Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Στη δίνη μιας παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου

Σοφία Βούλτεψη

Την ώρα που το μήνυμα των διεθνών οίκων αξιολόγησης είναι μια ευρεία αμφισβήτηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών αποφάσεων της 27ης Οκτωβρίου και της 9ης Δεκεμβρίου και οι Ευρωπαίοι υπουργοί των Οικονομικών πραγματοποιούν σήμερα το απόγευμα τηλεδιάσκεψη με σκοπό την αξιολόγηση αυτής της νέας αμφιλεγόμενης κατάστασης, η Ελλάδα εξακολουθεί να δίνει την εντύπωση μιας χώρας που δεν ξέρει τι κάνει.


Η πολυφωνία γύρω από το παρόν και το μέλλον της κυβέρνησης Παπαδήμου, τόσο στο εσωτερικό των κομμάτων όσο και στο εσωτερικό της ίδιας της κυβέρνησης, η οικονομική εξάντληση των Ελλήνων και η αδυναμία να εφαρμοστούν μέτρα ανάπτυξης, αποδεικνύει ότι η πολιτική ηγεσία του τόπου δεν είναι σε θέση να δώσει ελπίδα στη χώρα και να δημιουργήσει τις αναγκαίες προϋποθέσεις μετάβασης σε ένα νέο σημείο εκκίνησης.

Στη βάση του προβλήματος, που όλοι, εντός και εκτός συνόρων κάνουν ότι δεν βλέπουν, είναι ότι το χρέος της χώρας δεν βγαίνει με κανένα από τα μέτρα που έχουν ληφθεί ως τώρα.

Παρ’ όλα αυτά – και ενώ συνεχίζει να μην έρχεται ούτε ένα ευρώ επένδυσης στη χώρα – οι συζητήσεις περί περικοπών συνεχίζονται.

Στο στόχαστρο, λόγω της έλλειψης ρευστότητας στα ασφαλιστικά ταμεία, βρίσκονται τώρα οι επικουρικές συντάξεις, που θα τεθούν και στο τραπέζι του υπουργικού συμβουλίου που θα συνεδριάσει αυτές τις μέρες.

Το σχέδιο, όπως ανακοινώθηκε στη Βουλή, αλλά και μέσω συνεντεύξεων του υπουργού Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη, είναι η μείωση των επικουρικών συντάξεων κατά 25% από την 1η Ιανουαρίου 2012.

Θα πρόκειται για την τρίτη μείωση των επικουρικών συντάξεων, γεγονός που θα σημάνει νέα μείωση των εισοδημάτων και συνέχιση του φαύλου κύκλου ύφεσης και μείωσης της κατανάλωσης.

Και ενώ όλοι υποστηρίζουν πως δεν υπάρχουν περιθώρια για νέα μέτρα, αυτά θεωρούνται σίγουρα, καθώς οι μαύρες τρύπες δεν καλύπτονται λόγω ακριβώς της βαθιάς ύφεσης, που αναπόφευκτα οδηγεί και σε μείωση των εσόδων του κράτους, που στο μεταξύ υποχρεώνεται να αιμοδοτεί τα ασφαλιστικά ταμεία και τον ΟΑΕΔ, λόγω της αύξησης της ανεργίας.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, τα μέτρα δεν αποδίδουν και αναζητούνται άλλα. Οπότε θεωρείται βέβαιο ότι θα ακολουθήσει και άλλο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Την ίδια ώρα, όμως, η πλειοψηφία των μελών της κυβέρνησης θεωρούν πως δεν είναι δυνατόν να ληφθούν νέα μέτρα χωρίς να προηγηθούν εκλογές, καθώς η θητεία της κυβέρνησης, όση διάρκεια και αν αποκτήσει αυτή, δεν θα πάψει να συμπίπτει με προεκλογική περίοδο, γεγονός που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη ακινησία.

Ουσιαστικά, κυβέρνηση και κόμματα κυνηγούν την ουρά τους και το πρόβλημα δεν θα λυθεί αν δεν διεξαχθούν εκλογές, ώστε να πάρει ο καθένας το ποσοστό του και την ευθύνη του.

Αυτή η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος εξελίσσεται σε επικίνδυνη ανωμαλία…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου