Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Ο Σαμαράς διέψευσε τον μύθο ότι δεν μπορούμε να διαπραγματευθούμε

Αύριο στις 6:30 το απόγευμα θα γίνει η συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Λουκά Παπαδήμο. Θα είναι η κρισιμότερη από τις συναντήσεις που ζήτησε ο πρωθυπουργός με τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνησή του, καθώς το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε φάση διάλυση, ο ΛΑ(γ)ΟΣ δεν υπολογίζεται σοβαρά και έτσι η ΝΔ είναι (πλέον) ο ρυθμιστής των εξελίξεων.
Η συνάντηση του Σαμαρά με τον εντολοδόχο πρωθυπουργό θα κρίνει το μέλλον που … απομένει στην κυβέρνηση.
Μέχρι πότε μπορεί να σταθεί, έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα με τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ να ασχολούνται μόνο με την διαδοχή του ΓΑΠ και πως θα διαφοροποιηθούν από το Μνημόνιο – να απαλλάξουν δηλαδή εαυτούς από την κατηγορία ότι συνήργησαν στην υποδούλωση της Ελλάδος στους δανειστές.
Η απόπειρα να περάσει με εκβιασμούς το νομοσχέδιο για την μείωση των επικουρικών συντάξεων, σε συνδυασμό με όλα όσα ακούμε να επαναλαμβάνονται αυτές τις ημέρες περί νέων μέτρων και χρεοκοπίας, δεν αποτέλεσε παρά μια μεγάλη δοκιμή των σχεδίων για αύξηση και των αρμοδιοτήτων της διορισμένης κυβέρνησης και του χρόνου ζωής της.
Η σταθερή όμως θέση της ΝΔ που οδήγησε σε κυβερνητική υπαναχώρηση επιβεβαίωσε ότι  η κυβέρνηση του κ. Παπαδήμου δεν δύναται να πράξει, ή να ζήσει, πέραν των όσων έχουν συμφωνηθεί από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς.
Το μόνο που συζητά η ΝΔ για τις εκλογές είναι μια μικρή παράταση δύο ή τριών  εβδομάδων (μέχρι τα μέσα Μαρτίου) και τίποτα άλλο.
Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι ο ΓΑΠ μάλλον επείγεται τώρα να γίνουν εκλογές, καθώς όσο παρατείνεται ο πόλεμος της διαδοχής τόσο αυξάνουν τα διαλυτικά φαινόμενα στο ΠΑΣΟΚ και απομακρύνεται η πιθανότητα να παραμείνει αρχηγός. Έτσι, η χθεσινή δήλωση του κ. Παπαδήμου στο υπουργικό ότι «δεν υπάρχει ημερομηνία εκλογών» ερμηνεύεται ως διευκόλυνση στον κ. Παπανδρέου. Ορισμένοι μάλιστα δεν αποκλείουν ότι μπροστά στον κίνδυνο να ρεζιλευτεί από την ακυβερνησία, ο κ. Παπαδήμος να επιχειρήσει ηρωική έξοδο, πράγμα που θα σημάνει εκλογές τον …Ιανουάριο. Θυμάστε που λέγαμε ότι οι εκλογές μπορεί να γίνουν  και νωρίτερα από την 19η Φεβρουαρίου;
Ο κ. Παπαδήμος είπε όμως χθες και ότι “η κυβέρνηση δεν είναι αορίστου χρόνου, το έχουμε πει. Η εκλογολογία δεν έχει νόημα και πρέπει να σταματήσει». Αυτό σημαίνει, πρώτον, ότι δεν συμφωνεί με τα σενάρια παράτασης του βίου της κυβέρνησης μέχρι το …2013. Δεύτερον, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, φαίνεται να επιθυμεί μόνο μια παράταση μερικών εβδομάδων των εκλογών, όσο θα χρειαστεί δηλαδή για να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση και το “κούρεμα”
Το θέμα όμως είναι άλλο. Ο εξαναγκασμός του υπουργού Εργασίας να αποσύρει το νομοσχέδιο στις επικουρικές συντάξεις σημαίνει καταρχήν ότι χάρις στην παρέμβαση της Νέας Δημοκρατίας ματαιώθηκαν νέες και δραματικές περικοπές στις αποδοχές ανθρώπων που ήδη δοκιμάζονται βαριά.
Έγινε όμως και κάτι ίσως πολύ σημαντικότερο: κατέρρευσε ο μύθος ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να διαπραγματευθεί με την Τρόικα. Όταν ο υπουργός Εργασίας αποσύρει το επίμαχο νομοσχέδιο μετά τις αντιδράσεις της ΝΔ και επιπλέον δηλώνει ότι διασφάλισε από την Τρόικα μια περίοδο δύο μηνών για να καταρτισθεί νέο νομοσχέδιο, αυτό σημαίνει ότι η Τρόικα συμφώνησε με την θέση της ΝΔ και καλεί τώρα για … διαπραγματεύσεις επί του θέματος.
Μπορούμε λοιπόν να διαπραγματευθούμε με την Τρόικα και να αλλάξουμε τους επονείδιστους όρους. Αρκεί να υπάρχει στον τόπο μια κυβέρνηση αποφασισμένη με ισχυρή εντολή.
Και όχι μόνο μπορούμε να διαπραγματευθούμε, αλλά όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, και οι δανειστές το επιθυμούν ..διακαώς πλέον εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, προκειμένου να διασωθεί το πρόγραμμά τους.
Όπως έχουμε ξαναγράψει, θα αποδειχθεί τελικά ότι ο Αντώνης Σαμαράς είχε δίκιο που στήριξε την Κυβέρνηση Παπαδήμου. Τους λόγους τους βλέπουμε καθημερινά. Πέρα από το γεγονός ότι απέφυγε τότε τον κίνδυνο της χρεοκοπίας και την “χρέωσή” του στη ΝΔ, η κυβέρνηση του κ. “Καταλληλότερου” απομυθοποιείται καθημερινά. Καταρρέουν έτσι ένα ένα τα επιχειρήματα των δανειστών και των διαπλεκομένων που ήθελαν συναινετικά σχήματα. Παράλληλα επιταχύνεται η διάλυση του ΠΑΣΟΚ ενώ την ίδια στιγμή η ΝΔ αποδεικνύει ότι είναι η μόνη που έχει σταθερές θέσεις και προτάσεις. Αποδεικνύει δηλαδή, μέρα με την ημέρα, την “κυβερνησιμότητά” της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου