Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Το κράτος νταβατζής, που απλώς φορολογεί τα κλεμμένα


Ανήμερα τα Χριστούγεννα έγινε γνωστό ότι -μετά από ελέγχους των επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης και την άρση του τραπεζικου απορρήτου- βρέθηκαν σε λογαριασμούς δημοσίων υπαλλήλων ποσά εκαντάδων χιλιάδων ή και εκατομμυρίων ευρώ των οποίων δεν μπορεί να δικαιολογηθεί η προέλευση.
Πρόκειται είτε για υπαλλήλους πολεοδομιών, γιατρούς του ΕΣΥ, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς, υπαλληλους υπουργείων και δήμων. Για όλες, δηλαδή, αυτές τις κατηγορίες που επί χρόνια τώρα οι σχετικές έρευνες και στατιστικές αναφέρουν ότι αποτελούν τους πρωταθλητές της διαφθοράς στο δημόσιο.

Επί τέλους λοιπόν κάτι φαίνεται να κινείται, αλλά όπως όλα τα πράγματα στη χώρα μας γίνονται μισά.
Τους ζήτησαν, έλεγε η είδηση, να πληρώσουν φόρους για τα ποσά αυτά, ενώ ορισμένοι έσπευσαν να προχωρήσουν σε συμβιβασμό.
Δηλαδή, το ελληνικό κράτος στην ουσία αθωώνει επίορκους δημοσίους υπαλλήλους που προφανώς επί χρόνια έπαιρναν μίζες ή φακελάκια. Και στέλνει για μια ακόμη φορά το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι όποιος πιαστεί, απλώς μπορεί να δώσει μέρος του μαύρου και αδήλωτου χρήματός του στο κράτος και να αποδοθεί και πάλι άσπιλος και αμόλυντος στην κοινωνία.
Σε κάθε ευνομούμενο κράτος αυτού του πλανήτη σε όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις πρώτα θα είχαν κατασχεθεί τα χρήματα ως προϊόν εγκλήματος και μετά αναλόγως είτε θα είχαν συλληφθεί οι παρανομούντες είτε στην καλύτερη περίπτωση απλώς θα έχαναν τη δουλειά τους και ενδεχομένως και την κοινωνική τους ασφάλεια.
Ετσι και μόνον έτσι θα υπάρχει περίπτωση να σταματήσει αυτό το φαινόμενο. Αλλιώς, απλώς το κράτος γίνεται συνένοχος στην παρανομία και μάλιστα ως ένας απλός νταβατζής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου