Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Πιο κοντά στη διάλυση της Ευρωζώνης...


Του Γιώργου Κύρτσου
Η συνεχιζόμενη άνοδος των spreads στην Ιταλία, στην Ισπανία αλλά και στη Γαλλία και στο Βέλγιο προετοιμάζει τη διάλυση της Ευρωζώνης.

Η Ισπανία και η Ιταλία θα αναγκαστούν -εκτός οικονομικού και πολιτικού απροόπτου- να βγουν από το ευρώ για να αποτρέψουν τη μνημονιακή ισοπέδωσή τους. Η Γαλλία θα βρεθεί....
σε εξαιρετικά δύσκολη θέση εξαιτίας της εντυπωσιακής ανόδου του κόστους δανεισμού του Δημοσίου και της υποβάθμισης, στην πράξη, της πιστοληπτικής της ικανότητας. Το Βέλγιο θα δυσκολευτεί πάρα πολύ να διαχειριστεί αποτελεσματικά το υπέρογκο χρέος του χωρίς να επιβάλει μέτρα τα οποία θα προκαλέσουν τεράστια προβλήματα και τη διάλυση του κράτους με τη σημερινή του μορφή.

Οι κανόνες του Βερολίνου

Οι κανόνες διαχείρισης της κρίσης που έχει επιβάλει το Βερολίνο αποδεικνύονται ολέθριοι για τις μνημονιακές χώρες αλλά και την Ιταλία και την Ισπανία. Και ενώ η οικονομική ισοπέδωση της Ελλάδας και της Πορτογαλίας μπορεί να θεωρηθεί περιθωριακό ζήτημα από τη σκοπιά της χάραξης μιας νέας ευρωπαϊκής στρατηγικής που δεν θα λαμβάνει υπόψη της τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα της περιφέρειας, η οικονομική κακομεταχείριση της Ιταλίας και της Ισπανίας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη διάλυση της Ευρωζώνης.

Μόνο εάν αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ληφθούν σκληρά μέτρα για την εξουδετέρωση των διεθνών κερδοσκοπικών κυκλωμάτων, που λυμαίνονται τους κρατικούς προϋπολογισμούς και τους φορολογούμενους των υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης, μπορεί να αποτραπεί η διαφαινόμενη καταστροφή. Προς το παρόν, πάντως, η καγκελάριος της Γερμανίας κ. Μέρκελ εμμένει στην εφαρμογή μιας πολιτικής που είναι καταστροφική για τις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης και θα αποδειχθεί αυτοκαταστροφική για τη Γερμανία.

Χωρίς ασπίδα προστασίας

Η κατάρρευση της Ευρωζώνης θα αφήσει την Ελλάδα χωρίς ασπίδα προστασίας σε έναν ανελέητα ανταγωνιστικό κόσμο. Τρεις είναι οι προϋποθέσεις της εθνικής σωτηρίας, ανεξάρτητα από το ποιο σενάριο θα επικρατήσει στο τέλος.

Πρώτον, πρέπει να εξαφανίσουμε σε χρόνο-ρεκόρ το δημοσιονομικό έλλειμμα, το οποίο συνεχίζει να αυξάνεται με το πέρασμα του χρόνου.

Δεύτερον, πρέπει να μετατρέψουμε το τεράστιο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών -ξεπερνάει το 10% του ΑΕΠ- σε πλεόνασμα, για να μπορέσουμε να καλύψουμε τις βασικές μας ανάγκες κερδίζοντας το αναγκαίο συνάλλαγμα στην παγκόσμια αγορά αγαθών και υπηρεσιών.

Τρίτον, πρέπει να διαπραγματευτούμε με μεγαλύτερη αυστηρότητα και αποτελεσματικότητα το χρέος των 360 δισεκατομμυρίων ευρώ. Προς το παρόν οι πιστωτές μας εμφανίζονται πρόθυμοι να μας διευκολύνουν με το πολυσυζητημένο «κούρεμα», από την άλλη πλευρά, όμως, προτείνουν επιτόκια για τη νέα δανειακή σύμβαση της τάξης του 7%-8%, ίσως και παραπάνω, τα οποία είναι τοκογλυφικά στις σημερινές συνθήκες.

Από:  citypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου