Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Από πειθαρχικό οι καθηγητές που αρνηθούν να κάνουν μάθημα για την αναπλήρωση των χαμένων ωρών λόγω καταλήψεων

Από πειθαρχικό έλεγχο θα περάσουν οι καθηγητές που δεν παρουσιαστούν αύριο-αδικαιολόγητα- στα σχολείο  τους για να διδάξουν , προκειμένου να γίνει η αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών λόγω των μαθητικών καταλήψεων.
Την ανακοίνωση αυτή έκανε σήμερα    ο υφυπουργός Παιδείας, Συμεών Κεδίκογλου μιλώντας στο Star και  σημείωσε:
«Αυτό κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Σε κανένα δεν κάνουν καλό οι καταλήψεις. Ο κακός μαθητής νομίζει ότι γλιτώνει μάθημα, ο καθηγητής κάθεται σπίτι του και πληρώνεται, ενώ ο μαθητής που θέλει να μάθει αναγκάζεται να καταφεύγει στα φροντιστήρια. Στο τέλος όμως χαμένη είναι η μάθηση».
Ο κ. Κεδίκογλου εξαπέλυσε επίθεση  στον Πρόεδρο της ΟΛΜΕ   Θέμη Κοτσιφάκη, επειδή η ΟΛΜΕ κήρυξε   τρίωρες στάσεις εργασίας   για τις 23, 24 και 25 Απριλίου για τον οποίο είπε:«Ποια η αξιοπιστία της ΟΛΜΕ; Ο κ. Κοτσιφάκης με δικαιώνει ουσιαστικά, όταν την επαναστατική γυμναστική στην αρχή της χρονιάς με τις καταλήψεις, την εξαργυρώνει και είναι αυτή τη στιγμή υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ».



 Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΟΛΜΕ
Ο αντιδημοκρατικός κατήφορος έχει και όρια…
Ο κ. Υφυπουργός Παιδείας φρόντισε για μία ακόμα φορά να επιδείξει το αυταρχικό πρόσωπο της κυβερνητικής πολιτικής, σπεύδοντας να απειλήσει με πειθαρχικές διώξεις όσους εκπαιδευτικούς αρνηθούν να συμμετάσχουν στο «θέατρο» της αναπλήρωσης ωρών που χάθηκαν λόγω καταλήψεων, συμμετέχοντας στις στάσεις εργασίας που έχουν κηρύξει η ΟΛΜΕ και οι ΕΛΜΕ.
Αντί να απολογείται  το ΥΠΑΙΘ και η κυβέρνηση που ακόμα και σήμερα υπάρχουν κενά σε μαθήματα, αντί να απολογείται για τα κενά εκπαιδευτικών σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς, αντί να απολογείται για το γεγονός ότι στα ΕΠΑΛ οι μαθητές διδάχθηκαν ελάχιστες ώρες ακόμα και σε πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, τολμά να αμφισβητεί ευθέως το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην απεργία και στον συνδικαλιστικό αγώνα.
Η υποκρισία και ο κατήφορος δεν έχουν τέλος.
Αθήνα 22-04-2013
Από το Γραφείο Τύπου της ΟΛΜΕ


ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΛΜΕ: «Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβάται ο νοικοκύρης»

Απαντώντας στον υφυπουργό Παιδείας , ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θ.Κοτσιφάκης, δήλωσε τα εξής:
«Σε νεοφιλελεύθερη γυμναστική της υποταγής, της αναξιοπρέπειας, της λιτότητας, του αυταρχισμού, της ανοργανωσιάς και της προχειρότητας υποχρεώνει εδώ και μήνες ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα ο κ. Συμεών Κεδίκογλου και το Υπουργείο Παιδείας.
Και σαν να μην ήταν όλα αυτά αρκετά, προτίθεται λέει να διώξει πειθαρχικά τους εκπαιδευτικούς που θα θελήσουν να συμμετάσχουν σε νόμιμες στάσεις εργασίας, αποφασισμένες από το σωματείο τους!
Δεν μας εκπλήσσει ο αυταρχικός και αντιδημοκρατικός κατήφορος στον οποίο κατρακυλάει η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Μετά τη διαθεσιμότητα χιλιάδων εκπαιδευτικών της τεχνικής – επαγγελματικής εκπαίδευσης που μας οδηγεί ακόμα και στην απόλυση, την προληπτική επιστράτευση των εκπαιδευτικών, την απαξίωση κάθε νομιμότητας και την προκλητική άρνησή του να λογοδοτήσει ακόμα και στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για την ουσιαστικά παράνομη επεξεργασία που έχει ξεκινήσει με το «mySchool», χωρίς να έχει ακολουθήσει τη σχετική νομοθεσία, προχωρά τώρα και στην προληπτική ποινικοποίηση του δικαιώματος της απεργίας! Δεν μας εκπλήσσει, αλλά δεν πρόκειται και να επιτρέψουμε τη συνέχιση τέτοιων αυταρχικών και αντιδημοκρατικών πρακτικών.
Η ΟΛΜΕ δεν είναι κτήμα και υποχείριο του εκάστοτε προέδρου της ώστε να προσωποποιούνται σ’ αυτόν όποιες αποφάσεις δεν αρέσουν στον κύριο Κεδίκογλου.  Στο ΔΣ της εκπροσωπούνται όλες οι πολιτικές τάσεις και οι αποφάσεις λαμβάνονται δημοκρατικά, όχι «κατ’ εντολήν» του προέδρου.
Όσον αφορά την προσωπική του επίθεση στο πρόσωπό μου, έχω να επισημάνω τα εξής:
Θα περίμενα μια λιγότερο «φτηνή» αντιπαράθεση από έναν υφυπουργό και μάλιστα της Παιδείας. Αποτελεί θλιβερό, δυσοίωνο και επικίνδυνο ευτελισμό της πολιτικής ζωής της χώρας μας αυτός ο κατήφορος. Λίγο πολιτικό ήθος, λίγη σεμνότητα και λίγη αξιοπρέπεια δεν θα έβλαπταν.
Προφανώς, για τον κύριο Κεδίκογλου, η πολιτική άποψη και το δικαίωμα του εκλέγεσθαι αποτελούν αποκλειστικά προνόμια ολίγων πολιτικών οικογενειών του τόπου, και των απογόνων τους, που αρέσκονται τον τελευταίο καιρό να δηλώνουν ότι εκπροσωπούν την «αξιοκρατία» και… το «υγιές καινούριο» απέναντι στο «φαύλο παρελθόν» των προκατόχων συγγενών τους. Για οποιονδήποτε άλλο πολίτη, η συμμετοχή σε ένα ψηφοδέλτιο, που μάλιστα εκτίθεται στην κρίση των πολιτών,  αποτελεί εξαργύρωση, απαξιώνεται και λασπώνεται αδίστακτα και ανερυθρίαστα. Φαίνεται ότι κάποιοι κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια. Ντροπή…
Η δική μου υποψηφιότητα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βρίσκεται στον αντίποδα αυτής της λογικής και αντιπροσωπεύει τη δυνατότητα να ακουστεί στην Ευρώπη η φωνή των εργαζόμενων που υφίστανται τα βάρβαρα μέτρα της πολιτικής λιτότητας που και ο κ. Κεδίκογλου, ως Υφυπουργός Παιδείας, ανενδοίαστα υπηρετεί. Η πολιτική όμως αυτή θα ανατραπεί οριστικά, με αρχή την 25η Μάη».
Στάσεις εργασίας στα σχολεία που θα κάνουν μάθημα το τριήμερο λόγω καταλήψεων
Τρίωρες στάσεις  στάσεις εργασίας , από τις 8 - 11 π.μ. για τις ημέρες 23, 24 και 25 Απριλίου  στα σχολεία όπου οι Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης έχουν ορίσει την  αναπλήρωση της ύλης μέσα στις διακοπές του Πάσχα, λόγω των καταλήψεων  κήρυξε η ΟΛΜΕ και καλεί  τα ΔΣ των ΕΛΜΕ να λάβουν αποφάσεις για συμπληρωματικές στάσεις εργασίας τις ίδιες ημέρες όπου απαιτείται (Δείτε εδώ τα σχολεία που θα κάνουν μάθημα σε όλη την Ελλάδα).
Μάλιστα η ΟΛΜΕ καλεί τους εκπαιδευτικούς στα σχολεία, να οργανώσουν μαζί με τις ΕΛΜΕ και σε συνεργασία με τους γονείς και τους μαθητές, κινητοποιήσεις σε κάθε σχολείο τις ημέρες αυτές.
Το κορυφαίο συνδικαλιστικό όργανο των καθηγητών υποστηρίζει επίσης σε ανακοίνωση  ότι κανένας  δεν μπορεί να υποχρεώσει εκπαιδευτικούς να εργαστούν σε θεσμοθετημένες αργίες, χωρίς να έχει προβλεφθεί τουλάχιστον η αντίστοιχη υπερωριακή απασχόληση. Είναι σαφές πως η εργασία μέσα στις διακοπές συνιστά πρόσθετη εργασία.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΛΜΕ για την ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΛΟΓΩ ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ

Το Υπουργείο Παιδείας τα τελευταία χρόνια δημιουργεί όλο και πιο ασφυκτικές πιέσεις μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων σε όσους αντιστρατεύονται την πολιτική Κυβέρνησης – Ε.Ε. Όσοι αγωνίζονται για ένα άλλο σχολείο σύγχρονο, δημόσιο, δωρεάν, δημοκρατικό που θα λειτουργεί με γνώμονα τις μορφωτικές  ανάγκες του λαού, θεωρούνται εχθροί του και αντιμετωπίζονται με επιστρατεύσεις, συκοφαντίες και εκδικητικά μέτρα. Οι μαθητικές κινητοποιήσεις κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου, όπου διεκδικούσαν το αυτονόητο – καθηγητές για να τους διδάξουν ή για την υλικοτεχνική υποδομή του σχολείου τους – έγιναν αφορμή για έκδοση νομοθετικών ρυθμίσεων που προβλέπουν διεξαγωγή μαθημάτων μέσα σε σχολικές διακοπές και παρατάσεις του σχολικού έτους.
Το Υπουργείο Παιδείας με την 139628/Γ2 (ΦΕΚ τ.Β 2530) Υπουργική Απόφαση και το ΠΔ 170/13 (ΦΕΚ τ.Α΄274) επιβάλει να γίνονται μαθήματα στις διακοπές του Πάσχα (μέχρι 3 ημέρες) αλλά και με παράταση του διδακτικού έτους (όταν οι ημέρες κατάληψης είναι περισσότερες των 3). Καταργήθηκαν παλαιότερες διατάξεις που έδιναν δυνατότητα στους συλλόγους διδασκόντων να ρυθμίζουν κατά περίπτωση το θέμα αυτό.
Πιστεύουμε πως αυτά τα θέματα πρέπει να ρυθμίζονται με κριτήρια παιδαγωγικά και εκπαιδευτικά και με τη συνεργασία όλων των φορέων της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Είναι τουλάχιστον υποκριτικό το ενδιαφέρον του Υπουργείου Παιδείας να αναπληρωθούν, ακόμα και με λογιστικό τρόπο, τα μαθήματα που δεν πραγματοποιήθηκαν κατά τις ημέρες των μαθητικών καταλήψεων. Δεν ενδιαφέρεται όμως για τα μαθήματα που χάνονται λόγω της δικής του ευθύνης να μην καλύπτει τα κενά των εκπαιδευτικών για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεν απαντά πως θα αναπληρωθούν τα μαθήματα όταν το Δεκέμβρη του 2013 υπήρχαν πάνω από 2000 κενά εκπαιδευτικών. Δεν απαντά τέλος πως θα αναπληρωθούν τα μαθήματα στις κατηργημένες ειδικότητες των ΕΠΑΛ και των ΕΠΑΣ όπου χιλιάδες ώρες δεν πραγματοποιήθηκαν. Με τι εφόδια θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις αυτοί οι μαθητές των ΕΠΑΛ;
Στην πραγματικότητα μια τέτοια ρύθμιση δημιουργεί περισσότερα προβλήματα και αντιπαραθέσεις από αυτά που υποτίθεται επιδιώκει να λύσει. Επίσης είναι και ανεφάρμοστη στο σκέλος που προβλέπει παράταση διδακτικού έτους, αφού σε όλα τα σχολεία τα μαθήματα λήγουν με την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων. Να επισημάνουμε επίσης και το γεγονός πως ένα μέρος μαθητικών καταλήψεων συνέπεσε χρονικά με την 8ήμερη απεργία της ΟΛΜΕ το Σεπτέμβρη του 2013.
Καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να μην εφαρμόσει και να καταργήσει την 139628/Γ2 (ΦΕΚ τ. Β΄ 2530 ) Υπουργική Απόφαση και το ΠΔ 170/13 (ΦΕΚ τ. Α΄ 274). Ζητάμε από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να λάβει όλα εκείνα τα απαιτούμενα μέτρα για τη μείωση της ύλης σε όσα μαθήματα αυτό απαιτείται συνειδητοποιώντας τις δικές ευθύνες για την ελλείψεις που δημιουργήθηκαν και τη φετινή χρονιά.
Οι σύλλογοι διδασκόντων με παιδαγωγικά κριτήρια, και σε συνεννόηση με τα συλλογικά όργανα των γονιών και των μαθητών σε κάθε σχολείο, εκτιμούν τα προβλήματα σε σχέση με την ύλη, με καθαρά παιδαγωγικά κριτήρια και οργανώνουν την αναπλήρωσή της.
Υπενθυμίζουμε πως κανένας δεν μπορεί να υποχρεώσει εκπαιδευτικούς να εργαστούν σε θεσμοθετημένες αργίες, χωρίς να έχει προβλεφθεί τουλάχιστον η αντίστοιχη υπερωριακή απασχόληση. Είναι σαφές πως η εργασία μέσα στις διακοπές συνιστά πρόσθετη εργασία.
Το ΔΣ της ΟΛΜΕ κηρύσσει στάσεις εργασίας 8 - 11 π.μ. για τις ημέρες 23, 24 και 25/4/14, στα σχολεία όπου οι Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης ορίζουν αναπλήρωση της ύλης μέσα στις διακοπές του Πάσχα, και καλεί  τα ΔΣ των ΕΛΜΕ να λάβουν αποφάσεις για συμπληρωματικές στάσεις εργασίας τις ίδιες ημέρες όπου απαιτείται.
Καλούμε τους εκπαιδευτικούς στα σχολεία, να οργανώσουν μαζί με τις ΕΛΜΕ και σε συνεργασία με τους γονείς και τους μαθητές, κινητοποιήσεις σε κάθε σχολείο τις ημέρες αυτές.
Καλούμε τα ΔΣ των ΕΛΜΕ να οργανώσουν συσκέψεις και κοινές παραστάσεις με τους συλλόγους γονέων σε κάθε περιοχή στους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης με στόχο να ανακαλέσουν τις αποφάσεις αναπλήρωσης στις διακοπές του Πάσχα.
esos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου