Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016

Τα δύο λάθη του νόμου επιλογής Διευθυντών Σχολικών Μονάδων

Την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου δόθηκε να καθαρογραφεί η απόφαση της Ολομέλειας. Σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση φέρεται να κινείται προς την κατεύθυνση επικύρωσης του Γ΄ επταμελούς τμήματος του ΣτΕ το οποίο, αφενός ομόφωνα είχε κάνει δεκτό το αίτημα του έννομου συμφέροντος όσων προσέφυγαν και αφετέρου έκρινε ότι τίθενται σοβαρά ζητήματα συνταγματικότητας και νομιμότητας τα οποία, και παρέπεμψε για συζήτηση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας λόγω της κρισιμότητάς τους.
Η μυστικότητα της ψηφοφορίας  καθώς και  η απουσία αιτιολόγησης της αποτίμησης των τριών 
κριτηρίων (της συμβολής στο εκπαιδευτικό έργο, της προσωπικότητας και της γενικής συγκροτήσεως) από το Σύλλογο Διδασκόντων θα καταστήσουν το νόμο επιλογής διευθυντών άκυρο.
Οι δύο άξονες που βασίστηκε η  απόφαση, που ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα, είναι:
1. Η διοίκηση των σχολικών μονάδων πρέπει να αναδεικνύεται μέσα από διαφανή και αντικειμενική  διαδικασία, κατάλληλη για την διασφάλιση της ενιαίας και ομοιόμορφης εφαρμογής των οριζομένων κριτηρίων και όχι με  μυστική ψηφοφορία.
2. Η διαδικασία αποτίμησης των κριτηρίων, χωρίς αιτιολογία, (της συμβολής στο εκπαιδευτικό έργο, της προσωπικότητας και της γενικής συγκροτήσεως) του υποψηφίου με τη μυστική ψηφοφορία του συλλόγου διδασκόντων της σχολικής μονάδας,( παρ. 4 του άρθρου 19 του ν.4327/2015) προσκρούει στο Σύνταγμα. 
Από τα παραπάνω  φαίνεται ότι δεν εξασφαλίστηκαν οι προϋποθέσεις αξιοκρατικής κρίσεως των Διευθυντών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου