Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Τώρα θυμήθηκε να μας τα πει ο κ. Προβόπουλος;


Ο κ. Προβόπουλος ήταν ο άνθρωπος των δύο κυβερνήσεων και εσχάτως και της κυβέρνησης Παπαδήμου. Όταν η ΝΔ εγκατέλειψε την εξουσία είχε κατηγορηθεί και από… Πασόκους που τον κράτησαν στη θέση του, ότι δεν έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, πιθανότατα ότι απέκρυψε από τον ελληνικό λαό το μέγεθος της οικονομικής κρίσης.
Αναλαμβάνοντας ο κ. Παπανδρέου έμεινε στη θέση του διοικητή της ΤτΕ και μάλιστα ήταν από εκείνους που γνώριζαν και γνωρίζουν τα οικονομικά μεγέθη και το χάος που επικρατεί στα δημοσιονομικά.
Σήμερα λοιπόν που η χώρα είναι με το ένα πόδι στη χρεοκοπία πήγε στη Βουλή για  ενημερώσει την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για την ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας.
Είπε πολλά ενδιαφέροντα, αλλά μας κάνει εντύπωση πώς αυτά που είπε δεν τα ανέφερε και πιο πριν, όταν η χώρα βρισκόταν σε… πράσινη δίνη. Τώρα που το ΠΑΣΟΚ έφυγε από την εξουσία ο κ. Προβόπουλος άρχισε να τα… χώνει εμμέσως αλλά και κατευθείαν.
Κατ’ αρχάς, σχετικά με το «κούρεμα» των ομολόγων είπε: «Ακόμα και τώρα θα ήταν καλύτερα να είχαμε αποφύγει το ΄΄κούρεμα΄΄ γιατί οι συνέπειες θα είναι χειρότερες στο μέλλον -και να θυμίσω την άποψη του πρωθυπουργού πάνω στο θέμα αυτό». Δηλαδή ο κ. Προβόπουλος είναι κατά του κουρέματος και του 21% και του 50% να φανταστούμε. Γιατί δεν έλεγε ότι διαφωνεί τόσο με τη συμφωνία του Ιουλίου όσο και του Οκτωβρίου;
Επίσης, ο κ. Προβόπουλος έριξε αρκετές βολές για τη φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησης. Όπως τόνισε, “δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια αύξησης της φορολογικής επιβάρυνσης”, οπότε η κυβέρνηση θα πρέπει να εστιαστεί στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Ο κ. Προβόπουλος υπέδειξε ως αίτια της επιδείνωσης της ύφεσης, την έλλειψη αποφασιστικότητας στην εφαρμογή της δημοσιονομικής προσαρμογής, σε συνδυασμό με την μη περικοπή πρωτογενών δαπανών σε μόνιμη βάση. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος  στηλίτευσε την επιλογή «οριζόντιων, ισοπεδωτικών λύσεων για τον περιορισμό των δημόσιων δαπανών, ενώ οι μηχανισμοί που εγγενώς παράγουν δαπάνες παραμένουν άθικτοι», αλλά και την «αναβίωση νοοτροπιών και συμπεριφορών του παρελθόντος, οι οποίες αντιμετωπίζουν ορισμένα θέματα ως αδιαπραγμάτευτα κάθε φορά που απειλούνται κεκτημένα».
Και γιατί δεν ενημέρωνε τον ελληνικό λαό για όλα αυτά; Από αυτόν δεν πληρώνεται;
Δίνοντας στοιχεία για τις εκροές καταθέσεων άφησε να εννοηθεί ότι η κυβερνητική απραξία διέλυσε την οικονομία και τις τράπεζες. Μόνο το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου και τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου, όταν η κυβέρνηση κλυδωνιζόταν, δεν ήξερε τι έκανε και δεν ελάμβανε αποφάσεις, οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 13 – 14 δισ. ευρώ. Απο τα τέλη του 2009, συνολικά 60 δισ. ευρώ έχουν φύγει από την Ελλάδα για να αποδειχθεί έτσι ότι η αναξιοπιστία της χώρας, δημιούργημα του ΠΑΣΟΚ, άδειασε τα ταμεία.
Θυμήθηκε να προβλέψει ότι η ύφεση θα κινηθεί στο 5,8% και ευχήθηκε να μην πέσει μέσα στις προβλέψεις του ο ΟΟΣΑ ενώ για το έλλειμμα προέβλεψε ότι θα αυξηθεί ελαφρώς και θα φτάσει στο 9%, αν και κάποιοι δεν αποκλείουν να είναι και πάνω από 10%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου