Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016

ΝΣΚ: Γνωμοδότηση για την ποινή Σχολικού Συμβούλου που επέβαλε ο Περιφερειακός Διευθυντής Στερεάς Ελλάδας

Α. Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας  Χρήστος Δημητρίου με την υπ’ αρ. … απόφασή του επέβαλε στην Σχολική Σύμβουλο … τη πειθαρχική ποινή του προστίμου ίσου με τις αποδοχές τριών ημερών για το πειθαρχικό παράπτωμα της αδικαιολόγητης αποχής από την εκτέλεση των καθηκόντων της ως μονοπρόσωπο πειθαρχικό όργανο.
Β. Επί ενστάσεως της υπαλλήλου, το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης με την υπ’ αρ. … απόφασή του έκρινε ότι αναρμοδίως επιβλήθηκε η ανωτέρω ποινή, όφειλε δε ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης να παραπέμψει την υπόθεση απευθείας στο Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο που είναι
αποκλειστικά αρμόδιο να επιληφθεί σε πρώτο και τελευταίο βαθμό.


Γ.  Ενόψει των όσων έγιναν στη μείζονα σκέψη δεκτά, η απόφαση αυτή του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου είναι νόμιμη και σωστά αιτιολογημένη και κάθε πειθαρχικός προϊστάμενος οφείλει, μετά την ισχύ του ν.4057/2012, να παραπέμπει προς κρίση, προκειμένου για τους οριζόμενους στη διάταξη του ν. 4057/2012 υπαλλήλους, απευθείας στο Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο. ανεξάρτητα από το είδος του πειθαρχικού παραπτώματος.
Τα παραπάνω αναφέρει ατομική  Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (Γνωμοδοτών: Ο Νομικός Σύμβουλος Σπυρίδων Παπαγιαννόπουλος), ύστερα από το εξής ερώτημα της Γενικής Διεύθυνσης Προσωπικού Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων:“Αν μετά τη θέσπιση του άρθρου έκτου παρ. 7 του ν.4057/2012 ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης και οι ανώτεροι αυτού πειθαρχικώς προϊστάμενοι καθίστανται αρμόδιοι μόνο για την παραπομπή ενώπιον του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου των εκπαιδευτικών υπαλλήλων που αναφέρονται στη διάταξη αυτή (περιφερειακοί διευθυντές εκπαίδευσης, σχολικοί σύμβουλοι, διευθυντές εκπαίδευσης, γραμματείς Α.Ε.Ι. και συντονιστές εκπαίδευσης του εξωτερικού) και όχι στο να επιβάλλουν ως μονομελή πειθαρχικά όργανα τις προβλεπόμενες ποινές”.
ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΤΗΣ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ
1. Με το π.δ. 47/2006 «Όργανα και διαδικασία πειθαρχικής δίωξης εκπαιδευτικού προσωπικού πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης» (Α 48) ορίστηκαν οι αρμοδιότητες των πειθαρχικώς προϊσταμένων για το εκπαιδευτικό προσωπικό που αναφέρεται στον τίτλο, σε αυτό δε περιλαμβάνονται ως πειθαρχικώς ελεγχόμενοι - μεταξύ άλλων – και οι σχολικοί σύμβουλοι πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ως δε πειθαρχικώς προϊστάμενοι αυτών (πέραν άλλων ανωτέρων οργάνων) και οι περιφερειακοί διευθυντές εκπαίδευσης.
2. Επακολούθησε ωστόσο ο ν.4057/2012 «Τροποποίηση πειθαρχικού δικαίου Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα» (Α 54) ο οποίος στο άρθρο έκτο αυτού υπό τον τίτλο «Ρυθμίσεις πειθαρχικών θεμάτων εκπαιδευτικών και λοιπού προσωπικού αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων» ορίζει θέματα σχετικά με τις αρμοδιότητες των Πρωτοβαθμίων και Δευτεροβαθμίων Πειθαρχικών Συμβουλίων. Ειδικότερα με την παράγραφο 7 ορίζεται ότι: «7. Για τις πειθαρχικές υποθέσεις των περιφερειακών διευθυντών εκπαίδευσης, των σχολικών συμβούλων, των διευθυντών εκπαίδευσης, των γραμματέων των ΑΕΙ και των συντονιστών εκπαίδευσης του εξωτερικού, αρμόδιο είναι, σε πρώτο και τελευταίο βαθμό το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο του άρθρου 146 Α του μέρους Ε ́ του Υ.Κ. όπως το μέρος αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο δεύτερο του παρόντος νόμου».
Ανατρέχοντας τέλος στο άρθρο δεύτερο του Ν. 4057/2012 στο οποίο εμπεριέχεται η πρόσφατη τροποποίηση του άρθρου 146 Α του Υπαλληλικού Κώδικα, σχετικά με τις αρμοδιότητες του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία το συμβούλιο αυτό μπορεί να είναι αρμόδιο σε πρώτο και τελευταίο βαθμό στα πειθαρχικά θέματα που ρητά ορίζει ο νόμος.
3. Από τον συνδυασμό των παραπάνω διατάξεων σαφώς προκύπτουν τα εξής: Με το π.δ. 47/2006 ορίστηκαν κατά τρόπο ειδικό οι πειθαρχικές αρμοδιότητες και τα αντίστοιχα όργανα ειδικά για τους εκπαιδευτικούς, πλην όμως, με τη μεταγενέστερη ειδική τροποποίηση του ν. 4057/2012 ορίστηκε για συγκεκριμένες κατηγορίες εκπαιδευτικών μεταξύ των οποίων και των σχολικών συμβούλων πειθαρχικώς αρμόδιο σε πρώτο και τελευταίο βαθμό το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Υπαλληλικού Κώδικα. Ο προφανής λόγος θέσπισης της εν λόγω ειδικής διάταξης (που αφορά μόνο τους αναφερόμενους σε αυτήν εκπαιδευτικούς υπαλλήλους) είναι τα αυξημένα καθήκοντα ευθύνης που οι αναφερόμενοι έχουν σε σχέση με τους λοιπούς εκπαιδευτικούς τα οποία συνεπάγονται και ανάλογη, ανωτέρου επιπέδου, πειθαρχική αντιμετώπιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου