Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Η μαύρη επέτειος

Ήταν 23 Απριλίου 2010 και το Καστελόριζο γράφεται στην ιστορία όχι ως ένα όμορφο νησάκι αλλά ως τόπος μελλοντικού μαρτυρίου όλου του ελληνικού λαού.
Ο τότε πρωθυπουργός επέλεξε το γραφικό αυτό τοπίο, την όμορφη αυτή εικόνα πίσω του και μας ανακοίνωνε κάτι που τότε δεν είχαμε καταλάβει τι σημαίνει.
Ήταν η αρχή των δεινών για μια απόφαση κακοσχεδιασμένη από την κυβέρνηση αλλά και εκβιαστική από τους Ευρωπαίους εταίρους. Το λιμάνι του Καστελόριζου έγινε λιμάνι της αγωνίας για εκατομμύρια Έλληνες και τέσσερα χρόνια μετά ακόμη έχουμε την εικόνα του Γ. Παπανδρέου να μας στοιχειώνει στον ύπνο μας και στον ξύπνιο μας. Εκείνο το διάγγελμα που ήταν η αρχή της περιπέτειας από την οποία ακόμη και τώρα προσπαθούμε να βγούμε αλλά ακόμη δεν τα έχουμε καταφέρει.
Ίσως εκείνη την ημέρα, που γιορτάζει και ο Άγιος Γεώργιος, να την κηρύξουμε και επισήμως ημέρα μνήμης. Θέλετε να την πείτε γκάφα ολκής; Θέλετε σχέδιο διάλυσης της χώρας και υποδούλωσης στις αγορές και τις ισχυρές χώρες; Όπως και να το πείτε αυτό που μένει είναι η βαθιά κρίση στην οποία μπήκε η χώρα και οι απίστευτες θυσίες στις οποίες υποβάλλεται. Και σίγουρα πολλοί Έλληνες θα θέλουν να σβήσουν από τη μνήμη τους εκείνο το διάγγελμα.
Με αφορμή τη συμπλήρωση των τεσσάρων χρόνων, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου περιέγραψε στα «Νέα» τα όσα είχαν γίνει μία ημέρα αργότερα, στις 24 Απριλίου του 2010, στην Ουάσιγκτον, διαψεύδοντας κατηγορηματικά πως ο Στρος Καν είχε ζητήσει την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
«Ο Στρος-Καν με κάλεσε σε συνάντηση στο γραφείο του την 24η Απριλίου 2010 στις 7 το πρωί παρουσία του Τρισέ και του Ρεν για να κλείσουμε τις λεπτομέρειες του προγράμματος. Εκεί, Τρισέ και Ρεν απέκλεισαν ρητά οποιαδήποτε συζήτηση για αναδιάρθρωση του χρέους. Ο Στρος-Καν συμφώνησε απολύτως», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, διαψεύδοντας όσους υποστηρίζουν πως ο πρώην γενικός διευθυντής του ΔΝΤ είχε συστήσει την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους στην ελληνική κυβέρνηση πριν ακόμα η χώρα μπει σε πρόγραμμα στήριξης.
Δείτε το βίντεο για να θυμηθείτε εκείνη την… ηλιόλουστη ημέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου