Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

Υπουργός Παιδείας: Όσα είπε για τις αποσπάσεις, τα κενά, το 23%, τους Σχολικούς Συμβούλους κ.α.

Υπηρεσιακή Επιτροπή με ΟΛΜΕ και ΔΟΕ για τη μείωση αποσπάσεων εκπαιδευτικών σε διοικητικές θέσεις
«Υπάρχουν περίπου 4.000 εκπαιδευτικοί που είναι εκτός αιθούσης. Άλλοι είναι σε διοικητικά καθήκοντα. Άλλοι δουλεύουν ως διοικητικοί στον εκπαιδευτικό μηχανισμό. Κατά τις προγραμματικές δηλώσεις δεσμευθήκαμε ότι οι αποσπάσεις θα μειωθούν δραστικότατα», είπε ο Νίκος Φίλης και συνέχισε: «Η πρώτη δουλειά που κάνουμε είναι ότι πρόκειται με την ΟΛΜΕ και την ΔΟΕ να συγκροτήσουμε μία υπηρεσιακή επιτροπή εργασιακών μεταβολών. Αυτή η επιτροπή θα φέρει ένα
σχέδιο για την δραστική μείωση των αποσπάσεων».

Εξετάζεται η αλλαγή του εξεταστικού συστήματος
Ο Νίκος Φίλης τόνισε πω το υπουργείο εξετάζει αλλαγή του εξεταστικού συστήματος. «Μελετάμε αλλαγή του συστήματος των εξετάσεων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης» σημείωσε ο υπουργός Παιδείας.
Τα κενά στα σχολεία
Σχετικά με τα κενά στα σχολεία, ο υπουργός Παιδείας είπε ότι «είμαστε και εμείς με τους γονείς, τους μαθητές και τους δασκάλους που επισημαίνουν το πρόβλημα των κενών στα σχολεία. Είναι πρόβλημα που δυστυχώς σφραγίζει την αρχή των σχολικών ετών τα τελευταία δέκα χρόνια. Φέτος πήραμε τα μέτρα μας. Θα προσλάβουμε 22.261 αναπληρωτές».
ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση
Δεν είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Παιδείας το ΦΠΑ 23%, ούτε η άρση του μέτρου, επανέλαβε ο υπουργός Παιδείας και σημείωσε:.
«Προσπαθούμε να μην πάμε στην εύκολη λύση και να επιβάλουμε οριζόντια φορολογία. Η κυβέρνηση με ευαισθησία αντιμετωπίζει το πρόβλημα με το ΦΠΑ 23%. Δεν είναι μόνο ο κοινωνικός αντίκτυπος. Είναι και κάτι περισσότερο. Είναι και ένα μέτρο που δεν αποδίδει αυτά που και η τρόικα είχε υπολογίσει ότι θα αποδώσει.Θα συζητήσουμε ξανά και με την Κομισιόν ήδη καταλήγουμε σε ορισμένα ισοδύναμα».
Υποχρηματοδότηση Πανεπιστημίων και ΤΕΙ
Αναζητούνται τρόποι χρηματοδότησης των ΑΕΙ δήλωσε ο υπουργός Παιδείας , όχι όμως μέσω επιβολής διδάκτρων σε οποιαδήποτε βαθμίδα της εκπαίδευσης, διευκρίνισε. «Τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ φέτος πράγματι υφίστανται τις μεγαλύτερες περικοπές. Φέτος αποφασίσαμε να στηρίξουμε την πρωτοβάθμια, την δευτεροβάθμια εκπαίδευση και την ειδική αγωγή. Τα πανεπιστήμια έχουν και μία τρίτη δυνατότητα χρηματοδότησης μέσω του ερευνητικού έργου», τόνισε ο κ. Φίλης.
Σχολικοί Σύμβουλοι
Παρατείνουμε τη θητεία τους για να μην πάμε σε βιαστικές κινήσεις . Χρειάζεται να πάμε σε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο και αποτίμηση του ρόλου των Σχολικών Συμβούλων που μέχρι τώρα υπήρχαν .
Η θητεία τους κανονικά έληγε 31-12-15 .
Δεν πηγαίνουμε σε βιαστικές κρίσεις που θα αναστάτωναν .
Δίνουμε παράταση μέχρι 31-8-16.
Άρα μέχρι την Άνοιξη θα μπορέσουμε να ρυθμίσουμε και αυτό το θέμα.

Ενισχυτική Διδασκαλία
Ρυθμίσεις που αφορούν τη γενικότερα λειτουργικότητα των σχολείων θα έρθουν σε νέο νομοσχέδιο στο οποίο θα προτάσσουμε την ανάγκη επανακαθιέρωσης της Ενισχυτικής Διδασκαλίας καθώς και μια σειρά άλλων θεμάτων λειτουργίας των σχολείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου