Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Σαμαράς προς Μέρκελ: “ο ελληνικός λαός ματώνει”


Βαθιά ανάσα πήραν ο Αντώνης Σαμαράς και η κυβέρνησή του από την σημερινή, σημαντική από όλες τις απόψεις, επίσκεψη της κ. Μέρκελ. Μακριά από σκανδαλολογίες, λίστες, αντιπαραθέσεις στη Βουλή και μιζέρια γενική, η παρουσία της Γερμανίδας καγκελαρίου έδειξε ότι η Ελλάδα είναι σταθερό μέλος της ΕΕ κι ότι η σημερινή κυβέρνηση καταβάλει έντονες προσπάθειες για να αποκτήσει η χώρα ξανά την αξιοπιστία της και να μείνει όρθια. Στο κάτω – κάτω η κ. Μέρκελ δε θα ερχόταν ποτέ σε μια χώρα που είναι υποψήφια για «κόκκινη κάρτα» ή θα συνομιλούσε με μια κυβέρνηση που τη λέξη αξιοπιστία τη γνώριζε μόνο από το λεξικό.

Παρά το γνωστό …κρύο ύφος της η Γερμανίδα Καγκελάριος εξέπεμψε με το ταξίδι της θετικά μηνύματα στην Ευρώπη και τις αγορές και πολύ συμπάθεια για την Ελλάδα. «Εγώ δεν είμαι δασκάλα να δώσω συμβουλές», είπε η καγκελάριος τονίζοντας ότι ήρθε για να δει από κοντά το ελληνικό πρόβλημα και να βοηθήσει στις λύσεις που χρειάζονται.
Παρέπεμψε επίσης στο Νοέμβριο και στην έκθεση της τρόικας η οποία θα κρίνει και το πότε θα εκταμιευτεί η δόση.
Η κ. Μέρκελ αναγνώρισε τις θυσίες του ελληνικού λαού λέγοντας ότι θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα ώστε να πάρουν τέλος οι δοκιμασίες που περνά.
Ωστόσο, στην ίδια γερμανική συνταγή, από αυτή που βγαίνουν… στεγνά και τα στρούντελ, επέμεινε ότι η συνταγή που ακολουθείται στην Ευρώπη είναι σωστή ενώ για την Ελλάδα τόνισε ότι είναι δύσκολη περίοδος και μακρύς ο δρόμος, έχει ολοκληρωθεί ένα μεγάλο κομμάτι και πρέπει να φτάσει μέχρι το τέλος.
Αναγνώρισε επίσης ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου αναφέροντας το παράδειγμα του πρωτογενούς ελλείμματος που έπεσε από το -10% στο -2%. «Ο δρόμος είναι σκληρός αλλά αξίζει ο κόπος», είπε και συνέχισε «Είμαι πεπεισμένη ότι είναι ο σωστός δρόμος, υπάρχει ελπίδα για τους νέους. Δε μπορεί με ένα μέτρο, μέσα σε μια νύχτα και με μια δόση να λυθούν όλα τα προβλήματα».
Η Μέρκελ επέμεινε στο ζήτημα της αξιοπιστίας που πρέπει να αποκτήσει όχι μόνο η Ελλάδα αλλά και όλη η Ευρώπη ενώ ανέφερε: «Ελπίζω κι εύχομαι να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ».
Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι για πρώτη φορά η κ. Μέρκελ αναγνώρισε τις συνέπειες διάλυσης της Ευρωζώνης και μιας εξόδου της Ελλάδας από το Ευρώ, λέγοντας ότι το 60% των γερμανικών εξαγωγών είναι στο νότο της Ευρώπης. «Έχουμε ένα κοινό νόμισμα. Αν ο ένας δεν είναι καλά μέσα σ’ αυτό τον κοινό χώρο τότε και ο άλλος δεν είναι καλά», πρόσθεσε η κυρία Μέρκελ και διαπίστωσε ότι «έχουν γίνει σημαντικά βήματα». Αναγνώρισε επίσης το μέγεθος του προβλήματος λεγοντας: «Έχουμε να κάνουμε με προβλήματα τα οποία έχουν εδραιωθεί εδώ και δεκαετίες». Παρόλα αυτά τόνισε ότι «βλέπουμε φως στο βάθος του τούνελ».
Παράλληλα τόνισε ότι εκτός από τα μέτρα λιτότητας θα πρέπει να υπάρχουν και μέτρα ανάπτυξης. «Θα κάνουμε ότι πρέπει για να έχει η Ελλάδα πρόσβαση σε κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αλλά και της γερμανικής Kfw. Θα διαπιστώσουμε ποιοι πόροι μπορούν να διατεθούν στην Ελλάδα για ευρωπαϊκά προγράμματα»,
Από την πλευρά του ο Αντώνης Σαμαράς, αφού καλωσόρισε με θέρμη τη Γερμανίδα καγκελάριο είπε ότι ο Έλληνας ματώνει αυτή τη στιγμή αλλά είναι αποφασισμένος να παραμείνει στο ευρώ. Εμφανίστηκε αποφασισμένος να τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η χώρα ώστε να βγει από την ύφεση και την ανεργία και ζήτησε τη στήριξη της ΕΕ για να γίνουν αναπτυξιακές προσπάθειες.
Ανέφερε ότι η αξιοπιστία της Ελλάδας έχει αυξηθεί σημαντικά τονίζοντας ότι «η επίσκεψη της κ. Μέρκελ βγάζει την Ελλάδα από τη διεθνή απομόνωση και λόγω των δικών μας λαθών».
Έστειλε επίσης ένα μήνυμα εντός κι εκτός Ελλάδας: «Όσοι πόνταραν στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ που θα πλήγωνε την ΕΕ τώρα θα χάσουν το στοίχημα». Και συνέχισε: «Έχουμε φιλότιμο, έχουμε περηφάνια, υποδεχθήκαμε μια φίλη της Ελλάδας και γυρίζουμε μια νέα σελίδα στις Ελληνογερμανικές σχέσεις».
«Ο καθένας μπορεί να καταλάβει το εκτόπισμα, την εμβέλεια, τη δύναμη της Γερμανίας στην ευρωζώνη», τόνισε ο πρωθυπουργός εξηγώντας ότι η Ελλάδα κερδίζει από την επίσκεψη της κυρίας Μέρκελ.
Ανέφερε επίσης δύο φορές ότι εχθρός της χώρας είναι η ύφεση και ζήτησε από την ΕΕ να βοηθήσει ώστε να κερδηθεί το στοίχημα, να μην πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού και να ξεπεραστεί η κρίση. «Δεν είμαι εφησυχασμένος, προσπαθώ να γυρίσουμε σελίδα», κατέληξε ο κ. Σαμαράς.
Συμφωνία – πακέτο
Υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους, μετά την ολοκλήρωση των δηλώσεων που έκαναν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, έλεγε ότι όλα τα ζητήματα της συμφωνίας θα έρθουν πακέτο και όχι ένα- ένα, καθώς και ότι έχει τεθεί και αυτό της επιμήκυνσης. “Να το συζητήσουμε” ήταν η απάντηση επ’ αυτού της Γερμανίδας καγκελάριου, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές είναι δύσκολο να επιτευχθεί συμφωνία στη σύνοδο κορυφής στις 17- 18 Οκτωβρίου.
Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, στόχος είναι η σύνοδος κορυφής να εξουσιοδοτήσει το επόμενο Eurogroup η έκτακτο Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου