Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΕΣ ΤΠΕ: Ζητούν παρέμβαση υπουργού για να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους

Ενα μήνα πριν την εκπνοή της τελικής προθεσμίας λήξης του ΕΣΠΑ 2007-13 ακόμη δεν έχουν εξοφληθεί οι συντελεστές των προγραμμάτων της Επιμόρφωσης Β΄ Επιπέδου (επιμορφωτές, συντονιστές, τεχνικοί υπεύθυνοι, καταχωριστές, προμηθευτές) για το επιμορφωτικό έργο που έχουν προσφέρει κατά τις Δ΄ , Ε και ΣΤ΄ επιμορφωτικές περιόδους. Εκκρεμούν επίσης τα οδοιπορικά των επιμορφωτών της Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ επιμορφωτικής περιόδου για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στις ΤΠΕ.

Τα παραπάνω αναφέρει ο Σύλλογος Επιμορφωτών για την αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση σε επιστολή προς τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη, τον οποίο καλεί να παρέμβει ώστε να δοθούν άμεσα λύσεις.
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Ο Σύλλογος Επιμορφωτών για την αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση (Σ.ΕΠ.-ΤΠΕ@Ε)  - νομικό πρόσωπο μη κερδοσκοπικού ιδιωτικού δικαίου -  συστάθηκε με την υπ. αριθμ. 14006/2012 ιδρυτική πράξη του Πρωτοδικείου Αθηνών.
Μέλη του συλλόγου είναι εκπαιδευτικοί της  Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Επιμορφωτών Β' επιπέδου του έργου «Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών στη χρήση και αξιοποίηση των ΤΠΕ στην εκπαιδευτική και διδακτική διαδικασία».
Το επιμορφωτικό μας έργο εστιάζεται κυρίως στην:  «Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών για την αξιοποίηση και εφαρμογή των ΤΠΕ στη διδακτική πράξη» του Επιχειρησιακού Προγράμματος  «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», ΕΣΠΑ (2007-2013), το οποίο υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της ΕΕ και του ΕΚΤ και έχει ως αντικείμενο την επιμόρφωση μεγάλου αριθμού εκπαιδευτικών των ελληνικών σχολείων της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη διδακτική αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών στην τάξη.
Ως φορέας εκπροσώπησης των μελών του (επιμορφωτών Β΄ Επιπέδου), βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να σας επισημάνουμε ότι ένα μήνα πριν την εκπνοή της τελικής προθεσμίας λήξης του ΕΣΠΑ 2007-13 ακόμη δεν έχουν εξοφληθεί οι συντελεστές των προγραμμάτων της Επιμόρφωσης Β΄ Επιπέδου (επιμορφωτές, συντονιστές, τεχνικοί υπεύθυνοι, καταχωριστές, προμηθευτές) για το επιμορφωτικό έργο που έχουν προσφέρει κατά τις Δ΄ , Ε και ΣΤ΄ επιμορφωτικές περιόδους. Εκκρεμούν επίσης τα οδοιπορικά των επιμορφωτών της Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ επιμορφωτικής περιόδου για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στις ΤΠΕ.
Η ανεπάρκεια και η αναποτελεσματικότητα του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), το οποίο έχει την οικονομική διαχείριση του έργου, οδήγησε την κατάσταση σ΄ αυτό το εξαιρετικά οριακό σημείο. Παρά τις πιέσεις και επισημάνσεις του συλλόγου επιμορφωτών με συναντήσεις και συνεχείς επιστολές από το 2013 έως σήμερα (οι  οποίες ουδέποτε απαντήθηκαν από το ΙΕΠ),  ο φορέας παρήγαγε συνεχώς γραφειοκρατία, την οποία στη συνέχεια επικαλούνταν, με αποτέλεσμα τα πάντα να παραμένουν στάσιμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε τρία χρόνια άλλαξαν τέσσερις υπεύθυνοι του έργου και τρεις προϊστάμενοι της οικονομικής υπηρεσίας και κάθε φορά εμφανίζονταν καινούριες γραφειοκρατικές διαδικασίες και αναζήτηση δικαιολογητικών χωρίς να γίνονται οι απαιτούμενες πληρωμές.  Η ανεπάρκεια αυτή θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη μη απορρόφηση των διαθέσιμων κονδυλίων με τα οποία χρηματοδοτείται το έργο με τον κίνδυνο να μην προλάβουν να αποπληρωθούν όλες οι οικονομικές υποχρεώσεις οι οποίες ανέρχονται περί τα 7 εκατομμύρια..
Δεδομένου ότι η διευθέτηση όλων  των παραπάνω ζητημάτων συνδέεται άμεσα με τη σωστή λειτουργία του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.), το οποίο τελεί υπό την εποπτεία σας, ζητούμε να εξακριβώσετε τις αιτίες που προκάλεσαν όλες αυτές τις δυσλειτουργίες και να παρέμβετε ώστε να δοθούν λύσεις άμεσα.
Αναμένουμε τις δικές σας ενέργειες και καταθέτουμε τη διάθεση του συλλόγου για προσφορά και αρωγή στο έργο της επιμόρφωσης με όλους τους τρόπους,  όπως το αποδείξαμε άλλωστε όλα αυτά τα χρόνια που στηρίζουμε το δύσκολο αυτό εγχείρημα πανελλαδικά.
Με τιμή                     
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος                Η Γενική Γραμματέας
Γιάννης Σαλονικίδης        Παναγιώτα Παναγιωτοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου