Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Δεν βγαίνουν τα «κουκιά» για την Παιδεία

Εντείνει τις προσπάθειές της η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας προκειμένου να διασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερα κονδύλια για την πρόσληψη αναπληρωτών, καθώς οι διαβεβαιώσεις για το ύψος των πιστώσεων αργούν ακόμα να έρθουν.
Το αίτημα για την κάλυψη περίπου 5.000 αναπληρωτών από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που ετέθη χθες στον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, κατά τη μεταξύ τους συνάντηση,
σύμφωνα με πληροφορίες δεν συνοδεύτηκε από ρητή δέσμευση για το ύψος της χρηματοδότησης, αλλά από την επισήμανση ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για την ανεύρεση λύσης.
«Κάναμε κοινωνό τον κ. Σταθάκη για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε με τους αναπληρωτές, του θέσαμε όσο το δυνατόν πιο αναλυτικά τις διαστάσεις του προβλήματος και ελπίζουμε ότι θα βρούμε τη λύση, ώστε όντως όλα τα σχολεία να αρχίσουν κανονικά, με τα ωράρια που υπάρχουν, όπως πάντα».
Με αυτή τη δήλωση, εξερχόμενος της συνάντησης, ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς θέλησε να δώσει ένα στίγμα αισιοδοξίας σε μια δύσκολη κατάσταση, αν συνυπολογιστούν και οι αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας μετά τις δηλώσεις που έκανε ο ίδιος για την αύξηση ωραρίου. Στην ίδια συνάντηση παρόντες ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Τάσος Κουράκης και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δημήτρης Χασάπης.
Μέσα σ’ αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο, το υπουργείο Παιδείας διευρύνει όσο περισσότερο μπορεί το σχέδιο για την κάλυψη των περίπου 22.000 κενών που εκτιμάται ότι θα καταγραφούν στην αρχή της ερχόμενης σχολικής χρονιάς. Το υπουργείο αναζητά πόρους από τα ΕΣΠΑ –πολλά εκ των οποίων είναι αμφίβολα λόγω στόχευσης– από τα επιχειρησιακά προγράμματα των περιφερειών, σε ό,τι αφορά το αμιγώς χρηματοδοτικό κομμάτι και από την αύξηση ωραρίου μέχρι την περαιτέρω σύμπτυξη τμημάτων. Τέλος, επαφίεται στον... πατριωτισμό των εκπαιδευτικών σε ό,τι αφορά τις παράπλευρες προσπάθειες.

Μεγάλο «ψαλίδι»

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν οι πόροι που αξιοποιήθηκαν πέρυσι, σχεδόν την τελευταία στιγμή για να αποφευχθούν τα χειρότερα, δηλαδή ο τακτικός προϋπολογισμός και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Πέρυσι τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο βρέθηκαν κονδύλια για περίπου 5.000 προσλήψεις από δημόσιους πόρους, ενώ το μεγαλύτερο μέρος (11.000 προλήψεις) των αναγκών, καλύφθηκε από τα ΕΣΠΑ, τα οποία ήταν μειωμένα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Φέτος, δε, αναμένεται να είναι ακόμη περισσότερο ψαλιδισμένα.
Σημειωτέον, ότι ακόμα κι από τα διαθέσιμα φετινά κοινοτικά προγράμματα (για 10.000 προσλήψεις όπως είπε ο υπουργός), ένα μεγάλο μέρος τους αφορά κυρίως την ειδική αγωγή, γεγονός που καθιστά δύσκολη την απορρόφησή τους για προσλήψεις. Αλλά και τα περιφερειακά επιχειρησιακά προγράμματα που έχουν μπει στο μικροσκόπιο συνδέονται κυρίως με υποστηρικτικές δομές.
Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και το στοίχημα πολύ μεγάλο. Το είχε προαναγγείλει και ο πρώην υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος, δείχνοντας ως μόνη λύση τις ανέφικτες, μόνιμες προσλήψεις. Ακόμη και οι περίπου 2.000 που είχαν τεθεί αρχικά από τη νέα κυβέρνηση πλέον δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι εν τέλει θα πραγματοποιηθούν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου