Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

Η εκδίκηση του Κουμπουράκου

Σε πρόσφατο 4 σέλιδο κάλεσμά του ο ΣΥΡΙΖΑ ( 13/04/2015 ) καλεί τους Έλληνες και τις Ελληνίδες «…να συμμετέχουν ενεργά πολεμώντας τις ριζωμένες νοοτροπίες που αλλάζουν βήμα - βήμα μέσα στην κοινωνία …ζητώντας δικαιώματα και αναγνωρίζοντας υποχρεώσεις…».
Από τις διάφορες Κασσάνδρες ακούγαμε , ότι επιτέλους με την αμεσοδημοκρατία της διαδικασίας θα επιλέγονται οι άριστοι και όχι οι αρεστοί. Διαδικασία όμως που σε κοινωνίες δίχως αξίες και ιδεολογικό προσανατολισμό δεν λειτουργεί και συνεχίζει να κινείται σε προκρούστιες πρακτικές και « κουκουλοφορικές » συνήθειες του παρελθόντος.
Ασφαλώς αναφέρομαι στη πρόσφατη διαδικασία επιλογής των διευθυντών των σχολειών.


Σύλλογοι διδασκόντων σε ένα λεπτό κουρέλιασαν και ακύρωσαν κάθε έννοια αξιοκρατίας , δικαιοσύνης , ισονομίας και άμεσης δημοκρατίας .

Μια διαδικασία υπεύθυνη και δημοκρατική λειτούργησε αντίθετα με τη βούληση του Νομοθέτη ,ο οποίος αναφέρει ότι : « … μέσω της μυστικής ψηφοφορίας εκτιμώνται στοιχεία όπως η προσωπικότητα, το ήθος, η εντιμότητα, το αίσθημα δικαιοσύνης, η δημοκρατική συμπεριφορά, η επαγγελματική ανάπτυξη και συνέπεια,… η ικανότητα επικοινωνίας και συνεργασίας, η ικανότητα ανάπτυξης πρωτοβουλιών και επίλυσης προβλημάτων ιδίως διδακτικών, διοικητικών, οργανωτικών και λειτουργικών … Ο σύλλογος διδασκόντων λαμβάνει, επίσης υπόψη του … άλλες σπουδές επιμόρφωση και μετεκπαίδευση, οργάνωση εκπαιδευτικών συνεδρίων, σεμιναρίων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων ή συμμετοχή σε αυτά με την ιδιότητα του εισηγητή, του μέλους της επιστημονικής ομάδας ή του επιμορφωτή, συγγραφικό και ερευνητικό έργο, πρωτοβουλίες σε σχέση με το εκπαιδευτικό έργο, υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εφαρμογή καινοτομιών, σχετική με την εκπαίδευση διοικητική ή καθοδηγητική εμπειρία, επιμορφωτικές συναντήσεις … και επίσημες διακρίσεις.
Μια δημοκρατική διαδικασία την μετέτρεψαν σε « κουκουλοφορική » εκδίκηση γιατί τάχα πριν χρόνια τον/την λοξοκοίταξε και ως άλλος Κουμπουράκος θυμήθηκε τώρα ότι << κάποιος συγχωριανός του τον είχε λοξοκοιτάξει πριν 20 χρόνια πήρε την κουμπούρα του κι αποκεί παν κι άλλοι, ακόμα κυνηγιόνται στον Ταΰγετο >>
- δανειζόμενος τη σκηνή από γνωστή ελληνική ταινία - και χωρίς καμία διάθεση εκτίμησης της προσωπικότητας, της επιστημοσύνης και του ήθους του υποψηφίου μέσα σε ένα λεπτό , όσο διήρκεσε η ψηφοφορία , αποτιμήθηκε το Παιδαγωγικό έργο του.
Και ένα παράδειγμα.
Σε σχολείο της περιφέρειας υπήρξαν δυο υποψηφιότητες .
Η μια ο διευθυντής της σχολικής μονάδας με εμπειρία οχτώ χρόνων σε διευθυντική θέση δυο σχολικών μονάδων με τις οποίες βραβεύτηκε με
• δυο πρώτα Εθνικά Βραβεία ( Άνοιξη της Ευρώπης και Περιφέρεια Πελοποννήσου ) ,
• συνεργάστηκε με τρία Ελληνικά Πανεπιστήμια και
• δυο Νοσοκομεία Παίδων ,
• με Ιδιωτικούς φορείς ( Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος , Costa Navarino ) ,
• κατασκεύασε και λειτούργησε τις Ιστοσελίδες των σχολείων που υπηρέτησε
• έλαβε συγχαρητήριες επιστολές από unicef , Χαμόγελο του παιδιού , Ελληνική Μαθηματική Εταιρία , Διευθυντή Εκπαίδευσης , Σχολικούς Συμβούλους.
• Κάτοχος Μεταπτυχιακού στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες
• Μετεκπαιδευμένος στο Πανεπιστήμιο Πατρών και στην κατεύθυνση Διοίκησης Σχολικών Μονάδων.
• Πιστοποιημένος Εκπαιδευτής Ενηλίκων
• Επιμορφωτής Β΄ στο Μείζον Πρόγραμμα Επιμόρφωσης ( μοναδικός από την Περιφέρεια ....).
• Εισηγητής σε πολλά Επιστημονικά Συνέδρια
• Συγγραφέας βιβλίων παιδαγωγικού περιεχομένου
• Πιστοποιημένος στις ΤΠΕ .
Η άλλη υποψηφιότητα , η οποία και επιλέχτηκε από το Σύλλογο , διευθυντής σε άλλη σχολική μονάδα με ισχυρές όμως « γνωριμίες » στο Σύλλογο διδασκόντων του άλλου σκολείου και κριτήρια επιστημονικής κατάρτισης το Βασικό Πτυχίο διορισμού ( πριν 30 ! χρόνια ) και την Πιστοποίηση στις ΤΠΕ.
Καημένη Αξιοκρατία !

Θλίβομαι διαπιστώνοντας ότι και στην εκπαιδευτική κοινότητα τέτοιες πρακτικές κολλητιλίκια , κουμπαριές , συμπεθεριές και κάθε είδους παράγκα τις οποίες ζήσαμε στο πρόσφατο παρελθόν , συνεχίζουν και σήμερα να αναπαράγουν κάποιοι δήθεν αριστεροί , πρακτικές οι οποίες απογοητεύουν ανθρώπους που μόχθησαν για να αναπτυχθούν επιστημονικά .
Όλη η Ελλάδα ατέλειωτη παράγκα … Διονύσης Σαββόπουλος
ΥΣ Αντιγραφή απο σχόλιο συναδέλφου  στο esos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου