Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Βόμβα Κατσέλη: Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου επέβαλαν τις μειώσεις αποδοχών!!!


Βόμβα» μεγατόνων έριξε χθες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ η πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας Λούκα Κατσέλη, αποκαλύπτοντας ότι η πολιτική της μείωσης των μισθών και των συντάξεων μέσα από το πρώτο Μνημόνιο δεν επιβλήθηκε από την Τρόικα αλλά από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και του Γ. Παπανδρέου.
Πρόκειται για επιβεβαίωση του ισχυρισμού του στελέχους της Τρόικας Πόουλ Τόμσεν ότι «αυτή η πολιτική που αποφασίστηκε για τα εργασιακά δεν επιβλήθηκε από καμία Τρόικα, ήταν προϊόν της πολιτικής βούλησης του συσχετισμού που κυριαρχούσε στην κυβέρνηση τότε»,
με τον οποίο η κ. Κατσέλη συμφώνησε απολύτως απαντώντας στην ερώτηση που δέχθηκε χθες από το Ράδιο 9 και τον Μπάμπη Παπαπαναγιώτου:
«Συμφωνώ απολύτως, αλλά έχει και η Τρόικα την ευθύνη της. Εχει τεράστια ευθύνη διότι αυτές οι αναποτελεσματικές, νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες υπεγράφησαν και από την ελληνική κυβέρνηση και από την Τρόικα και συναίνεσαν και οι δύο πλευρές».
Το «ξήλωμα»
Η κ. Κατσέλη κατήγγειλε ευθέως ότι από το υπουργείο Εργασίας την απομάκρυναν ως πρωθυπουργός τότε ο Γ. Παπανδρέου και ως υπουργός Οικονομικών ο Γ. Παπακωνσταντίνου, διότι -όπως είπε- υπήρχε έντονη διαφωνία μεταξύ τους γύρω από τα εργασιακά θέματα. «Επρεπε να φύγω από το υπουργείο Εργασίας, να αναδομηθώ για να ξηλωθεί όλο το σύστημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων και να φτάσουμε στο πολυνομοσχέδιο του Οκτωβρίου και στο άρθρο 37, το οποίο και καταψήφισα, μετά στο δεύτερο Μνημόνιο, το οποίο μειώνει με αντισυνταγματικό τρόπο τον κατώτατο μισθό και καταργεί την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας», δήλωσε χαρακτηριστικά. Υποστήριξε, δε, ότι όταν ανέλαβε καθήκοντα στο υπουργείο Εργασίας αντέστρεψε την πολιτική του προκατόχου της και σημερινού υπουργού Υγείας Α. Λοβέρδου, διατηρώντας τον κατώτατο μισθό, μη καταργώντας την επέκταση των κλαδικών συμβάσεων, αλλά και προωθώντας τις ειδικές επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις, υποστηρίζοντας ότι με αυτές «διατηρήθηκε» (σ.σ.: προς στιγμήν) «το σύστημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων».
Υπενθυμίζοντας δημόσιες παρεμβάσεις της, η κ. Κατσέλη περιέγραψε, ειδικά για το άρθρο 37 που πέρασε από τη Βουλή με απώλειες που αποτέλεσαν και την αιτία που οδήγησαν στην κυβέρνηση Παπαδήμου, βασικές αντιρρήσεις στους κόλπους τής τότε κυβέρνησης, η οποία -όπως είπε- εκδηλώθηκε πια πολύ φανερά και ανοιχτά, και έγινε ρήξη όταν ήρθε το άρθρο 37 στη Βουλή.
Κατά ριπάς
Οι ριπές της κ. Κατσέλη διαπερνούν οριζόντια το σώμα του ΠΑΣΟΚ. Αρχικά επιτίθεται στο δίδυμο Παπανδρέου – Παπακωνσταντίνου επιρρίπτοντάς τους την ευθύνη για την καταστροφική πολιτική, ειδικά στα εργασιακά θέματα, που οδήγησε όχι μόνο στη μείωση μισθών και συντάξεων, αλλά και στην ουσιαστική κατάργηση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Πυρά όμως εξαπέλυσε και κατά των Α. Λοβέρδου, Ευ. Βενιζέλου και Γ. Κουτρουμάνη. Στον υπουργό Υγείας χρεώνει ότι ήταν έτοιμος να ασκήσει ως υπουργός Εργασίας την πολιτική μείωσης μισθών και συντάξεων, αλλά η ίδια όταν τον αντικατέστησε την αντέστρεψε. Στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ως τότε υπουργό Οικονομικών, αλλά και στον υπουργό Εργασίας επιρρίπτει την ευθύνη του άρθρου 37, η καταψήφιση του οποίου στάθηκε η αιτία για να διαγραφεί τότε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα με απόφαση Παπανδρέου. Βεβαίως, ο κ. Παπανδρέου διέγραψε αργότερα οριστικά την κ. Κατσέλη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ (την οποία είχε επαναφέρει με απόφασή του μετά την καταψήφιση του άρθρου 37), όταν μαζί με άλλους βουλευτές δεν υπερψήφισε τη δανειακή σύμβαση, μετά από μία θυελλώδη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Μπαλάκι με τις ευθύνες
Η ευθύνη της σύνταξης του Μνημονίου αποτελεί διαρκές ζήτημα για το ΠΑΣΟΚ. Λίγες ημέρες πριν, άλλωστε, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, απαντώντας ουσιαστικά στην προσπάθεια του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλου να πάρει αποστάσεις από την πρώτη περίοδο μετά τον Οκτώβριο του 2009, οπότε πρωθυπουργός ήταν ο Γ. Παπανδρέου και υπουργός Οικονομικών ο κ. Παπακωνσταντίνου, έχει αποκαλύψει, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «συμμετείχε στη σύνταξη του πρώτου Μνημονίου».
Γιάννης Καμπουράκης, στον “Ελεύθερο Τύπο”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου