Αν θα ήθελε κανείς να κάνει απολογισμό της επίσκεψης Ράιχενμπαχ στην Αθήνα, θα έλεγε ότι ο επικεφαλής της tasc force και φυσικά αυτοί που τον διόρισαν, δεν έχουν βάλει μυαλό. Οι απαιτήσεις που έβαλε στο τραπέζι προτού καν η κυβέρνηση ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις, είναι τόσο παράλογες που πλέον δε μπορεί παρά να πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι ήρθαν για να διαλύσουν τη χώρα.
Και δε λέμε για μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να έχουν γίνει. Δε λέμε για το Κτηματολόγιο που έπρεπε να έχουμε, τη διαχείριση των σκουπιδιών που έπρεπε να υπάρχει εδώ και δεκαετίες, ούτε για τον περιορισμό της σπατάλης στην υγεία και για τις μεταρρυθμίσεις σε θέματα γραφειοκρατίας στο δημόσιο.
Λέμε για τον παραλογισμό του Ράιχνεμπαχ να συνεχίζει να ζητά περικοπές στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα και γενικότερα μείωση του μισθολογικού κόστους διότι έτσι πιστεύει ότι θα γίνουμε ανταγωνιστικοί.
Παρά το γεγονός ότι έχουν υπάρξει τόσες κοινωνικές εκρήξεις, έχουν πέσει κυβερνήσεις, έχουν γίνει δύο εκλογές, έχουν δοθεί στους ξένους επίσημα στοιχεία για την κατάσταση εξαθλίωσης της Ελλάδας, εντούτοις οι γραφειοκράτες επιμένουν στο μοντέλο αποτυχίας τους.
Ο επικεφαλής της Task Force συνέδεσε για άλλη μία φορά το κόστος εργασίας με την ανταγωνιστικότητα της χώρας, επισημαίνοντας πως έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, ωστόσο υπογράμμισε πως η συνέχιση της διαχείρισης του κόστους εργασίας θα βοηθήσει στην ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα, μειώνοντας περισσότερο το χάσμα με τις υπόλοιπες χώρες.
Με απλά λόγια ζητούν να ξαναδούμε τους μισθούς γιατί δεν τους φτάνει ότι έχουν γίνει περικοπές κοντά στο 30% και παρ’ όλα αυτά ούτε η ανταγωνιστικότητα αυξήθηκε, ούτε οι επιχειρήσεις έκαναν προσλήψεις για να μειωθεί η ανεργία.
Αν αληθεύουν οι πληροφορίες ότι πλέον ζητούν κατώτατο μισθό 450 ευρώ μεικτά τότε οι άνθρωποι έχουν τρελαθεί τελείως κι αν δε μαζευτούν μόνοι τους κάποιος πρέπει αν τους τραβήξει το αυτί. Είπαμε, μας δανείζουν αλλά δεν μπορεί να μας κάνουν Ουγκάντα.
Ο κ. «κόψτε από παντού» είπε ότι η παρούσα κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη για τις επιχειρήσεις με πτώση της τάξεως του 40% στις επενδύσεις και 25% στην εσωτερική ζήτηση, με χιλιάδες επιχειρήσεις να κλείνουν και σημαντική καθυστέρηση να παρατηρείται στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες.
Κι ενώ κάνει αυτές τις επισημάνσεις την ίδια ώρα ζητά πίεση του μισθολογικού κόστους για να αποτελειώσει την αγορά. Παράλογα πράγματα.
Βέβαια ζήτησε να μειωθεί η γραφειοκρατία και να ενισχυθούν οι εξαγωγές των ελληνικών προϊόντων ως σύνταξη ανάπτυξης. Προανήγγειλε μάλιστα την έλευση ειδικών από την Ολλανδία στις 11 Ιουλίου με σκοπό την παροχή τεχνογνωσίας στην προώθηση των προϊόντων, την αναδιάρθρωση των κρατικών υπηρεσιών, το ‘state branding’ και τη βελτίωση των συνεργασιών με το εξωτερικό.
Απ’ ότι μαθαίνουμε και οι τροϊκανοί αναμένεται να επιμείνουν σε τέτοιες κατευθύνσεις θεωρώντας ότι υπάρχουν περιθώρια για μειώσεις μισθών και άλλες περικοπές.
Η κυβέρνηση από την άλλη έχει βάλει ορισμένες κόκκινες γραμμές τις οποίες δεν πρέπει να περάσει σε καμιά περίπτωση. Υποχωρήσεις που έχουν να κάνουν με επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των Ελλήνων θα έχει ως συνέπεια νέες κοινωνικές εκρήξεις από το φθινόπωρο. Τότε δε θα υπάρχουν ούτε περίοδοι χάριτος ούτε δικαιολογίες για την κυβέρνηση. Ισοδύναμα μέτρα για μείωση του κόστους υπάρχουν. Ας πάρουν μπροστά λοιπόν για να διαψεύσουν τροικανούς και Ράιχενμπαχ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου