Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

Οι αναπληρωτές και οι κακοπληρωτές

Δεν αρκεί το γεγονός ότι κάθε χρόνο δεν γνωρίζουν αν θα προσληφθούν και πού, δεν αρκεί η εργασιακή ομηρία και η ανασφάλεια, ξαφνικά ήρθε να προστεθεί νέο κακό.
Μιλάμε για τους δεκάδες χιλιάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που με χίλια οικονομικά και κοινωνικά ζόρια οργώνουν την Ελλάδα χρόνια και χρόνια, από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη και από τους Παξούς μέχρι την Τήλο, με την ελπίδα κάποια στιγμή να διοριστούν.
Νέοι και νέες εκπαιδευτικοί, νηπιαγωγοί, δάσκαλοι και καθηγητές με πενιχρό μισθό, που ζουν εργένικα σαν φοιτητές για χρόνια στις πιο απομακρυσμένες γωνιές της Ελλάδας, έμαθαν και τα νεότερα.

Ταυτόχρονα με την ανασφάλεια που επικρατεί λόγω των λιγότερων διορισμών και του θολού τοπίου της επαναπρόσληψής τους, καλούνται να αντιμετωπίσουν τώρα και την παρακράτηση της μισθοδοσίας τους μερικές μέρες μόλις πριν από τη λήξη της σύμβασής τους!
Ειδικότερα μια απίστευτη αίσθηση ψυχρολουσίας προκάλεσε στους εν λόγω εκπαιδευτικούς η ανακοίνωση ότι οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης προχωρούν σε κράτηση μισθοδοσίας με βάση τον ν. 4354/15 και την ερμηνευτική εγκύκλιο (ΑΔΑ: ΩΛ9ΣΗ-ΟΝΜ / 6-5-2016) αναδρομικά από 1/1/2016 σε όσους αναπληρωτές είχαν καταταγεί από την υπηρεσία στον βαθμό Δ0 (προϋπηρεσία άνω των 7 χρόνων).
Το πρόβλημα προκύπτει από το γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι εκπαιδευτικοί έπρεπε με βάση το νέο μισθολόγιο από 1/1/2016 να καταταγούν στο μισθολογικό κλιμάκιο Ε2 (που δεν υπήρχε μέχρι τότε για τους αναπληρωτές) και με βάση αυτή τη μισθοδοσία να υπολογιστούν οι προσωπικές διαφορές.
Η κατάταξη αυτή δεν πραγματοποιήθηκε τότε, με αποτέλεσμα τώρα να υποχρεώνονται να επιστρέψουν όλο το ποσό μαζεμένο.
Οι τελευταίοι που ευθύνονται για τα όποια λάθη έγιναν είναι οι εκπαιδευτικοί και τελικά για άλλη μία φορά επωμίζονται τις συνέπειες!
Είναι αδιανόητο στην παρούσα φάση που απολύονται και που οι περισσότεροι πρέπει να μετακομίσουν στον τόπο τους να κινδυνεύουν να δουν τον μισθό τους μειωμένο κατά εκατοντάδες ευρώ.

Η ανακοίνωση της ΟΛΜΕ

Σε ανακοίνωσή της η ΟΛΜΕ επισημαίνει ότι «η παρακράτηση αυτή ουσιαστικά θα εξανεμίσει τον τελευταίο μισθό των αναπληρωτών, πριν από τη λύση της σύμβασής τους, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα ορισμένοι να αδυνατούν οικονομικά ακόμη και να επιστρέψουν στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους» και ζητάει να «αρθεί η αδικία», με δεδομένο ότι και η νομοθεσία (ν. 4354 16/12/2015, άρθρο 27) έχει προβλέψει σε αντίστοιχες περιπτώσεις ότι «κατατάξεις που έχουν πραγματοποιηθεί με διαφορετικό τρόπο θεωρούνται νόμιμες και αποδοχές που έχουν καταβληθεί δεν αναζητούνται».
Σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιους του υπουργείου Παιδείας σχετικά με το θέμα, η ενεργοποίηση του υπουργού προς την κατεύθυνση της μη υλοποίησης της εν λόγω παρακράτησης από τον μισθό των αναπληρωτών μέσω νομοθετικής ρύθμισης βρίσκει «τείχος» στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ), το οποίο το μόνο που συζητά είναι η τακτοποίηση των, κατ’ αυτό, οφειλομένων σε δόσεις.
Χρήστος Κάτσικας
http://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου