το χαράτσι στη ΔΕΗ να ασκεί κριτική στην κυβέρνηση, ζητώντας παράλληλα την άσκηση μιας κοινωνικής πολιτικής. Για πολλούς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσπαθούσε επικοινωνιακά να αποκτήσει πολιτικά οφέλη και κυρίως να καθαρθεί από το παρελθόν του. Προεκλογικά δεν ήταν λίγοι αυτοί που ψήφισαν Σαμαρά ελπίζοντας αλλά και απαιτώντας να αποδοθούν ευθύνες για τα όσα συνέβησαν κατά το παρελθόν. Ξαφνικά λοιπόν αυτή η εκλογική βάση έβλεπε και πάλι τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και να ασκούν πολιτική. Το κλίμα βελτιώθηκε αισθητά μετά την αποχώρηση της ΔΗΜ.ΑΡ. Η στάση του Ευάγγελου Βενιζέλου να παραμείνει έτσι ώστε να προχωρήσει το έργο της κυβέρνησης αξιολογήθηκε θετικά από τον Αντώνη Σαμαρά ο οποίος πλέον αναφέρεται με καλά λόγια για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
Η σύγκρουση με τον Αβραμόπουλο και η προοπτική της επόμενης μέρας
Η πρόσφατη αντιπαράθεση όμως του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο ανέδειξε και τα προβλήματα που συνεχίζουν να υπάρχουν. Και ο υπουργός Αμυνας δεν είναι ο μόνος που έχει στο στόχαστρό του τον κ. Βενιζέλο. Το Μέγαρο Μαξίμου αναγκάστηκε αιφνιδιαστικά να διαχειριστεί την κρίση. Και η διαχείριση αυτή έπρεπε να γίνει σε πολλά επίπεδα. Από τη μία θα έπρεπε να μη φανεί πως τηρούνται ισορροπίες. «Δεν μπορεί να μη στηρίξουμε τον αντιπρόεδρο της Ν.Δ. και ένα από τα σημαντικότερα στελέχη μας που μας στήριξε και αυτός στις εσωκομματικές εκλογές», δηλώνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, αν και η αλήθεια είναι πως στο περιβάλλον Σαμαρά δεν τρελαίνονται και πολύ για τον κ. Αβραμόπουλο. Σε επίπεδο βάσης αλλά και Κ.Ο. όμως ο υπουργός Αμυνας ήταν ο κερδισμένος. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει επιλέξει εξάλλου να διατηρήσει ένα χαμηλών τόνων προφίλ αποφεύγοντας τις αντιπαραθέσεις, στην κόντρα του όμως με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ήταν οξύς. Για τον κ. Αβραμόπουλο αυτό που προέχει είναι να εμφανιστεί ενωτικός και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ήταν από τους πρώτους που έσπευσε να απορρίψει τη θεωρία των δύο άκρων, ενώ διατηρεί και άριστες σχέσεις με τον Αλέξη Τσίπρα, σεβόμενος τη θεσμική του ιδιότητα. Πολλοί πίσω από τη στάση αυτή βλέπουν ίσως μια στρατηγική που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην Προεδρία της Δημοκρατίας, άλλοι όμως θεωρούν πως ο Αβραμόπουλος έβαλε απέναντί του ένα κομμάτι της κοινωνίας που θα έπρεπε να είχε ήδη λογοδοτήσει για την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η χώρα.
Η αλήθεια είναι πως ο Αντώνης Σαμαράς δεν τρελαίνεται να ακούει για τον Αβραμόπουλο, όπως εξάλλου και ο ίδιος δεν τρέφει και τα καλύτερα αισθήματα για τον πρωθυπουργό. Η συνεργασία τους όμως είναι άψογη και κανείς από τους δύο δεν μπορεί να ισχυριστεί το αντίθετο. Στο Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, γνωρίζουν πως το επόμενο διάστημα ίσως θα πρέπει να διαχειριστούν επικοινωνιακά μια ευρύτερη αντιπαράθεση με το ΠΑΣΟΚ και με τον πρόεδρό του. Σαφώς όμως και παραμένουν εγκλωβισμένοι στη λογική της επόμενης μέρας καθώς όπως λένε «θα αναγκαστούμε να συνεργαστούμε και πάλι με το ΠΑΣΟΚ, εκτός αν μετά τις εκλογές ο Βενιζέλος δεν είναι στη θέση του αρχηγού».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ
dkottaridis@e-typos.com
Δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου