Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016

Θ. ΤΣΟΥΧΛΟΣ ΜΕΛΟΣ Δ.Σ. ΟΛΜΕ Ενημερωτικό Σημείωμα Πέμπτη 1/9/16: Πληθώρα αρνητικών εξελίξεων υπήρξε στο χώρο της Δημόσιας Εκπαίδευσης και των λειτουργών της κατά το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Πληθώρα αρνητικών εξελίξεων υπήρξε στο χώρο της Δημόσιας Εκπαίδευσης και των λειτουργών της κατά το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου. Η νεομνημονιακή εξουσία συνεχίζοντας την αντιμεταρρυθμιστική πολιτική της προχώρησε στην έκδοση εγκυκλίων  σχετικών με «τον προγραμματισμό άμεσων ενεργειών προς τοποθέτηση εκπαιδευτικών σε σχολικές μονάδες».  Παράλληλα εμφανίστηκαν μείζονα προβλήματα στην εφετινή συνταξιοδότηση, στην αναγνώριση της προϋπηρεσίας μας στον Ιδιωτικό Τομέα και στη διαδικασία ολοκλήρωσης της δεύτερης φάσης των αποσπάσεων. Η Δ.Α.Κ.Ε. συνδιαμόρφωσε τις ανακοινώσεις της Ομοσπονδίας για τα ανωτέρω και στη συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας (26/8) τα εξέθεσε αναλυτικά. Παράλληλα επεσήμανε τα
τεράστια προβλήματα που θα ανακύψουν εάν υπάρξει κινητικότητα των συναδέλφων από νομό σε νομό της ίδιας περιφέρειας. Πρότεινε επίσης να δοθεί μέσω μιας νέας εγκυκλίου παράταση πέντε εργάσιμων ημερών για την ολοκλήρωση της διαδικασίας τοποθέτησης στις σχολικές μονάδες από τα ΠΥΣΔΕ. Δυστυχώς τελικά η πρόταση μας δεν έγινε αποδεκτή, καθώς η πολιτική ηγεσία αντί της απεμπλοκής, επίλεξε την επικοινωνιακή συγκρουσιακή οδό, εκτιμώντας ότι ο κοινωνικός αυτοματισμός θα θέσει στο περιθώριο τις Εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες.
  Η παράσταση διαμαρτυρίας Ο.Λ.Μ.Ε.-Δ.Ο.Ε. (31/8) δεν είχε κάποιο ουσιώδες αποτέλεσμα, ούτε υπήρξε κάποια συνάντηση. Στο Δ.Σ. που ακολούθησε συζητήθηκε εκτενώς  το πρόβλημα των υπό συνταξιοδότηση συναδέλφων καθώς δεν κατέστη δυνατόν να θεωρηθεί ως συντάξιμη προϋπηρεσία η περίοδος 21/4-4/5 έως 31/8. Η αρνητική αυτή εξέλιξη οδηγεί: α) στην αναγκαστική επιστροφή αριθμού εκπαιδευτικών
Β) στον εγκλωβισμό τους στο νέο επαχθές ασφαλιστικό σύστημα
Γ) στην αφυπηρέτηση των υπολοίπων από 21/4-4/5 μολονότι συνέχισαν να εργάζονται έως τις 31/8
Δ) στην απώλεια του ανωτέρω χρόνου από τη σύνταξη και το εφάπαξ
Ε) στον κίνδυνο συμψηφισμού τεσσάρων μικτών μισθών με αντίστοιχες συντάξεις εμφανώς κατώτερες
Στ) στην ύπαρξη υπηρεσιακών προβλημάτων σε όσους επανέλθουν
  Η Ομοσπονδία αποφάσισε να αποστείλει έγγραφο ζητώντας την άμεση τακτοποίηση του συνόλου των συναδέλφων που είχαν υποβάλλει τις συγκεκριμένες αιτήσεις.
  Σχετικά με την εγκύκλιο του Υπ. Εσωτερικών για την αναγνώριση της προϋπηρεσίας εκτός Δημοσίου Τομέα το Δ.Σ. αποφάσισε να επιμείνει στο αίτημα του για τη βαθμολογική και μισθολογική αναγνώριση της προϋπηρεσίας μας, παρά τη σχετική εξαίρεση. Δυστυχώς κατά τις βραδινές ώρες πληροφορηθήκαμε ότι  δεν έγινε δεκτή από τον Υπουργό στη Βουλή σχετική τροπολογία που πρότεινε «την άρση της εξαίρεσης των εκπαιδευτικών από την αναγνώριση προϋπηρεσίας σε συναφές αντικείμενο του Ιδιωτικού Τομέα».
  Όσον αφορά τον μικρό αριθμό των αποσπάσεων από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ (β’ φάση) ο αιρετός του κλάδου και Πρόεδρος της Δ.Α.Κ.Ε. Καθηγητών Δ. Πεππές εξέδωσε απόλυτα τεκμηριωμένη ανακοίνωση με την οποία κατήγγειλε την όλη διαδικασία και πρότεινε να υπάρξει η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ευαισθησία στις αιτήσεις επανεξέτασης, που θα υποβληθούν εκ νέου.
  Για το μήνα Σεπτέμβριο η Δ.Α.Κ.Ε. κατέθεσε το ακόλουθο πρόγραμμα δράσης:
Α) 10/9: Σύσκεψη αιρετών και Ε.Λ.Μ.Ε. Βορ. Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη, με παράλληλη συμμετοχή στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις
Β) 17/9: αντίστοιχη σύσκεψη της Νοτ. Ελλάδας στην Αθήνα
Γ) άμεση σύγκλιση 18 ή 19/9 του Δ.Σ. για τη διαμόρφωση συγκεκριμένης εισήγησης προς τον κλάδο
Δ) Γ.Σ. των Ε.Λ.Μ.Ε. έως τις 23/9
Ε) συνέλευση Προέδρων Ε.Λ.Μ.Ε. το Σάββατο 24/9
  Στη συνεδρίαση της Τρίτης 6/9 το Δ.Σ. θα αποφασίσει για το προτεινόμενο πρόγραμμα δράσης, καθώς και για κάθε άλλο ζήτημα που θα έχει ανακύψει
  Εύχομαι ολόψυχα το ερχόμενο σχολικό έτος να είναι πλήρες νικηφόρων αγώνων του κλάδου μας, έτσι ώστε η Δημόσια Παιδεία να αποτελέσει κεντρικό πυλώνα ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους απόλυτα αποδεσμευμένου από τις καταστροφικές νεομνημονιακές επιλογές που πλήττουν βάναυσα την πατρίδα και το λαό μας.
Θ. Τσούχλος, μέλος Δ.Σ. Ο.Λ.Μ.Ε.-Ε.Ε. Δ.Α.Κ.Ε. Καθηγητών  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου