Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Ξεκάθαρο μήνυμα Μαξίμου προς τρόικα: Ούτε νέοι φόροι ούτε μνημόνιο

Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι η τρέχουσα διαπραγμάτευση με την τρόικα είναι η πιο κρίσιμη. Οχι τόσο για το ύψος και την εκταμίευση της δόσης όσο γιατί πλέον διαμορφώνονται νέες ισορροπίες μεταξύ των δανειστών και της ελληνικής πλευράς. Οπλο σε αυτή την προσπάθεια είναι το πρωτογενές πλεόνασμα, που καταγράφεται στον Προϋπολογισμό του 2013 όταν τα στελέχη της τρόικας έως τον περασμένο Σεπτέμβριο ανέμεναν οριακό έλλειμμα. Για το λόγο αυτό άλλωστε από τις πρώτες κιόλας επαφές του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικας φάνηκε η πρόθεση των δανειστών να υποβαθμίσουν το ύψος του πλεονάσματος χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα. Ζήτησαν πρόσθετα στοιχεία για να διαπιστώσουν εάν το πλεόνασμα

είναι βιώσιμο, επικαλέσθηκαν το δημοσιονομικό κόστος από δικαστικές αποφάσεις οι οποίες όμως ακόμη δεν έχουν εκδοθεί ή καθαρογραφεί και γενικώς έκαναν ό,τι μπορούσαν προκειμένου να μηδενίσουν το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2013.
Η απάντηση που παίρνουν από το Μαξίμου είναι σαφής: «Οχι άλλοι φόροι, όχι νέο Μνημόνιο», ενώ ο σχεδιασμός παραμένει να μοιραστεί το 70% του πλεονάσματος σε χαμηλοσυνταξιούχους και ενστόλους. Στην κυβέρνηση είδαν με καχυποψία το δημοσίευμα των «Financial Times», που ανέβαζε στα 20 δισεκατομμύρια ευρώ το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών, όταν η έκθεση της Blackrock εκτιμούσε ότι δεν χρειάζονται περισσότερα από 5,5 δισ. ευρώ την προσεχή τριετία. Οι ίδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι υπάρχουν και εσωτερικές κόντρες εντός της τρόικας. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιέζει την Ευρώπη για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους με απώτερο σκοπό την επιβολή νέου Μνημονίου στην Ελλάδα μέσω πρόσθετου δανείου και κουρέματος του χρέους που διατηρούν οι κεντρικές τράπεζες των χωρών της ευρωζώνης. Τα παιχνίδια αυτά αντιμετωπίζονται με ψυχραιμία στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο πρωθυπουργός παρακολουθεί καθημερινώς στο γραφείο του τα στοιχεία της οικονομίας που αποτυπώνουν σαφείς τάσεις βελτίωσης σε μακροοικονομικό επίπεδο και ενδείξεις ανάπτυξης. Δεν είναι τυχαίο ότι παρά το δημοσίευμα των «Financial Times», τα σπρεντ των δεκαετών ομολόγων έπεσαν σε επίπεδα προ Μνημονίου του 2010, υποχωρώντας στις 550 μονάδες και διαμορφώνοντας το κόστος δανεισμού κάτω από 7%.
«Τα θετικά σημάδια στη μακροοικονομία πρέπει να περάσουν και στη μικροοικονομία, δηλαδή στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις», τονίζει ο πρωθυπουργός σε συνομιλητές του σημειώνοντας ότι με συντονισμένες κινήσεις μπορεί να ενισχυθεί η πραγματική οικονομία. Στο Μαξίμου φέρνουν ως παράδειγμα τη μείωση κατά 15% του φυσικού αερίου μετά τη συμφωνία της ΔΕΠΑ και της Gazprom, που είχε έντονο πολιτικό χρώμα καθώς είχε τεθεί στην ατζέντα της συνάντησης Σαμαρά και Πούτιν. Η μείωση αυτή θα περάσει στους λογαριασμούς του φυσικού αερίου που πληρώνουν τα νοικοκυριά και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από τον Αύγουστο του 2013, που σημαίνει ότι η εξοικονόμηση για τη θέρμανση της φετινής σεζόν θα είναι σημαντική για τα νοικοκυριά. Επιπλέον, η μείωση στην τιμή του αερίου θα συμβάλει στην ενίσχυση της βαριάς βιομηχανίας, στη διατήρηση θέσεων εργασίας και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.
Στο επόμενο διάστημα και μέχρι τις εκλογές του Μαΐου η κυβέρνηση θα αναπτύξει πλήρως το σχέδιό της για την Ελλάδα πέρα από Μνημόνια. Το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται πλάνο μείωσης των φορολογικών επιβαρύνσεων με άξονες τα ακίνητα και τα εισοδήματα. Θα παρουσιασθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αποκλιμάκωσης των συντελεστών ώστε πλέον επενδυτές, μικρομεσαίοι και νοικοκυριά να γνωρίζουν εκ των προτέρων το φορολογικό τοπίο των επόμενων ετών.
Στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι αυτή η διαπραγμάτευση είναι η πιο κρίσιμη, όχι τόσο για τη λήψη της δόσης αλλά γιατί η ελληνική πλευρά ολοένα και περισσότερο αποκτά βαθμούς ελευθερίας στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής, κάτι που δεν αρέσει στους τροϊκανούς.


Οι εκτιμήσεις για ανάπτυξη

Την περασμένη Δευτέρα, στο υπουργείο Οικονομικών έγινε υπό μυστικότητα μια σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με στελέχη επιστημονικών φορέων και εμπειρογνώμονες τραπεζών. Αντικείμενο της σύσκεψης οι προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας το 2014. Ακούστηκαν πολλές απόψεις. Συντηρικότερος όλων ο εκπρόσωπος του ΙΟΒΕ που εκτίμησε ότι φέτος θα υπάρξει μηδενική ανάπτυξη. Πιο αισιόδοξος ο μελετητής της Alpha Bank κ. Μιχάλης Μασουράκης, που προέβλεψε δυναμική ανάπτυξη 1,1%, ενώ κάπου στη μέση ήταν οι εκτιμήσεις του επικεφαλής του ΚΕΠΕ κ. Νίκου Φίλιππα. Σημείο-κλειδί είναι η πορεία του ελληνικού τουρισμού. Οι Γερμανοί οπερέιτορς μιλούν για θεαματική αύξηση των κρατήσεων, της τάξης του 50%, που θα δώσουν διψήφια ώθηση στη συνολική κίνηση, αλλά προβληματίζουν οι αναταραχές σε Τουρκία και Ουκρανία που μπορεί να προκαλέσουν μείωση αφίξεων από τις συγκεκριμένες χώρες.


 ΠΑΝΟΣ ΑΜΥΡΑΣ
 pamiras@e-typos.com


Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου