Την ανάγκη της άμεσης προσφυγής στις κάλπες για να κυβερνηθεί επιτέλους η χώρα επισημαίνει σε όλους τους συνομιλητές του ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Η άποψή του είναι ότι χρειάζεται μια νέα κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή, που θα αναλάβει τις ευθύνες διαπραγμάτευσης με την Τρόικα στην πιο κρίσιμη εποχή για τη χώρα.
Ο Κώστας Καραμανλής το προηγούμενο Σαββατοκύριακο συνομίλησε με αρκετούς βουλευτές της Ν.Δ. ενόψει της ψηφοφορίας στη Βουλή για τη νέα δανειακή σύμβαση και η θέση που διατύπωσε προς όλους ήταν σαφής και κατηγορηματική: «Ναι» στη δανειακή σύμβαση, με το επιχείρημα ότι η χώρα βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας και δεν υπάρχει άλλη πολιτική επιλογή. «Αυτό που προέχει είναι το εθνικό συμφέρον», έλεγε χαρακτηριστικά στους γαλάζιους βουλευτές.
Το Σάββατο το πρωί, λίγο πριν ξεκινήσει η κρίσιμη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., ένα «πηγαδάκι» γαλάζιων βουλευτών σχηματίστηκε σιγά σιγά γύρω από το έδρανο του πρώην πρωθυπουργού, στα «ορεινά» της Ολομέλειας. Δίπλα του ήταν ο Σπύρος Ταλιαδούρος, ενώ μεταξύ εκείνων που τον πλησίασαν για να ρωτήσουν τη γνώμη του ήταν ο Μανώλης Κεφαλογιάννης -ο οποίος επέλεξε τελικά να απέχει-, ο Κώστας Γκιουλέκας, ο Αναστάσιος Καρυπίδης (ψήφισαν «όχι»), ο Σταύρος Καλαφάτης, ο Γιάννης Τραγάκης και ο Βαγγέλης Αντώναρος.
«Αυτή τη στιγμή προέχει το εθνικό συμφέρον. Εδώ που φτάσαμε είναι ανάγκη να ψηφιστούν τα μέτρα και αμέσως μετά να πάμε σε εκλογές», απαντούσε- σύμφωνα με πληροφορίες- ο Κώστας Καραμανλής. Ο πρώην πρωθυπουργός παρακολούθησε την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. και αποχώρησε όταν ολοκληρώθηκε η εισήγηση του προέδρου και το λόγο θα έπαιρναν οι βουλευτές.
Την πόρτα του γραφείου του πρώην πρωθυπουργού στη Βουλή πέρασαν γαλάζιοι βουλευτές λίγο πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία της Κυριακής και αποχωρούσαν με τη σύσταση να ψηφίσουν «ναι».
Η στάση του πρώην πρωθυπουργού υπήρξε αναμφισβήτητα ενισχυτική των επιχειρημάτων του προέδρου της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά και, σύμφωνα με γαλάζιους βουλευτές, η φράση «στηρίξτε την Ελλάδα, στηρίξτε την παράταξη» ελέχθη πολλές φορές πριν ξεκινήσει η δραματική ψηφοφορία.
Αναφορικά με τις διαγραφές, συνομιλητές του κ. Καραμανλή υποστηρίζουν ότι η εξέλιξη αυτή ήταν αναπόφευκτη από τη στιγμή που η κόκκινη γραμμή της κομματικής πειθαρχίας «μπήκε» αυτόματα σε μια διαδικασία που είχε ήδη το δραματικό δίλημμα «δανειακή σύμβαση ή… βουτιά στο κενό».
Κομματικά στελέχη πάντως θύμιζαν, στον απόηχο της διαγραφής των 21 βουλευτών, ότι και ο πρώην πρωθυπουργός στο παρελθόν είχε διαγράψει ως πρόεδρος της Ν.Δ. σημαντικά στελέχη που δεν ακολούθησαν την επίσημη κομματική γραμμή σε μείζονος σημασίας νομοσχέδια και συμπλήρωναν ότι, όπως έχει δείξει και η δική του περίπτωση, κάποιοι από αυτούς επέστρεψαν στη Ν.Δ…
Ανέφεραν, επίσης, ότι αντίθετα με όσους επιχειρούν να κατασκευάζουν κατά καιρούς σενάρια για τις σχέσεις Σαμαρά-Καραμανλή, η στάση του πρώην πρωθυπουργού στην πιο κρίσιμη στιγμή για τη Νέα Δημοκρατία, με πολλούς βουλευτές να επιμένουν στο «όχι», απέδειξε ότι ο Κώστας Καραμανλής όχι μόνο δεν επέλεξε την οδό της σιωπής, αλλά έβαλε πλάτη προκειμένου να υποστηριχθεί η απόφαση Σαμαρά, που ήταν μονόδρομος για το αύριο της χώρας.
Της Κατερίνας Κατσαβού στον αυριανό “Τύπο της Κυριακής”
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου