Κυριακή 13 Απριλίου 2014

Το ΙΕΠ καλεί τους «μάχιμους» εκπαιδευτικούς να καταθέσουν θέματα για την Τράπεζα Θεμάτων- ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΘΕ ΜΑΘΗΜΑ

Tο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.), για να  δημιουργήσει τη  Τράπεζα Θεμάτων  προσκαλεί  την εκπαιδευτική κοινότητα να υποβάλλει προς κρίση, με στόχο να ενταχθούν στην Τράπεζα Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, θέματα για τα εξεταζόμενα μαθήματα της Α’ Τάξης των Ημερήσιων Γενικών Λυκείων, της Α’ και Β’ Τάξης των Εσπερινών Γενικών Λυκείων και της Α’ Τάξης Ημερήσιων και των Εσπερινών ΕΠΑΛ.
Πατήστε παρακάτω στο αντίστοιχο μάθημα για τις οδηγίες και τις Προδιαγραφές για την Εκπόνηση Θεμάτων:

1. [ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ]
2. [ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ]
3. [ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ]
4. [ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ]
5. [ΦΥΣΙΚΗ]
6. [ΧΗΜΕΙΑ]
7. [ΒΙΟΛΟΓΙΑ]
8. [ΙΣΤΟΡΙΑ]
9. [ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ]
10. [ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ]
11. [ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ]
Σύμφωνα με τον Ν.4186/2013 και τις σχετικές ρυθμίσεις, οι γραπτές προαγωγικές εξετάσεις, στην Α΄ τάξη του Ημερήσιου Γενικού Λυκείου και Α΄ και Β΄ Εσπερινού Λυκείου για όλα τα μαθήματα πλην της Ερευνητικής Εργασίας, της Φυσικής Αγωγής και των μαθημάτων επιλογής, καθώς και για τα μαθήματα γενικής παιδείας της Α’ τάξη Ημερήσιου και Εσπερινού ΕΠΑΛ, διεξάγονται ενδοσχολικά με κοινά θέματα για όλα τα τμήματα του ίδιου σχολείου, που ορίζονται ως εξής: α) κατά ποσοστό 50%, με κλήρωση, από ΙΕΠ 2/4  τράπεζα θεμάτων διαβαθμισμένης δυσκολίας και β) κατά ποσοστό 50%, από τον διδάσκοντα ή τους διδάσκοντες. Τα γραπτά διορθώνονται από τον οικείο διδάσκοντα.
Συγκεκριμένα, τα εξεταζόμενα μαθήματα για τα οποία καλείται η εκπαιδευτική κοινότητα να υποβάλει θέματα είναι τα ακόλουθα:
Α. Εξεταζόμενα Μαθήματα Α’ Τάξης Ημερήσιου Γενικού Λυκείου και Α’ και Β’ τάξεων Εσπερινού Γενικού Λυκείου
• Ελληνική Γλώσσα o Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία,
o Νέα Ελληνική Γλώσσα
o Νέα Ελληνική Λογοτεχνία
• Μαθηματικά o Άλγεβρα
o Γεωμετρία
• Φυσικές Επιστήμες o Φυσική
o Χημεία
o Βιολογία
• Ιστορία 
• Πολιτική Παιδεία (Α’ Ημερ. ΓΕΛ και Β΄ Εσπερ. ΓΕΛ) o Οικονομία
o Πολιτικοί Θεσμοί και Αρχές Δικαίου
o Κοινωνιολογία
• Θρησκευτικά 
• Ξένη Γλώσσα o Αγγλικά
o Γαλλικά
o Γερμανικά
Β. Μαθήματα Γενικής Παιδείας Α’ Τάξης Ημερήσιου και Εσπερινού ΕΠΑΛ 
• Ελληνική Γλώσσα o Νέα Ελληνική Γλώσσα
o Νέα Ελληνική Λογοτεχνία
• Μαθηματικά o Άλγεβρα
o Γεωμετρία
• Φυσικές Επιστήμες o Φυσική
o Χημεία
• Πολιτική Παιδεία (Α’ Τάξη Ημερ. ΕΠΑΛ) o Οικονομία
o Πολιτικοί Θεσμοί και Αρχές Δικαίου
o Κοινωνιολογία.
• Ιστορία 
• Θρησκευτικά (Α’ Τάξη Ημερ. ΕΠΑΛ) 
• Ξένη Γλώσσα o Αγγλικά 
Τα θέματα που υποβάλλονται θα πρέπει:
(α) Να αφορούν τη διδακτέα και εξεταστέα ύλη των μαθημάτων, όπως αυτή έχει προσδιοριστεί στις σχετικές εγκυκλίους του ΥΠΑΙΘ.
(β) Να ακολουθούν τις Οδηγίες για τον τρόπο αξιολόγησης των εξεταζόμενων μαθημάτων, όπως έχουν διατυπωθεί στις σχετικές εγκυκλίους του ΥΠΑΙΘ.
(γ) Να είναι διαμορφωμένα σύμφωνα με τις Οδηγίες και τις Προδιαγραφές ανά γνωστικό αντικείμενο που έχει εκπονήσει η Κεντρική Επιτροπή της Τράπεζας Θεμάτων Εξετάσεων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, οι οποίες βρίσκονται αναρτημένες
(δ) Να υπηρετούν τους στόχους του Προγράμματος Σπουδών του μαθήματος το οποίο αφορούν και να λαμβάνουν υπόψη τους τα αντίστοιχα σχολικά εγχειρίδια.
Τα Προγράμματα Σπουδών και τα σχολικά εγχειρίδια βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδαhttp://ebooks.edu.gr/, προς διευκόλυνση των ενδιαφερομένων.
Τα θέματα που υποβάλλονται θα πρέπει, επίσης, να είναι διατυπωμένα με ακρίβεια και σαφήνεια, να χρησιμοποιούν όπου χρειάζεται την επιστημονική ορολογία και να μην περιέχουν αδόκιμες εκφράσεις καθώς και λέξεις των οποίων τη σημασία μπορεί να αγνοούν οι μαθητές. Να είναι διατυπωμένα με τρόπο που να διευκολύνει την ταχεία κατανόηση του θέματος, να καθορίζονται με ακρίβεια τα ζητούμενα και κατ’ επέκταση να λαμβάνεται μέριμνα ώστε να μην υπάρχουν παρανοήσεις.
Κάθε εκπαιδευτικός που ενδιαφέρεται να υποβάλει θέματα θα πρέπει να ακολουθήσει τις Οδηγίες και τις διαδικασίες που αναφέρονται στην ιστοσελίδα του ΙΕΠ και να χρησιμοποιεί τη φόρμα υποβολής στην ηλεκτρονική διεύθυνση που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.
Μετά την υποβολή, τα θέματα θα αξιολογηθούν από τις Επιστημονικές Επιτροπές των Εξεταζόμενων Μαθημάτων που λειτουργούν στο ΙΕΠ και εφόσον εγκριθούν από την Κεντρική Επιστημονική Επιτροπή θα ενταχθούν στην Τράπεζα Θεμάτων Εξετάσεων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας. ΙΕΠ 4/4
Οι εκπαιδευτικοί των οποίων θέμα ή θέματα θα εγκριθούν από την Κεντρική Επιστημονική Επιτροπή για να ενταχθούν στην Τράπεζα Θεμάτων, θα λάβουν ηλεκτρονικά (και μόνο) Βεβαίωση ότι θέμα ή θέματά τους θα ενταχθούν στην Τράπεζα Θεμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου