Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Κυβέρνηση “εκτάκτων εξουσιών” Παπαδήμου;


Δυσανεξία στις δημοκρατικές διαδικασίες δείχνει η (μη εκλεγμένη) κυβέρνηση Παπαδήμου. Μέσα σε μία ημέρα η κυβέρνηση Παπαδήμου ανακοίνωσε  ότι:
- Τα νέα μέτρα δεν θα έρθουν ως νόμος, αλλά ως Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Και θα είναι 16 μέτρα (θυμάται κανείς τον Βενιζέλο που έλεγε ότι το 2012 δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα;).
- Καταργείται η «δεύτερη ανάγνωση» των νομοσχεδίων στη Βουλή.

Και από τις δύο προτάσεις Βενιζέλου αποδυναμώνονται δημοκρατικές θεσμικές διαδικασίες που αντανακλούν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρόεδρο της Βουλής, οι οποίοι θα δεχθούν πλήγματα στο κύρος τους. Αυτή η κυβέρνηση δεν νομοθετεί. Εκδίδει διατάγματα υποχρεώνοντας τον Κάρολο Παπούλια, τον Φίλιππο Πετσάλνικο σε σιωπηλή συνενοχή.
16 μέτρα «με την μία»
Στην συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής ο Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι τα μέτρα για το επικαιροποιημένο μεσοπρόθεσμο δεν θα κατατεθούν στη Βουλή ως νομοσχέδιο (ούτε καν με τη μορφή του κατεπείγοντος), αλλά ως Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
Στο Σύνταγμα ορίζεται (άρθρο 44 παρ. 1) ότι «σε έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί, ύστερα από πρόταση του Yπουργικού Συμβουλίου, να εκδίδει Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου». Άραγε η «εξαιρετικά επείγουσα και απρόβλεπτη ανάγκη» είναι τα 80 δις της δόσης ή το ότι ο Βενιζέλος θέλει να αποφύγει την κριτική;
Ένα ερώτημα είναι αν ο Κάρολος Παπούλιας θα δεχτεί να μπει στο στενό αντιδημοκρατικό κουστούμι που του ράβει ο Βενιζέλος; Με την πρωτοβουλία Παπαδήμου – Βενιζέλου πλήττεται το κύρος του θεσμού και το πρόσωπο.
Η διαφορά είναι ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου υποβάλλεται στη Bουλή για κύρωση και χωρίς ουσιαστική συζήτηση. Για παράδειγμα η αύξηση των εγγυήσεων προς τις τράπεζες από 30 δις ευρώ σε 60 δις ευρώ πέρασε από τη Βουλή με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου μέσα σε τρεις ώρες. Αντίθετα το νομοσχέδιο δέχεται αλλαγές, γίνονται προτάσεις και συζήτηση. Βέβαια η κυβέρνηση, αν βιάζεται μπορεί να φέρει το νομοσχέδιο ως κατεπείγον, αλλά θα είναι η πολλοστή φορά που θα το κάνει και έχει ήδη εξαντλήσει τα όρια των βουλευτών.
Η ουσία είναι πώς οι διαδικασίες που προτείνει ο Βενιζέλος και αποδέχεται ο Παπαδήμος (σε μία συνεδρίαση που αποφασίζουν ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ, ενώ η ΝΔ απουσιάζει…) είναι χτύπημα σε βάρος των δημοκρατικών θεσμών. Υπενθυμίζεται ότι ο Βενιζέλος μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, σε non paper που μοίρασε, χαρακτήρισε τα νέα μέτρα ως «ελάχιστες δευτερεύουσες ενέργειες»! Πρόκειται για δεσμεύσεις που περιλαμβάνονται στο 5ο Μνημόνιο που υπέγραψε ο Βενιζέλος τον περασμένο Ιούλιο και για άλλες που ανελήφθησαν από τον ίδιο στις συζητήσεις που έγιναν με την Τρόικα κατά το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2011.
Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου θα περιλαμβάνει:
- αλλαγές στο μισθολόγιο – βαθμολόγιο.
- νομοθέτηση μηνιαίας παρακράτησης.
- αλλαγές στις συντάξεις αναπηρίας.
- επέκταση εργασιακής εφεδρείας.
- πρόγραμμα συγχωνεύσεων στις ΔΕΚΟ.
- μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.
- άνοιγμα 350 επαγγελμάτων βάση της οδηγίας Bolkenstein.
- πλήρης απελευθέρωση των «κλειστών» επαγγελμάτων.
- πλήρης απελευθέρωση των οδικών μεταφορών (ταξί, φορτηγά Δ.Χ.).
- αύξηση εισφορών ΟΓΑ.
- ένταξη της ΗΔΥΚΑ στο ΙΚΑ.
- νέα νομοθεσία για την τουριστική κατοικίας και τις χρήσεις γης.
- απλοποίηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.
- εφαρμογή μόνιμου εσωτερικού οικονομικού ελέγχου σε κάθε υπουργείο.
- νέο σύστημα δημόσιων συμβάσεων.
- κατάργηση της εισφοράς 0,4% υπέρ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.
«Δεύτερη ανάγνωση»: Νέο χτύπημα στον Φ. Πετσάλνικο:

Η «δεύτερη ανάγνωση» των νομοσχεδίων στο κοινοβούλιο ήταν μία αλλαγή που πέρασε ο Φ. Πετσάλνικος. Άρα η κατάργησή της με απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής (ούτε καν του Υπουργικού Συμβουλίου…), και όχι με πρωτοβουλία της Βουλής, είναι νέο πλήγμα στο κύρος και το πρόσωπό του. Θα το δεχτεί και αυτό;
Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης κάθε νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όπου γινόταν η επεξεργασία και οι αλλαγές από τον υπουργό ή τους βουλευτές, μέσα σε πέντε  μέρες, ακολουθούσε μία συνεδρίαση της επιτροπής όπου παρουσιαζόταν το νομοσχέδιο στην τελική του μορφή πριν πάει στην ολομέλεια. Αυτή η διαδικασία ήταν η «δεύτερη ανάγνωση».
Η κυβερνητική επιτροπή αποφάσισε να προτείνει στον Πρόεδρο της Βουλής να καταργηθεί η «δεύτερη ανάγνωση», για να επιταχυνθούν οι νομοθετικές διαδικασίες «ενόψει του βαρύτατου προγράμματος που θα συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση, με σκοπό να «τρέξουν» όλα τα απαιτούμενα νομοσχέδια». Προφανώς ο διάλογος αποτελεί βαρίδι για την κυβέρνηση Παπαδήμου…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου