Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Δύο κουβέντες αριστερά, ένα βήμα δεξιά

Παρασκήνιο υπάρχει πίσω από το χθεσινό αλαλούμ στην υπόθεση της εξόδου των μεταναστών από τα κέντρα κράτησης. Δύο σύμβουλοι της αρμόδιας αναπληρώτριας υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασίας Χριστοδουλοπούλου φέρεται να συμφωνούν με την απόφαση-εντολή του αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. για απελευθέρωση ακόμη και εκείνων των μεταναστών που δεν έχουν συμπληρώσει έξι μήνες στα κέντρα κράτησης. Θέση, με την οποία διαφώνησε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, και γι’ αυτό ζήτησε την παραίτηση του ανώτατου αξιωματικού.


Ομως, δεν είναι η μόνη υπόθεση κυβερνητικού αλαλούμ με παρασκήνιο. Ενδεικτικά, πληροφορούμαι ότι και στο υπουργείο Παιδείας, μία ημέρα πριν ο υπουργός Αριστείδης Μπαλτάς διαψεύσει τον αναπληρωτή του Τάσου Κουράκη για τα περί κατάργησης του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για τους διορισμούς στην εκπαίδευση, στενός συνεργάτης του κ. Μπαλτά και πανεπιστημιακός -μιλώντας σε εκπροσώπους ΜΜΕ- είχε συμφωνήσει με την κατάργηση.

Πολλοί λόγοι θα μπορούσαν να προταθούν για να εξηγήσουν την κυβερνητική διγλωσσία. Για παράδειγμα, κάποιοι υποστηρίζουν ότι στην κυβέρνηση «μαζεύτηκαν» πολλοί ποιητές (οι Τάσος Κουράκης, Γιάννης Πανούσης, Νίκος Κοτζιάς και Νάντια Βαλαβάνη έχουν ποιητικό έργο) και φιλόσοφοι (π.χ. Αριστείδης Μπαλτάς). Ή μήπως πιο οξυδερκείς αναλυτές της κατάστασης είναι όσοι θεωρούν ότι η πολυγλωσσία των υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται στο ότι πολλοί είναι πανεπιστημιακοί;

Η αδυναμία των νέων κυβερνητικών στελεχών να βρουν έναν βηματισμό, ο οποίος, τουλάχιστον, θα τους προστατεύει από τα ολισθήματα σε κρίσιμους τομείς, οφείλεται στο ότι η νέα κυβέρνηση δεν έχει πολιτικές στοιχειωδώς επεξεργασμένες και ρεαλιστικές θέσεις. Το μεταναστευτικό, με τις εισροές από τα ανατολικά της χώρας και τη συμμετοχή στη Συνθήκη Σένγκεν, οι διορισμοί των εκπαιδευτικών -του μεγαλύτερου κλάδου μεταξύ των δημοσίων υπαλλήλων-, η διάρθρωση των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ και η τυχόν κατάργηση κάποιων εξ αυτών, το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι ζητήματα που επηρεάζουν (με τον ένα ή τον άλλο τρόπο) την καθημερινότητα χιλιάδων ανθρώπων.

Ετσι, ελλείψει συγκροτημένων θέσεων, οι υπουργοί αδυνατούν να διαχειριστούν τις κυβιστήσεις που κάνουν. Χαρακτηριστικά, η ΟΛΜΕ πέρυσι ήθελε να τινάξει στον αέρα τις πανελλαδικές εξετάσεις με απεργία, ζητώντας να μην αυξηθεί το εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας των καθηγητών. Μάλιστα, για να μην απεργήσει, η μεγαλύτερη ομοσπονδία του δημόσιου τομέα «υπέστη» πολιτική επιστράτευση. Προχθές, η ΟΛΜΕ εισέπραξε αρνητική απάντηση στο αίτημα της μείωσης του ωραρίου.

Τι γίνεται, λοιπόν, με τον κυβερνητικό σχεδιασμό; Γνωρίζει η Αριστερά τι ποιεί η Αριστερά; Ή μήπως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κρύβει κάτι χειρότερο: κρυφή ατζέντα;

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ
http://www.kathimerini.gr/806037/opinion/epikairothta/politikh/dyo-koyventes-aristera-ena-vhma-de3ia
Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου