Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

«Μεταξύ χρεοκοπίας και κοινωνικής έκρηξης»


Σε μια ελληνική χρεοκοπία που πλησιάζει επικίνδυνα αναφέρονται τα περισσότερα ΜΜΕ του εξωτερικού, σχολιάζοντας τις χθεσινές μαραθώνιες διαπραγματεύσεις και τον σημερινό νέο γύρο συζητήσεων.
Οι συζητήσεις στην Ελλάδα ξεκινούν εκ νέου για να απομακρυνθεί το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας γράφει η βρετανική The Guardian, κάνοντας αναφορά σε πηγές από την χώρας μας, οι οποίες επισημαίνουν: «Η τρόικα δεν διαπραγματεύεται, υπαγορεύει…Αυτό που λένε βασικά είναι είτε (δέχεστε τα μέτρα) είτε χρεοκοπείτε».
«Η Ελλάδα μοιάζει να βρίσκεται όλο και περισσότερο σε ένα αδιέξοδο» σχολιάζει η γαλλική Le Figaro σε άρθρο της με τίτλο «Νέες συζητήσεις για να αποφευχθεί η χρεοκοπία».

«Η Ελλάδα μεταξύ χρεοκοπίας και έκρηξης μιας επανάστασης» είναι ο τίτλος σε blog των New York Times που δανείζεται προφανώς την έκφραση την οποία χρησιμοποίησε χθες βράδυ, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου.
«Πιο κοντά ο κίνδυνος της χρεοκοπίας» γράφει η ιταλική La Repubblica, σημειώνοντας πως χωρίς συμφωνία μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου, η χρεοκοπία θα είναι πλέον πολύ κοντά.
Οι πολιτικοί μετρούν το κόστος ενόψει των εκλογών
Την πολιτική διάσταση της κρίσης και των ατέρμονων διαπραγματεύσεων επισημαίνει στο BBC, ο αρθρογράφος Γκ. Χιούιτ. Στο σχόλιο με τίτλο: «Ο μαραθώνιος της ελληνικής λιτότητας» ο Χιούιτ αναφέρεται στις ημερομηνίες και τα τελεσίγραφα που ήρθαν και παρήλθαν, τονίζοντας ότι οι έλληνες πολιτικοί έχουν εκλογές σύντομα και συνεπώς δεν είναι ιδιαιτέρως πρόθυμοι να στιγματιστούν ως εκείνοι που συναίνεσαν στα εξοντωτικά μέτρα λιτότητας.
«Το πρόβλημα» γράφει ο αρθρογράφος του BBC, είναι ότι οι Έλληνες έχουν χάσει την πίστη τους στην λιτότητα. Βλέπουν ότι η οικονομία της χώρας τους είναι σε ελεύθερη πτώση…Μια συμφωνία θα εξασφαλίσει χρόνο, αλλά η Ελλάδα είναι μια κοινωνία συντριμμένη όπου ακόμη και άνθρωποι της μεσαίας τάξης εντάσσονται στον αυξανόμενο αριθμό των αστέγων. Όλοι ξέρουν ότι τους περιμένουν χρόνια λιτότητας».
Μετά τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις της Κυριακής, επαναλαμβάνουν την Δευτέρα τις συνομιλίες τους οι ηγέτες των κομμάτων που στηρίζουν την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές στα δρακόντεια μέτρα που αποτελούν μέρος του πακέτου διεθνούς βοήθειας, γράφει η Wall Street Journal.
Οι ηγέτες του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑΟΣ συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, αναζητώντας κοινό έδαφος για τους όρους του δεύτερου πακέτου που χρειάζεται η Ελλάδα, ώστε να αποφύγει την πτώχευση.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνέχισαν να ασκούν πιέσεις στην Ελλάδα να αποδεχθεί τους όρους που έχουν θέσει οι δανειστές κατά την διάρκεια ενός σαββατοκύριακου συνομιλιών στην χώρα για την αποφυγή μιας οικονομικής κατάρρευσης, αναφέρει το Bloomberg.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, δεν κατάφερε να κάνει τους πολιτικούς αρχηγούς να αποδεχθούν τους σκληρους όρους σε αντάλλαγμα για το δεύτερο πακέτο στήριξης, ωθώντας την Αθήνα πιο κοντά στην χρεοκοπία στις αρχές του επόμενου μήνα, επισημαίνουν οι Financial Times.
Γερμανικός Τύπος (πηγή: deutsche welle)
Η αδιέξοδη στρατηγική επίλυσης της ελληνικής κρίσης χρέους και η προώθηση περιφερειακής συνεργασίας Ελλάδας-Γερμανίας κυριαρχούν στο σημερινό τύπο.
«Αποτυχημένοι σωτήρες» είναι ο τίτλος άρθρου γνώμης τηςSüddeutsche Zeitung του Μονάχου για την αναποτελεσματική στρατηγική αντιμετώπισης της ελληνικής κρίσης χρέους.
Δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία για την πικρή αλήθεια. Δύο χρόνια μετά την πρώτη σύνοδο για την ελληνική κρίση είναι σαφές: Έτσι δεν μπορεί να σωθεί χώρα, έτσι βυθίζεται όλο και βαθύτερα στο πουθενά. Το πρόγραμμα λιτότητας οδήγησε τη χώρα κατευθείαν στη φτώχεια και τη νομισματική ένωση σε αδιέξοδο. Όλοι φέρουν ευθύνη γι’ αυτήν την καταστροφή, ιδιαίτερη είναι ωστόσο η ευθύνη της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία προέταξε σκληρό τόνο και επέβαλε αργότερα, ότι θα έπρεπε να απαλλάξουν οι τράπεζες την Ελλάδα από ένα μεγάλο μέρος των χρεών της. Αυτό είναι γενικά σωστό, στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως, έκανε το χάος μεγαλύτερο, καθώς εδώ και εβδομάδες διεξάγονταν πάνω από όλα διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος, γεγονός που μπλόκαρε άλλες αποφάσεις και προκάλεσε γενικευμένη δυσθυμία».
Η εφημερίδα διακρίνει ότι υπάρχουν δύο τρόποι για εξεύρεση λύσης στο ελληνικό πρόβλημα. Είτε να αποχωρήσει η Ελλάδα από την ευρωζώνη επιστρέφοντας στη συνέχεια στη δραχμή, είτε να δρομολογηθεί ένα αποφασιστικό και ακριβό, όπως εκτιμά η εφημερίδα, σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα στο πλαίσιο της νομισματικής ένωσης. Καταλήγοντας η SZ επισημαίνει: «Φυσικά υπάρχει και μία τρίτη δυνατότητα, η χειρότερη όλων: να συνεχιστεί η πρακτική που εφαρμόστηκε ως τώρα»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου