Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

Μήνυμα σε όλους ότι η Ελλάδα έχει κυβέρνηση και πρωθυπουργό


Πολλά θετικά σημεία, αρκετά μηνύματα εντός και εκτός Ελλάδας, με σημάδια αποφασιστικότητας για την υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος, αλλά και με δύο αρνητικά σημεία η χθεσινή ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στη Βουλή επί των πραγματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.
Θα ξεκινήσουμε από τα αρνητικά και έτσι πρέπει αφού στηρίζουμε τον Σαμαρά αλλά ελέγχουμε την εξουσία.

Το πρώτο αρνητικό σημείο είναι ότι δεν μίλησε καθόλου για κατάργηση του νόμου Ραγκούση για την ιθαγένεια, όπως είχε δεσμευθεί προεκλογικά. Παρά μόνο αναφέρθηκε γενικώς και αορίστως  στα όσα ήδη περιέχει η προγραμματική συμφωνία με τα τρία κόμματα και τα οποία έχουμε ήδη επισημάνει ως σοβαρή υποχώρηση στις απαιτήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. Με λίγα λόγια ο κ. Σαμαράς δεν έδωσε το ακριβές στίγμα της πολιτικής του στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης πράγμα το οποίο παρατείνει το τεράστιο αυτό πρόβλημα για την ελληνική κοινωνία αλλά και αφήνει έδαφος για διεμβολισμούς της ΝΔ από τα δεξιά.
Το δεύτερο αρνητικό σημείο  είναι ότι στο κομμάτι της ομιλίας του για τις θεσμικές αλλαγές, αλλά και πουθενά αλλού, δεν αναφέρθηκε στις ευθύνες εκείνων που έφεραν τη χώρα στη σημερινή κατάντια. Φαίνεται ότι επικράτησαν οι συμφωνίες, κυρίως με το ΠΑΣΟΚ ώστε να μη θιγούν οι αποκλειστικοί υπεύθυνοι για τα τραγικά λάθη της προηγούμενης διακυβέρνησης. Ίσως επικράτησε και η επιθυμία για ηρεμία στην πολιτική ζωή του τόπου. Σημασία έχει ότι για ακόμη μια φορά η κοινωνία μένει με το ερώτημα ποιος φταίει για όλη αυτή την κατάσταση. Και δικαιώνεται και ο Πάγκαλος με το “μαζί τα φάγαμε”. Την στιγμή που το άιτημα για δικαιοσύνη είναι πάνδημο.
Ας πάμε τώρα στα θετικά. Ήταν μια ομιλία μεστή αν και σύντομη με προγραμματικές δηλώσεις που δίνουν στίγμα της αποφασιστικότητας του να κυβερνήσει προς όφελος του τόπου. Ήταν ένα μήνυμα στους δανειστές, στις αγορές και στους επιχειρηματίες ότι η Ελλάδα είναι ζωντανή, έχει κυβέρνηση, έχει στόχους, μπορεί να σωθεί και θα κάνει ότι είναι δυνατό γι’ αυτό.
Επιχείρησε επίσης να δώσει ελπίδα και κουράγιο στους δοκιμαζόμενους πολίτες με τα μέτρα που ανακοίνωσε, όπως ότι θα υπάρξουν πολλές δόσεις για τους φόρους, μέτρα ανακούφισης των ανέργων και δέσμευση ότι οι δόσεις των δανείων των πολιτών δεν θα υπερβαίνει το 30% του εισοδήματός τους.
Στο κομμάτι των αποκρατικοποιήσεων ο κ. Σαμαράς δεν έκανε το λάθος των προηγούμενων, δηλαδή να μιλήσει γενικώς και αορίστως. Μίλησε για ΟΣΕ, για απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, για ιδιώτες σε τμήματα της ΔΕΗ, για τις εταιρείες ύδρευσης. Το βασικότερο, μίλησε για αναπτυξιακή κι όχι ταμειακή αντιμετώπιση και για έλεγχο σε όλα. Έστειλε   το μήνυμα ότι πουλάμε αλλά δεν ξεπουλάμε κι ότι τα λαμόγια πρέπει να κάνουν στην άκρη.
Έδωσε επίσης ένα περίγραμμα των αποφάσεων για τις συμβάσεις παραχώρησης, για επενδύσεις σε λιμάνια για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας. Σημαντική η δήλωσή του για τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο, ένα μεγάλο έργο real estate που θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα στον τομέα της ανάπτυξης και των θέσεων εργασίας στην Ελλάδα.
Με την χθεσινή ομιλία του ο Α. Σαμαράς στέλνει το μήνυμα ότι η Ελλάδα θα γίνει χώρα φιλική για τους επενδυτές με καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και κίνητρα. Το ξεμπλοκάρισμα του ΕΣΠΑ για την εισροή 12,5 δις θα πρέπει να γίνει χωρίς χρονοτριβή αλλιώς και αυτή η κυβέρνηση θα έχει αποτύχει στον τομέα της απορρόφησης κονδυλίων.
Για τον τομέα της ασφάλειας των πολιτών ήταν κάθετος. Τέλος στην ανοχή στο έγκλημα. Ελπίζουμε να τον άκουσε ο αρμόδιος υπουργός.
Σημαντικότατη η αναφορά του, αρκετές φορές μάλιστα, στην ανακήρυξη ΑΟΖ με προσοχή αλλά σύντομα. Και πρέπει εδώ να επισημάνουμε ότι είναι η πρώτη φορά που Έλληνας πρωθυπουργός ανακοινώνει επισήμως ότι θα προχωρήσει σε ανακήρυξη ΑΟΖ.
Τέλος, αφήνουμε το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης. Θα θέλαμε να ήταν πιο στιβαρός στην θέμα αυτό, άλλωστε για εμάς αποτελεί το κορυφαίο ζήτημα για την κυβέρνηση. Δύο φορές ανέφερε τη συγκεκριμένη λέξη ελπίζουμε να γίνει περισσότερο κατανοητό στον κόσμο από τις αναφορές των αρμόδιων υπουργών.
Θα μείνουμε όμως στα θετικά. Στην προσπάθεια ανάκτησης της αξιοπιστίας σε Ελλάδα και εξωτερικό και στο ευρύ πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που μπορούν να αλλάξουν το αρνητικό κλίμα. Ελπίζουμε όλη η κυβέρνηση και ιδίως τα κόμματα που τη στηρίζουν να υπηρετήσουν το μοναδικό σκοπό. Τη σωτηρία της πατρίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου