Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Έτοιμοι να πουλήσουν και το Αιγαίο


ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΡΥΜΑΓΔΟ των πολιτικών γεγονότων, που προηγήθηκαν και ακολούθησαν το σχηματισμό της μεταβατικής κυβέρνησης Παπαδήμου, αρχίζουν να βγαίνουν στην επιφάνεια κρίσιμες εξελίξεις, που αφορούν στην ελληνική εξωτερική πολιτική. Επίκεντρό τους είναι οι σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία. Αυτή τη φορά, μέσα από το νέο πρίσμα των πρωτοφανών δηλώσεων του υπουργού Περιβάλλοντος, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο οποίος ανέφερε στην Κωνσταντινούπολη ότι σχεδιάζει να προσφύγει στα τουρκικά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, για να ηλεκτροδοτήσει
ελληνικά νησιά. Η ενέργεια Παπακωνσταντίνου έρχεται να επιβεβαιώσει, με τον πλέον εμφατικό τρόπο, όλους όσοι εξέφραζαν την άποψη ότι η πολιτική που ακολούθησε επί δύο χρόνια έναντι της Τουρκίας ο τέως πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ήταν, τουλάχιστον, υποχωρητική. Πολύ χειρότερα, έκρυβε στο πίσω μέρος της θολά σημεία και ερωτηματικά, που σχετίζονταν με τη διασφάλιση της πραγματικής θέσης της χώρας μας στη γεωπολιτική σκακιέρα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Δύο παραδείγματα είναι χαρακτηριστικά.
Πρώτον, η συνεχής άρνηση της κυβέρνησης Παπανδρέου να ασχοληθεί με ένα μείζον θέμα, όπως αυτό της δημιουργίας Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, που ως στρατηγική κίνηση θα διασφάλιζε την εθνική μας κυριαρχία, παράγοντας, ταυτόχρονα, πλούτο για τη χώρα.
Δεύτερον η επιλογή της κυβέρνησης Παπανδρέου να κινείται στη λογική του κατευνασμού της Αγκυρας, μπροστά στο άνοιγμα της «βεντάλιας» των προκλήσεων και του γενικότερου τσαμπουκά Τούρκων αξιωματούχων, που έθεταν θέμα «γκρίζων» ζωνών στο Αιγαίο.
Ο Γ. Παπακωνστανίνου ανοίγει στους Τούρκους την πόρτα του Αιγαίου
Ο κ. Παπακωνσταντίνου σε δηλώσεις του στο περιθώριο του φόρουμ Ενέργειας, το οποίο διεξήχθη την περασμένη Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη, οι οποίες δημοσιεύονται στην αγγλόφωνη έκδοση της τουρκικής εφημερίδας «Hürriyet», τόνισε πως σχεδιάζει να προσφύγει στα τουρκικά δίκτυα για να καλύψει τις ανάγκες σε ενέργεια ελληνικών νησιών, «ένα γεγονός το οποίο μπορεί να ενισχύσει τις σχέσεις Αγκυρας-Αθήνας που βρέθηκαν υπό πίεση από τις εργασίες γεώτρησης των Ελληνοκυπρίων», όπως είπε χαρακτηριστικά.
«Εχουμε μιλήσει και νωρίτερα με τις τουρκικές αρχές για τη διασύνδεση ελληνικών νησιών με την Τουρκία, για ηλεκτρική ενέργεια, και ακόμη το εξετάζουμε», δήλωσε ο υπουργός. «Πάντα θέλαμε να διασυνδέσουμε τα νησιά με την ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά υπάρχει μια πιθανότητα να τα διασυνδέσουμε με τουρκικά δίκτυα», τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος πρόσθεσε ότι η κίνηση ίσως αποδειχθεί περισσότερο προσιτή και αποτελεσματική για την Ελλάδα. Ο υπουργός δεν απέκλεισε ακόμη το ενδεχόμενο να πουληθεί η ΔΕΠΑ σε τουρκική εταιρία, επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου τον περασμένο Αύγουστο.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο πρώτος πολιτικός που είχε εκφράσει δημόσια το σχέδιο ηλεκτροδότησης των ελληνικών νησιών από τη γειτονική χώρα  ήταν ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας, Τουργκούτ Οζάλ, τη δεκαετία του ’80. Ο κ. Παπακωνσταντίνου μετά από πολλά χρόνια δείχνει να συμφωνεί με την άποψη του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας, αγνοώντας κάθε έννοια εθνικού συμφέροντος και εθνικής κυριαρχίας.
Το θέμα έχει αποκαλύψει ο Ελεύθερος Τύπος από τις 16 Φεβρουαρίου 2011, όταν έγραφε ότι με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, οι Τούρκοι θα μπουν στην ηλεκτροδότηση των ελληνικών νησιών. Ετσι, από το περασμένο καλοκαίρι που με νόμο έχει απελευθερωθεί η αγορά ενέργειας, όσοι ιδιώτες επενδυτές επιθυμούν να προμηθεύουν με ηλεκτρικό ρεύμα τα νησιά μας θα έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν. Το ίδιο και οι Τούρκοι, οι οποίοι σημειωτέον έχουν ήδη εκδηλώσει σχετικό ενδιαφέρον από τις 14 Μαΐου 2010 κατά την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν, στην Αθήνα. Τότε μάλιστα, κλιμάκιο επιχειρηματιών της γειτονικής χώρας είχε συναντηθεί με την προηγούμενη υπουργό Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, και είχε θέσει θέμα ηλεκτροδότησης των ελληνικών νησιών από τουρκικές εταιρίες, προβάλλοντας ως πλεονέκτημα τη μικρότερη απόσταση που τα χωρίζει με τα παράλια της Τουρκίας, σε σχέση με την ηπειρωτική Ελλάδα! Η υπουργός είχε αρνηθεί τότε, αλλά το θέμα επανέρχεται μετά το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας.
Εγκυρες πηγές αναφέρουν ότι οι Τούρκοι με το άνοιγμα της αγοράς μπορούν πλέον να ηλεκτροδοτούν σε πρώτη φάση τα ακριτικά νησιά που γειτνιάζουν με την Τουρκία, όπως η Σάμος, η Μυτιλήνη, η Χίος, η Κως, η Ρόδος, το… Καστελλόριζο κ.ά., καταθέτοντας μία αίτηση για άδεια προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις, η ΡΑΕ δεν θα μπορεί να αρνηθεί την άδεια. Είναι κάτι ανάλογο με την αγορά τηλεφωνίας, όπου αυτή τη στιγμή εάν επιθυμούσε μία τουρκική εταιρία να δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα θα μπορούσε να το κάνει, εάν δεν υπάρχουν ενδεχομένως κωλύματα με το υπουργείο Εθνικής Αμύνης.
Μεγάλη «μπίζνα»
Η ηλεκτροδότηση των ελληνικών νησιών είναι μεγάλη «μπίζνα», όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, καθώς επιδοτείται μέσω των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, που πληρώνει ο Ελληνας καταναλωτής στο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος! Από την άλλη, επειδή τα ελληνικά νησιά είναι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας είναι εξαιρετικά μεγάλη. Υπολογίζεται ότι τα έσοδα από την ηλεκτροδότηση των νησιών ετησίως ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ!
Με βάση το δημοσίευμα του «Ε.Τ.» κατατέθηκαν τότε δύο ερωτήσεις στη Βουλή από τη Νέα Δημοκρατία, η μία από τον Πάνο Παναγιωτόπουλο και η άλλη από τους βουλευτές Αιγαίου του κόμματος.
Ο Πάνος Παναγιωτόπουλος με την ερώτησή του έθετε θέμα ενεργειακού σχεδιασμού για την τροφοδοσία των ακριτικών νησιών και πώς επηρεάζεται αυτός από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας στο πλαίσιο του Μνημονίου. Παράλληλα, ζητούσε πληροφόρηση για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, ώστε οι όποιες εξελίξεις και αλλαγές στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας να μη δημιουργήσουν προβλήματα σε θέματα εθνικής ασφάλειας της χώρας και προστασίας των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.
Οι βουλευτές Αιγαίου της Ν.Δ. Κωστής Μουσουρούλης, Σπύρος Γαληνός, Ιωάννης Βρούτσης και Τσαμπίκα (Μίκα) Ιατρίδη τόνιζαν στην ερώτησή τους ότι οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για την ηλεκτρική διασύνδεση των ελληνικών νησιών με την Τουρκία είναι πρόχειροι και επικίνδυνοι και κατέληγαν: «… στο ΠΑΣΟΚ, πρέπει επιτέλους να αντιληφθούν ότι η ενεργειακή πολιτική είναι εθνικό θέμα που απαιτεί μακροχρόνιο σχεδιασμό και σοβαρότητα χειρισμών.
Ο υφυπουργός Ενέργειας, Γιάννης Μανιάτης, απαντώντας στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας έστειλε έγγραφο στη Βουλή, στο οποίο τόνιζε ότι η Ελλάδα δεν είναι υποχρεωμένη να δημιουργήσει διασυνδέσεις των ελληνικών νησιών με τρίτες χώρες για την ενεργειακή τροφοδότησή τους.
Ελεύθερος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου