Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

Κυβέρνηση εκλογών

Θέλετε μεγάλες αλήθειες που πονάνε; Ο Αντώνης Σαμαράς έφτιαξε κυβέρνηση εκλογών. Η σύνθεσή της, τα πρόσωπα που επελέγησαν προσδίδουν ακριβώς αυτόν το χαρακτήρα στη νέα κυβέρνηση η οποία θα έχει λίγους μήνες ζωής και θα προσπαθήσει να διασώσει ότι μπορεί και να πάει σε μια εκλογική αναμέτρηση για να τα δώσει όλα.
Δεν ξέρουμε αν θα νικήσει ή θα παραδώσει τα κλειδιά της χώρας στον Τσίπρα. Αυτό που βλέπουμε ξεκάθαρα είναι ότι μπαίνουμε σε μια μακρά προεκλογική περίοδο η οποία στην καλύτερη περίπτωση έχει ζωή μέχρι τον επόμενο Φεβρουάριο.

Οι εξελίξεις στην ΔΗΜΑΡ, με την αριστερή στροφή του Κουβέλη. Η αρνητική απάντηση των ΑΝΕΛ στην στήριξη οποιουδήποτε προσώπου για τη θέση του προέδρου της Δημοκρατίας. Η αδυναμία εν ολίγοις να μαζευτούν οι μαγικοί 180 ψήφοι για να αποφευχθούν οι πρόωρες κάλπες ήταν αυτό που βάρυνε τις αποφάσεις του πρωθυπουργού.
Τι έκανε ουσιαστικά ο κ. Σαμαράς και είναι αλήθεια ότι χρειάστηκε πολύς κόπος για να το πετύχει;
Από τη μια δεν θέλησε να χαλάσει την τεχνοκρατική συνταγή στο υπουργείο Οικονομικών το οποίο θα παίξει το ρόλο του στην τελική διαπραγμάτευση με την τρόικα. Μπήκε ο Χαρδούβελης, ένας μεταμφιεσμένος Στουρνάρας μαζί με τους Σταϊκούρα και Μαυραγάνη που καλούνται να μαζέψουν τα έσοδα (μαζί βεβαίως με τον... αντι-Θεοχάρη όπου κάποιες φήμες έλεγαν ότι μπορεί να είναι ακόμη και ο Θανάσης Σκορδάς, αν και ο ίδιος το διέψευδε κατηγορηματικά). Όλοι αυτοί, μαζί με την ομάδα διαπραγμάτευσης, δηλαδή Στουρνάρα, Λαζαρίδη και Παπασταύρου, καλούνται να συνεχίσουν την τεχνοκρατική πολιτική της πλατείας Συντάγματος. Να καθίσουν στο τραπέζι με τους δανειστές και να παίξουν τα τελευταία χαρτιά τους.
Κι από την άλλη στην κυβέρνηση χώρεσαν όσο το δυνατόν περισσότεροι «γκρινιάρηδες» και «φωνακλάδες» στα τηλεοπτικά πάνελ. Η λεγόμενη «λαϊκή δεξιά» που αφενός «βολεύτηκε» και θα σταματήσει να γκρινιάζει και αφετέρου θα μαζέψει τις χαμένες ψήφους. Άλλωστε το πρόβλημα της ΝΔ όπως φάνηκε στις ευρωεκλογές ήταν η διαρροή προς τα δεξιά της, προς την Χρυσή Αυγή, προς τον Καρατζαφέρη, τον Πολύδωρα, τον Νικήτα Κακλαμάνη κ.λπ.
Η ΝΔ έχασε βασικές περιφέρειες και δήμους και με την επιλογή συγκεκριμένων προσώπων επιχειρεί «πανστρατιά» της δεξιάς σε μια τελική αντεπίθεση η οποία θα κορυφωθεί στις επερχόμενες εθνικές κάλπες. Γιακουμάτος, Ντινόπουλος, Καρασμάνης, Βούλτεψη αλλά και Κικίλιας, Κουκοδήμος, Τασούλας, Βορίδης, Ορφανός έχουν πιο... λαϊκό προφίλ, μπορούν δηλαδή να φέρουν στο μαντρί τους «παραπλανηθέντες» δεξιούς ψηφοφόρους.
Γι’ αυτό κατά τη γνώμη μας είναι κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Αλλά είναι επίσης μια κυβέρνηση που καλείται να ψηφίσει κρίσιμα νομοσχέδια χωρίς πολλές εντάσεις και με τις μικρότερες δυνατές απώλειες,. Διότι πολλοί από τους νέους της κυβέρνησης γκρίνιαζαν για τον χαμένο προσανατολισμό της ΝΔ. Διαμαρτύρονταν για νομοσχέδια και για αποφάσεις που είχε πάρει η προηγούμενη κυβέρνηση. Έβγαζαν φωτιές κατά του Στουρνάρα και του Θεοχάρη ή του Βρούτση. Για να δούμε τώρα που επέλεξαν να μπουν στην κυβέρνηση, πώς θα χειριστούν κρίσιμα νομοσχέδια που είναι προαπαιτούμενα; Θα καταψηφίσουν και θα φύγουν ή μήπως η αποστολή της «λαϊκής» δεξιάς που μπήκε στην κυβέρνηση είναι να μαζέψει το κόμμα της ΝΔ που είχε πρόβλημα στην βασική δεξαμενή των ψηφοφόρων της;
Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί και στο «άπλωμα» που έκανε ο πρωθυπουργός (με τη βοήθεια και του Βενιζέλου) σε ότι αφορά τις εκλογικές περιφέρειες που εκπροσωπούν οι νέοι υπουργοί και υφυπουργοί. Ο κ. Σαμαράς τιμώρησε όσους δεν μπήκαν στην πρώτη γραμμής της μάχης των εκλογών, όσους πλήγωσαν την παράταξη και όσους προέταξαν το προσωπικό συμφέρον από αυτό της ΝΔ και κατ’ επέκταση της κυβέρνησης.
Δείτε μόνο που βρίσκεται ο Κ. Αρβανιτόπουλος, άλλοτε διευθυντής του γραφείου πρωθυπουργού. Η εμπλοκή του, απροκάλυπτα μάλιστα, με το ψηφοδέλτιο Μώραλη – Μαρινάκη κόντρα στην επίσημη στήριξη στον Β. Μιχαλολιάκο του κόστισε τον υπουργικό θώκο.
Η Ζέττα, Μακρή, βουλευτής Μαγνησίας πλήρωσε το γεγονός ότι με τη στάση της ουσιαστικά συνέβαλε στην σαρωτική νίκη του Μπέου στον Βόλο.
Ο Κ. Χατζηδάκης δεν αναμείχθηκε ιδιαίτερα στη μάχη της Αθήνας, δεν στήριξε όσο έπρεπε τον Αρ. Σπηλιωτόπουλο τηρώντας ουσιαστικά ουδέτερη στάση.
Ο Κ. Γκιουλέκας πιθανότατα χρεώθηκε μια χαλαρή στάση στην αναμέτρηση Μπουτάρη – Καλαφάτη ενώ από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο Συμεών Κεδίκογλου «τέλειωσε» επειδή πήγε κόντρα στον Β. Βενιζέλο.
Και πάμε σ’ αυτούς που μπήκαν στη νέα κυβέρνηση: Κατ’ αρχάς επελέγησαν όσοι ήταν «καθαροί» στη στήριξη των κομματικών υποψηφιοτήτων. Ο Κουκοδήμος μπορεί να ήταν έκπληξη αλλά ήταν και ο μόνος που στήριξε την υποψηφιότητα Ιωαννίδη για την περιφέρεια. Και προέρχεται από μια περιοχή (Κατερίνη) όπου η ΝΔ έχει χάσει μεγάλο μέρος των δυνάμεών της.
Επίσης η επιλογή του Γ. Καρασμάνη από την Πέλλα σηματοδοτεί το άνοιγμα προς την Βόρεια Ελλάδα όπου θα κριθούν πολλά στην εθνική εκλογική αναμέτρηση.
Στην Β. Αθήνας επελέγη η Κατερίνα Παπακώστα η οποία γνωρίζει τα ιατρικά θέματα καθ’ ότι έχει παιδί με ειδικές ανάγκες ενώ έχει ισχυρή βάση στην περιφέρειά της. Και φυσικά ο Γ. Γιακουμάτος που έχει χρόνια στο κουρμπέτι της Β΄ Αθήνας. Αλλά και ο Βασίλης Κικίλιας από την Α’ Αθήνας σηματοδοτεί την προσπάθεια ενίσχυσης της εκλογικής δύναμης της ΝΔ στην Αθήνα, εκεί όπου ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε πάρτι, τόσο με την Δούρου όσο και με τον Σακελλαρίδη.
Ο νέος υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος, οι υφυπουργοί Γεράσιμος Γιακουμάτος και Κατερίνα Παπακώστα και η νέα κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, και οι τέσσερις εκλέγονται στη Β΄ Αθήνας, όπου το μεγαλύτερο κυβερνητικό κόμμα είχε μεγάλη πτώση των ποσοστών του στις πρόσφατες κάλπες.
Δείτε την περίπτωση του νέου υφυπουργού Παιδείας, Αλ. Δερμετζόπουλου. Βουλευτής από τον Έβρο, σημαντικό στέλεχος της ΝΔ με ισχυρές προσβάσεις στην τοπική κοινωνία. Αν μη τι άλλο είναι μια επιλογή ενίσχυσης της ΝΔ στην ευαίσθητη αυτή ακριτική περιοχή. Να θυμίσουμε ότι από τον Έβρο είναι και ο Α. Γεροντόπουλος της ΝΔ αλλά και ο Γιώργος Ντόλιος, υφυπουργός Εσωτερικών. Επομένως πρόκειται για μια ξεκάθαρη επιλογή των δύο κομμάτων να ενισχύσουν την περιοχή όπου κάποιοι προσπαθούν να οικειοποιηθούν, κυρίως οι Χρυσαυγίτες με τις εθνικιστικές τους κορώνες.
Στην... διασπορά υπουργός συγκαταλέγεται ο βουλευτής Σερρών, Θ. Λεονταρίδης, σε έναν νομό που η ΝΔ είχε κάποτε στήσει «κάστρο» αλλά τώρα έχει σοβαρό πρόβλημα.
Εν κατακλείδι, η νέα κυβέρνηση εκ πρώτης όψεως δεν ικανοποίησε τις υψηλές προσδοκίες που είχαν γεννηθεί. Διότι το ξαναλέμε: Σαρωτικός ανασχηματισμός δεν σημαίνει και νέα πνοή. Αλλά αυτό θα το δούμε σύντομα.
Από την άλλη, ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία της ΝΔ (και του ΠΑΣΟΚ άλλωστε που έβαλε όλα τα πρωτοκλασάτα στελέχη του) να επαναπατρίσει τους ψηφοφόρους της. Κι έτσι να πάει σε μια ευθεία σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος μπορεί να προηγείται αλλά δεν έχει κανένα ρεύμα νίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου