Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

CNN: Ο Τσίπρας έχει καταστρέψει την οικονομία


Μέσα σε λιγότερους από έξι μήνες, ο Τσίπρας εξαφάνισε την αναιμική επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη και οδήγησε τη χώρα σε ακόμη μεγαλύτερο οικονομικό πόνο»: Με αυτή τη φράση ξεκινά άρθρο του CNN που σχολιάζει τη δεινή κατάσταση στην οποία έχει φέρει τη χώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.


«Η ζημιά έχει γίνει. Το να οικοδομήσεις ξανά την εμπιστοσύνη είναι πιο δύσκολο από το να τη διαλύσεις» σχολιάζει ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg. «Κουρασμένοι από την πολύχρονη και επίπονη λιτότητα, οι Έλληνες έφεραν στην εξουσία τον ΣΥΡΙΖΑ με την ελπίδα ότι θα υπάρξει μια αλλαγή. Ωστόσο, τα όποια κέρδη της περιόδου πριν από τον Ιανουάριο έχουν ήδη χαθεί. Τη στιγμή που η Ελλάδα επέστρεφε στην ανάπτυξη και άρχιζαν σιγά-σιγά να εμφανίζονται σημάδια ανάκαμψης στους μισθούς, την εργασία και τις εξαγωγές, αίφνης βρέθηκε ξανά πίσω στην ύφεση» αναφέρει το άρθρο.
Όπως υποστηρίζει ο Schmieding, αν είχε συνεχιστεί η τάση της προηγούμενης περιόδου, τώρα η Ελλάδα θα μπορούσε να παρουσιάσει ανάπτυξη 3%. Το μεγάλο πρόβλημα όμως ήταν ότι κλονίστηκε η εμπιστοσύνη με την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να φύγουν από τις τράπεζες περίπου 60 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι ιδιωτικές επενδύσεις μειώθηκαν στο ελάχιστο, ενώ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δέχθηκαν το ένα πλήγμα μετά το άλλο.
Το «Ναι» στο δημοψήφισμα μπορεί να είναι ένα βήμα πιο κοντά στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης, άρα και μιας επιστροφής σε κάποια μορφή ανάπτυξης. Ο Schmieding εκτιμά πως για να συμβεί αυτό θα πρέπει να παραιτηθούν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιάννης Βαρουφάκης. Στο μεταξύ, η επιβολή των capital controls, το κλείσιμο των τραπεζών και η ανάγκη να εξευρεθούν 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ για να πληρωθεί η ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου δημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο για την Ελλάδα.
Ο James Nixon, επικεφαλής οικονομολόγος της Oxford Economics τονίζει πως «η αδυναμία να αρθούν οι έλεγχοι κεφαλαίων θα είναι μια ολοκληρωτική καταστροφή για την ελληνική οικονομία. Θα προκαλέσει τεράστια καταστροφή. Θα καταστρέψει ένα σημαντικό μέρος της δραστηριότητας του ιδιωτικού τομέα, ειδικά τώρα που έχει ξεκινήσει η τουριστική περίοδος». Οι οικονομολόγοι συμφωνούν πως μπορεί να αντιστραφεί το κλίμα αν οι τράπεζες παραμείνουν κλειστές μόνο μία εβδομάδα. «Εάν οι τράπεζες παραμείνουν κλειστές για μήνες, τότε αυτό στην ουσία θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση» τονίζει ο Schmieding.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου