Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Με αφορμή το θλιβερό περιστατικό σε βάρος παιδιών στο Ρέθυμνο η ΟΛΜΕ ζητά να αποβληθεί η βία από τα σχολεία


Ο.Λ.Μ.Ε.
Ερμού & Κορνάρου 2
ΤΗΛ: 210 32 30 073 – 32 21 255
FAX: 210 32 27 382
www.olme.gr
email: olme@otenet.gr                                                         Αθήνα, 7/12/2011

Με αφορμή το θλιβερό περιστατικό σε βάρος παιδιών στο Ρέθυμνο η ΟΛΜΕ επισημαίνει τα εξής:

Οι ποικίλες μορφές παρενόχλησης και βίας και σε βάρος παιδιών αποτελούν ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η εκπαίδευση σήμερα.

Ιδιαίτερα μας ανησυχεί το γεγονός ότι κάποιες ελάχιστες φορές, όπως και στη συγκεκριμένη περίπτωση, δράστης τέτοιων σοβαρών και ακραίων περιστατικών είναι εκπαιδευτικός. Είναι αυτονόητο ότι κάθε τέτοια συμπεριφορά τη θεωρούμε απαράδεκτη και ξένη προς το πνεύμα που πρέπει να διέπει τη λειτουργία του σχολείου, την καταδικάζουμε απερίφραστα και θεωρούμε ότι όποιοι την εκδηλώνουν δεν πρέπει να έχουν θέση στο σχολείο. Απορρίπτουμε επίσης κάθε ανήθικη και παράνομη πράξη που έχει συνέπεια την παραβίαση των δικαιωμάτων των συνανθρώπων μας και ιδίως των παιδιών.
Θεωρούμε αναγκαίο να δημιουργηθεί σε κάθε σχολείο κλίμα δημοκρατίας, εμπιστοσύνης και ασφάλειας. Κάθε σχολικός χώρος κάθε χώρος πρέπει να καταστεί ασφαλής κυψέλη απρόσκοπτης και ολόπλευρης ανάπτυξης της προσωπικότητας του μελλοντικού πολίτη και πεδίο έμπρακτης εφαρμογής και σεβασμού των δικαιωμάτων όλων των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στο παιδί να δηλώνει χωρίς δισταγμό κάθε σχετικό περιστατικό που τυχόν αντιμετωπίζει πριν αυτό οξυνθεί και τραυματίσει ανεπανόρθωτα την ψυχή του.

Τονίζουμε ακόμη ότι θύματα βίαιης συμπεριφοράς και σεξουαλικής παρενόχλησης είναι ακόμη και συνάδελφοί μας εκπαιδευτικοί. Για μας είναι αναγκαίο η βία, σε όλες τις μορφές της, να αποβληθεί διά παντός από το σχολείο.

Για να επιτευχθούν τα παραπάνω, πρέπει, εκτός των άλλων, να εκτιμηθεί σωστά η σημασία που έχει η υποστήριξη των σχολείων με το αναγκαίο επιστημονικό προσωπικό (ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς) και η επαρκής και συνεχής επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.
 
Εκφράζοντας τη διάθεση όλου του εκπαιδευτικού κόσμου, δηλώνουμε ότι θα συμβάλουμε, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, συνεργαζόμενοι με την επιστημονική κοινότητα, τους αρμόδιους παράγοντες και φορείς, τους γονείς και τους μαθητές / μαθήτριές μας στον περιορισμό τέτοιων θλιβερών περιστατικών και στην διαμόρφωση ενός κατάλληλου παιδαγωγικού περιβάλλοντος, σεβασμού των δικαιωμάτων, αλληλεγγύης και εμπιστοσύνης στα σχολεία.
 
Το διδακτικό υλικό που έχει εκπονήσει το ΚΕΜΕΤΕ για την προαγωγή των ανθρώπινων δικαιωμάτων στα σχολεία («Σχολείο Χωρίς Σύνορα – Συνεργαζόμενα σχολεία κατά του ρατσισμού και υπέρ των ανθρώπινων δικαιωμάτων») μπορεί να αξιοποιηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου