Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Πόσα παίρνουν οι βουλευτές;

Αίσθηση και ποικίλα σχόλια, τα περισσότερα, αρνητικά προκάλεσαν οι δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη για τις περικοπές που έχουν υποστεί οι βουλευτές κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού της Βουλής, λέγοντας ότι τα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες μειώσεις από οποιονδήποτε άλλο κλάδο του δημοσίου. «Ξέρω πόσα λεφτά έχουμε κόψει από τον εαυτό μας. Πάνω από το 50% με το φόρο. Πλησιάζει το 60%. Όπως ήταν υπερβολή προς τα πάνω αυτό που γινόταν προ της κρίσεως, έχει φτάσει η υπερβολή προς τα κάτω, κύριε Πρόεδρε, τώρα».

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό της Βουλής για το 2015 που υπερψηφίστηκε την Τρίτη η αποζημίωση των βουλευτών ανέρχεται σε 7.270 ευρώ μεικτά ή 5.700 καθαρά, με το κονδύλι να ανέρχεται σε 20,54 εκ. ευρώ. Δηλαδή η βουλευτική αποζημίωση είναι περίπου 10 φορές πάνω από τον κατώτατο μισθό των 580 ευρώ που διαμορφώνεται στην χώρα μας!
Ας δούμε όμως τις απολαβές που έχει ένας βουλευτής, τις οποίες δεν ουδείς άλλος εργαζόμενος στην Ελλάδα.
Εκτός από την ακαθάριστη αποζημίωση που λαμβάνει ο κάθε βουλευτής και η οποία ανέρχεται σε 5.705,60 ευρώ το μήνα, πρέπει να προστεθεί το επίδομα οργάνωσης γραφείου (738,88 ή 935,88 ευρώ), η ταχυδρομική ατέλεια (909,31 ευρώ) και τα έξοδα κίνησης (291 έως 648 ευρώ), ανάλογα με την περιφέρεια στην οποία ανήκει ο κάθε βουλευτής.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, οι συνολικές αποδοχές των βουλευτών μπορεί να φτάνουν από τις 7.644,79 έως 8.198,79 ευρώ, χωρίς να περιλαμβάνονται οι συμμετοχές σε επιτροπές της Βουλής. Στη συνέχεια πρέπει να προσθέσουμε και την αποζημίωση για συμμετοχή στις κοινοβουλευτικές επιτροπές που έχει διαμορφωθεί στα 75 ευρώ ανά συνεδρίαση, μετά τις περικοπές.
Κατά μέσο όρο ο κάθε βουλευτής λαμβάνει έξτρα 1.000 ευρώ μηνιαίως ως αποζημίωση για τη συμμετοχή του στις διάφορες κοινοβουλευτικές επιτροπές (150 ευρώ ανά συνεδρίαση).
Υπάρχει όμως και το επίδομα γραφείου και το ποσό διαφέρει ανάλογα την εκλογική περιφέρεια που εκλέγεται ο βουλευτής.
Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν, για παράδειγμα, οι βουλευτές που εκλέγονται στην Α και στη Β περιφέρειες Αθηνών και Πειραιώς, στη δεύτερη οι βουλευτές Αττικής, στην τρίτη οι βουλευτές νομών, όπως Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας, Αχαΐας και Ιωαννίνων και στην τέταρτη οι βουλευτές Κυκλάδων και Δωδεκανήσων.
Οι βουλευτές που ανήκουν στην πρώτη κατηγορία λαμβάνουν επίδομα γραφείου 738,88 ευρώ και οι υπόλοιποι 935,88 ευρώ.
Ακόμη οι βουλευτές λαμβάνουν έξοδα κίνησης: οι βουλευτές της πρώτης κατηγορίας λαμβάνουν 291 ευρώ και το ποσό αυτό αυξάνεται και φτάνει τα 648 ευρώ για την τέταρτη κατηγορία. Για την ταχυδρομική ατέλεια οι βουλευτές λαμβάνουν 909,31 ευρώ.
Να μην παραλείψουμε να επισημάνουμε ότι η Βουλή παρέχει σε κάθε βουλευτή πολυτελές αυτοκίνητο αναλαμβάνοντας να πληρώνει το μηνιαίο μίσθωμα (leasing) στην εταιρεία ενοικίασης. Σύμφωνα με τις τελευταίες περικοπές, οι βουλευτές του Λεκανοπεδίου Αττικής (Α’, Β’ Αθηνών και Πειραιά και Υπόλοιπο Αττικής) δικαιούνται αυτοκίνητο έως 1.400 κυβικά εκατοστά και έως 750 ευρώ μηνιαίο μίσθωμα. Για τους βουλευτές περιφέρειας προβλέπεται Ι.Χ. έως 1.800 κ.ε. και 1.200 ευρώ μίσθωμα.
Τι άλλο υπάρχει; Επίδομα ενοικίου περίπου 700 ευρώ σε βουλευτές περιφέρειας που διαμένουν στην πρωτεύουσα. Υπάρχουν όμως πάρα πολλοί που μένουν σε μισθωμένα ξενοδοχεία από τη Βουλή. Μην ξεχνάμε και την τηλεφωνική ατέλεια για τα πολιτικά γραφεία που προσεγγίζει τα 600 ευρώ το μήνα (το έτος περίπου 7.200 ευρώ), ενώ οι βουλευτές επαρχίας έχουν ως 8 τηλεφωνικές γραμμές και της Αττικής έως επτά. Για το κινητό η ατέλεια είναι 200 ευρώ, ενώ οι βουλευτές δικαιούνται και αεροπορικά εισιτήρια για όλο το χρόνο (δηλ. 104). Μην ξεχνάμε τους δυο επιστημονικούς συνεργάτες που αμείβονται με περίπου 2.000 έκαστος.
http://www.antinews.gr/POLITIKE/posa-pairnoun-oi-bouleutes-_1/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου