Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Οι 18 ειδικότητες με μηδενικές μεταθέσεις

Καμία αίτηση για μετάθεση δεν ικανοποιήθηκε από το ΚΥΣΔΕ για 18 ειδικότητες καθηγητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ χαρακτηριστικές είναι δύο περιπτώσεις όπου απο τις 751 αιτήσεις Φυσικής Αγωγής ικανοποιήθηκε μόνο μία  και από τις 691 αιτήσεις εκπαιδευτικών Πληροφορικής δεν εγκρίθηκε ούτε μία.
 
Ειδικότερα οι ειδικότητες με μηδενικές  μεταθέσεις είναι οι εξής:

Ενημέρωση για τις Μεταθέσεις Του Αιρετού στο ΚΥΣΔΕ Δ. Πεππέ


Αθήνα 30/06/2016

Ενημερωτικό σημείωμα για τις Μεταθέσεις


Μετά την ολοκλήρωση των συνεδριάσεων στις 28 & 29 Ιουνίου και προκειμένου να γνωμοδοτήσει για τις Μεταθέσεις 2016-17, το ΚΥΣΔΕ απεφάσισε τα εξής:

Μουσικά σχολεία (Κενά  904)
Αιτήσεις μετάθεσης    443       ικανοποιήθηκαν   70
Καλλιτεχνικά Σχολεία (Κενά 21)
Αιτήσεις μετάθεσης     78        ικανοποιήθηκαν     9
Σχολεία Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης (Κενά  9)
Αιτήσεις μετάθεσης     39        ικανοποιήθηκαν    3
Ειδική Αγωγή
Αιτήσεις μετάθεσης    181       ικανοποιήθηκαν   46       25.41%

Γενικές Μεταθέσεις
Αιτήσεις μετάθεσης 6.997       ικανοποιήθηκαν  404        5.77%

Οι γνωμοδοτήσεις αυτές στηρίχθηκαν και εντέλει ταυτίστηκαν πλήρως με τις προτάσεις των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης. Η υλοποίησή τους θα έχει ως αποτέλεσμα να πραγματοποιηθούν, οι λιγότερες σε πλήθος μεταθέσεις, διαχρονικά στο χώρο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

Απαραίτητα δικαιολογητικά και έγγραφα για την έγκριση διεξαγωγής έρευνας σε σχολεία

Οδηγίες για τη διεξαγωγή έρευνας
 
alfavita.gr

ΔΑΚΕ ΔΕ Πειραιά: Απολογισμός σχολικής χρονιάς 2015 – 2016

Η Δ.Α.Κ.Ε. Δ.Ε. Πειραιά συνεχίζοντας δυναμικά και χωρίς κομματικά  και πολιτικά ταμπού, προχωράει στον καθιερωμένο ετήσιο απολογισμό: 
1)Κενά στα σχολεία από την αρχή ως το τέλος
Από την αρχή της σχολικής χρονιάς τα κενά στα σχολεία μας ήταν πολλά. Αρκετά από αυτά παρέμειναν μέχρι και το τέλος της σχολικής χρονιάς. Φτάσαμε σε πλήρη ελαστικοποίηση του ωραρίου μας με αρκετούς συναδέλφους να πηγαίνουν σε τρία ή τέσσερα σχολεία.
 
Πού πήγε η εξαγγελία για την κάλυψη των κενών με μόνιμους διορισμούς;

Με 19.000 μόρια ο γιατρός και 9.500 ο δάσκαλος (βάσεις 2016)

Η εφημερίδα «Το Βήμα» κάνει μια πρώτη καταγραφή της πιθανής κίνησης των εξεταστικών δεδομένων εφέτος για την εισαγωγή στα ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Οι Ιατρικές Σχολές είναι εκείνες που αναμένεται τελικά, παρά την ιδιαιτερότητα της περιόδου, να καταγράψουν άνοδο των βάσεών τους, σε μια χρονιά κατά την οποία ως γενική τάση βασιλεύει η πτώση. Οι Ιατρικές Σχολές κατ’ επέκταση επανέρχονται πάνω από τα 19.000 μόρια, οι Νομικές μένουν στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα με πιθανή μικρή πτώση, οι Παιδαγωγικές, τα Πολυτεχνικά και τα Οικονομικά Τμήματα επίσης πέφτουν– με τις πρώτες κάθετα.

Ισόβιοι” οι Σχολικοί Σύμβουλοι!

Με τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία διαβούλευση, το υπουργείο Παιδείας προωθεί για τρίτη φορά την παράταση της θητείας των Σχολικών Συμβούλων μέχρι τον Φεβρουάριο του 2017.
Η παράταση αυτή οφείλεται αποκλειστικά στην ανικανότητα του υπουργείου Παιδείας, που όχι μόνο δεν επιθυμεί την εφαρμογή του ισχύοντος πλαισίου για μικροπολιτικούς λόγους, αλλά αποδεικνύεται ανίκανο στο να καταλήξει ποιες θέλει να είναι οι αρμοδιότητες των σχολικών συμβούλων και ποια η διαδικασία επιλογής τους.
Με αυτήν την πρακτική του υπουργείου Παιδείας οι υπηρετούντες Σχολικοί Σύμβουλοι καθίστανται “ισόβιοι”, με αποτέλεσμα την αδυναμία πλήρωσης σχετικών κενών και τον ευτελισμό της έννοιας της θητείας των στελεχών εκπαίδευσης.
Το υπουργείο Παιδείας οφείλει να πράξει αμέσως τα δέοντα για την  έναρξη της διαδικασίας επιλογής Σχολικών Συμβούλων, που θα προωθεί την αριστεία και την αξιοκρατία, καθώς και να μεριμνήσει για την περαιτέρω αναβάθμιση του θεσμού».
Του Θ. Φορτσάκη
Συντονιστή  Μορφωτικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτή Επικρατείας

Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

Οι τάσεις που δημιουργούνται στις βάσεις των σχολών ανά επιστημονικό πεδίο

Η παρακάτω ανάλυση αφορά μόνο στην περίπτωση των βάσεων στα Ημερήσια Γενικά Λύκεια με το νέο σύστημα στην κατηγορία 90%.
Δεν συμπεριλαμβάνονται σχολές που απαιτούν εξέταση σε ειδικό μάθημα ή αθλήματα.
Σημαντικές επισημάνσεις:

Σκληρές εκφράσεις κατά εκπαιδευτικών

Με σκληρές εκφράσεις καταφέρθηκε χθες στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης κατά των εκπαιδευτικών, του διοικητικού μηχανισμού, αλλά και των υπουργών έως και πέρυσι, που ανέχθηκαν τις αργομισθίες στα σχολεία. «Υπάρχει πλεόνασμα σε ορισμένες ειδικότητες, οι οποίες κρύβονται στον μηχανισμό των πελατειακών σχέσεων, και προσλαμβάνουμε αναπληρωτές να 
κάνουν τη δουλειά που δεν κάνουν οι μόνιμοι. Είναι πολλοί; Και ένας να είναι -που δεν είναι ένας- έχει σημασία», είπε ο υπουργός Παιδείας, απευθυνόμενος στον βουλευτή κ. Δελή, που έκανε σχετική επίκαιρη ερώτηση. Μάλιστα, ο κ. Φίλης μίλησε για«"παρκαρισμέ-νους” μόνιμους εκπαιδευτικούς»

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Στον αέρα συντάξεις 10.000 εκπαιδευτικών

«Βόμβα» στα όρια ηλικίας και στον υπολογισμό των συντάξεων για περίπου 10.000 εκπαιδευτικούς βάζει το Γενικό Λογιστήριο καθώς διαμηνύει στην κυβέρνηση ότι η εμβόλιμη διάταξη που τους εξαιρούσε από τις μειώσεις, δεν μπορεί να εφαρμοστεί γιατί είναι αντισυνταγματική και πέρασε στο νόμο 4389/2016 χωρίς προηγουμένως να γνωμοδοτήσει το Ελεγκτικό Συνέδριο για το αν πρέπει ή όχι να εξαιρεθούν από τις περικοπές συντάξεων που φέρνει το νέο ασφαλιστικό.

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

Πολυτροπολογία για θέματα παιδείας στη Βουλή

Σειρά θεμάτων και για τις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης   ρυθμίζει πολυτροπολογία την οποία κατέθεσε, σήμερα , προς ψήφιση, στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης.
Ειδικότερα η τροπολογία αφορά :
ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ
ΣΧΟΛΙΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ
ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ  ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑΣ Γ ΑΝΑΘΕΣΗΣ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ
ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑΘΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΕ 73 ΣΕ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΑ ΙΕΡΟΣΠΟΥΔΑΣΤΗΡΙΑ ΘΡΑΚΗΣ
ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΣΙΒΙΤΑΝΙΔΕΙΟΥ
ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ
ΕΡΕΥΝΑ
esos.gr

Οι Eλληνες εκπαιδευτικοί είναι καλοπληρωμένοι - Τα στοιχεία δείχνουν το αντίθετο.


Οι έλληνες εκπαιδευτικοί έχουν λίγες διδακτικές ώρες την εβδομάδα - Τα στοιχεία δείχνουν το αντίθετο.




Πηγή: Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ευρυδίκη (Eurydice) (Αριθμοί Κλειδιά της Εκπαίδευσης στην Ευρώπη 2009)

«Κόβονται» μισθοί και συντάξεις – Ποιοι θα πάρουν λιγότερα χρήματα (παραδείγματα)

Μειωμένους μισθούς και συντάξεις θα δουν εκατομμύρια πολίτες λόγω του υπολογισμού της μηνιαίας παρακράτησης φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, με βάση τις νέες κλίμακες που νομοθέτησαν η κυβέρνηση και οι δανειστές, με το νόμο 4387/2016.
Στη νέα κλίμακα υπολογισμού του φόρου εισοδήματος για τους μισθούς και τις συντάξεις, την οποία προβλέπει ο πρόσφατα ψηφισθείς νόμος 4387/2016, ο ελάχιστος συντελεστής φόρου 22% θα ισχύει για ετήσια εισοδήματα μέχρι 20.000 ευρώ, ενώ το ανώτατο ποσό της ετήσιας έκπτωσης φόρου μειώνεται από τις 2.100 στα 1.900 ευρώ για όσους

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2016

Εκτιμήσεις για τις Bάσεις 2016

Αναλυτικά, σύμφωνα με εκτιμήσεις του προέδρου της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ), Γιάννη Βαφειαδάκη στην «Ημερησία», τα συμπεράσματα που προκύπτουν ανά επιστημονικό πεδίο είναι τα εξής:
• 1ο επιστημονικό πεδίο Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών: Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι και ελαφρώς πτωτικά αναμένεται να κυμανθούν οι βάσεις εισαγωγής στις περιζήτητες Νομικές Σχολές του πεδίου.

Οι απαντήσεις του ΠΔΕ Στερεάς Ελλάδας στις ΕΛΜΕ και Διδασκαλικούς Συλλόγους

Το κλίμα που εισπράξαμε από τη συνάντηση με τον Περιφερειακό Δ/ντή Εκπ/ση ήταν δυστυχώς απογοητευτικό, τονίζουν σε κοινή ανακοίνωση ΕΛΜΕ και  Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, σημαιώνοντας τα εξής:
Α. Στα περισσότερα ζητήματα δεν πήραμε απαντήσεις εκτός από την υπόσχεση ότι οι προβληματισμοί μας θα μεταφερθούν μέσω τηλεδιάσκεψης στην πολιτική ηγεσία! Το μοναδικό ζήτημα το οποίο μπορούμε να θεωρήσουμε ως θετικό ήταν η επανάληψη της δέσμευσης του Περιφ/κού Δ/ντή ότι δε θα κλείσει-συγχωνεύσει καμία σχολική μονάδα στην ευαίσθητη περιοχή της Ευρυτανίας, αλλά και σε ολόκληρη τη Στερεά.

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

Οι αναπληρωτές και οι κακοπληρωτές

Δεν αρκεί το γεγονός ότι κάθε χρόνο δεν γνωρίζουν αν θα προσληφθούν και πού, δεν αρκεί η εργασιακή ομηρία και η ανασφάλεια, ξαφνικά ήρθε να προστεθεί νέο κακό.
Μιλάμε για τους δεκάδες χιλιάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που με χίλια οικονομικά και κοινωνικά ζόρια οργώνουν την Ελλάδα χρόνια και χρόνια, από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη και από τους Παξούς μέχρι την Τήλο, με την ελπίδα κάποια στιγμή να διοριστούν.
Νέοι και νέες εκπαιδευτικοί, νηπιαγωγοί, δάσκαλοι και καθηγητές με πενιχρό μισθό, που ζουν εργένικα σαν φοιτητές για χρόνια στις πιο απομακρυσμένες γωνιές της Ελλάδας, έμαθαν και τα νεότερα.

Οι δύο βασικοί άξονες του σχεδίου κάλυψης των κενών στα σχολεία

Μεγάλος αριθμός προσλήψεων αναπληρωτών στις περιοχές όπου δεν θα γίνουν μεταθέσεις–αποσπάσεις, και μετακινήσεις εκπαιδευτικών από τις περιοχές όπου παρατηρείται επάρκεια ή πλεόνασμα ειδικοτήτων ή προσωπικού.
Αυτοί είναι οι δύο βασικοί άξονες του σχεδίου κάλυψης των κενών στα σχολεία που ετοιμάζει πυρετωδώς το υπουργείο Παιδείας για την ερχόμενη χρονιά.
Φέτος, σύμφωνα με δημοσίευμα της Άννας Ανδριτσάκη στην Εφημερίδα των Συντακτών

«Ξεκουμπιστείτε»


Αυτή την περίοδο εκτυλίσσεται ένας διάλογος στα ΜΜΕ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αφορμή μια συγκέντρωση υπό τον τίτλο «παραιτηθείτε που καλείται την 15η Ιουνίου στο Σύνταγμα.
Η συζήτηση, δυστυχώς, όπως συχνά συμβαίνει στις ελίτ και στις ψευδοελίτ της παράγκας Ελλάδα, δεν διεξάγεται γύρω από το πραγματικό ερώτημα «πρέπει άραγε να παραιτηθούν», αλλά έχει μετατεθεί περισσότερο στο «ποιος καλεί» και με ποιες προθέσεις σε  αυτή τη συγκέντρωση.
Όμως, το ζήτημα είναι καθαρό:

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016

Γ. Κουζέλης (πρόεδρος ΙΕΠ): Ξεκινάμε περιγραφική αξιολόγηση (γενικευμένα) στα Δημοτικά

Σχεδιάζουμε να ξεκινήσει από φέτος η περιγραφική αξιολόγηση από τα Δημοτικά και πιλοτικά να περάσει στα Γυμνάσια. Στην Πρωτοβάθμια αυτό θα είναι γενικευμένο, χρειάζεται όμως προετοιμασία των εκπαιδευτικών. Γι' αυτό καταρτίζουμε οδηγό που θα δίνει τη δυνατότητα να εφαρμόσουν τέτοιο σύστημα και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους επιμορφώσουμε.
Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής  Γ. Κουζέλης, σε συνέντευξη στην ΑΥΓΗ  και στη δημοσιογράφο Μίνα Κωστοπούλου.

Ποιοι θα διδάσκουν το μάθημα της Ιστορίας στο Γυμνάσιο

Σύμφωνα με τη νέα Υπουργική Απόφαση για τις αναθέσεις μαθημάτων, στο Γυμνάσιο το μάθημα της Ιστορίας θα το διδάσκουν: Ως πρώτη ανάθεση οι Φιλόλογοι (ΠΕ02) και οι πτυχιούχοι του Τμήματος Μεθοδολογίας της Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης (ΠΕ33) και ως δεύτερη ανάθεση οι καθηγητές Γαλλικής, Αγγλικής, Γερμανικής και Ιταλικής (ΠΕ05, ΠΕ06, ΠΕ07 και ΠΕ34 αντίστοιχα) καθώς και οι Καθηγητές Κοινωνιολογίας (ΠΕ10) και οι Καθηγητές Νομικών και Πολιτικών Επιστημών (ΠΕ13).
Η Υπουργική Απόφαση προβλέπει:

Πότε ένας εκπαιδευτικός διδάσκει μάθημα Α ανάθεσης και πότε Β ανάθεσης

Η Υπουργική Απόφαση προβλέπει:
Α. Με τα μαθήματα πρώτης (Α΄) ανάθεσης οι εκπαιδευτικοί καλύπτουν το υποχρεωτικό τους ωράριο, ενώ με τα μαθήματα δεύτερης (Β΄) ανάθεσης συμπληρώνουν το υποχρεωτικό τους ωράριο ή καλύπτουν εκπαιδευτικές ανάγκες. Όταν ένας εκπαιδευτικός διδάσκει μαθήματα δεύτερης ανάθεσης, είτε από τη βασική του ειδικότητα είτε από τη δεύτερη ειδικότητα που του έχει αποδοθεί, οι ώρες των μαθημάτων δεύτερης ανάθεσης δεν πρέπει να υπερβαίνουν το όριο των έντεκα (11) διδακτικών ωρών.
Β. Στην κάλυψη των ωρών των μαθημάτων α’ ανάθεσης, μεταξύ εκπαιδευτικών του ίδιου κλάδου ή ειδικότητας, προηγείται ο παλαιότερος οργανικά τοποθετηθείς στη σχολική μονάδα. Το ίδιο ισχύει και για τις περιπτώσεις εκπαιδευτικών διαφορετικών κλάδων ή ειδικοτήτων με οργανική τοποθέτηση

Σάββατο 11 Ιουνίου 2016

Αναθέσεις μαθημάτων Γυμνασίου και Γενικού Λυκείου: Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ τ.Β΄ 1670/10-6-16 η απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για τις «αναθέσεις μαθημάτων Γυμνασίου και Γενικού Λυκείου», οι οποίες θα ισχύσουν από το σχολικό έτος 2016-17

Tο σχολείο στα χρόνια του Φίλη

Το σχολείο στα χρόνια του Φίλη

Ότι ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης μπήκε στον πειρασμό να κάνει τη δική του "εκπαιδευτική μεταρρύθμιση" δεν συνιστά πρωτοτυπία. Το έχουν κάνει όλοι οι προκάτοχοί του. 
Για ένα περίεργο λόγο όποιος καθίσει σ' αυτή την καρέκλα αισθάνεται την ανάγκη να ξηλώσει ό,τι βρήκε από τον προηγούμενο και να βάλει στη θέση του κάτι που θα ξηλώσει εύκολα ο επόμενος.

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016

Πανελλήνιες 2016 : Υπολογίστε ηλεκτρονικά τη μοριοδότησή σας

Υπολογισμός Μορίων 2016

Επισκόπηση του τύπου για εκπαιδευτικά θέματα (10-06-16)

Οι αλλαγές των μαθημάτων στο Γυμνάσιο

Οι αλλαγές είναι :

Α Γυμνασίου: Αφαιρέθηκε 1 ώρα Βιολογίας 1 ώρα Γεωγραφίας , 1 ώρα Project & 1 ώρα Αρχαία Ελληνική Γλώσσα. Προστέθηκε 1 ώρα Γλωσσική Διδασκαλία.

 Β Γυμνασίου: Αφαιρέθηκε 1 ώρα Οικιακής Οικονομίας, 1 ώρα Project & 1 ώρα Αρχαία Ελληνική Γλώσσα.

 Γ Γυμνασίου: Αφαιρέθηκαν  2 ώρες Project & 1 ώρα Αρχαία Ελληνική Γλώσσα.

Με τη μείωση του ωρολογίου προγράμματος κατά τρεις ώρες την εβδομάδα σε Γυμνάσια και Λύκεια εξοικονομούνται πάνω από 2.000 καθηγητές. Αν ο αριθμός αυτός προστεθεί στους εκπαιδευτικούς που από τη νέα σχολική χρονιά δεν θα έχουν μείωση ωραρίου ως υπεύθυνοι στα εργαστήρια Φυσικών Επιστημών και Πληροφορικής (φυσικοί, Χημικοί, καθηγητές Πληροφορικής) τότε ο συνολικός αριθμός εκπαιδευτικών που εξοικονομούνται στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση φτάνει στις 3.000. Αυτό σημαίνει ότι το Υπουργείο Παιδείας χωρίς να κάνει μόνιμους διορισμούς υπερκαλύπτει τον αριθμό των καθηγητών που φεύγουν φέτος με σύνταξη και παράλληλα μειώνει την ανάγκη για πρόσληψη αναπληρωτών καθηγητών κατά 1.500 περίπου.

ΠΕΑΔ: Ανοίκεια συμπεριφορά του υπουργείου Παιδείας στους αναπληρωτές

Έκπληξη και αγανάκτηση  δημιουργούν στον κόσμο των  εκπαιδευτικών οι αιφνίδιες και αντιπαιδαγωγικές ρυθμίσεις  του Υπουργού Παιδείας για το ωρολόγιο πρόγραμμα του Γυμνασίου.
Πρόκειται για απαράδεκτες ρυθμίσεις χωρίς παιδαγωγικά και επιστημονικά κριτήρια  και χωρίς καμία γνωμοδότηση  από το επιστημονικό όργανο του  Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.
Οι ρυθμίσεις αυτές στερούνται κάθε επιστημονικού κριτηρίου  και δείχνουν ότι το Υπουργείο Παιδείας θέλει τα σοβαρά αυτά επιστημονικά ζητήματα  να εξαντλούνται  σε επίπεδο καφενείου χωρίς καμιά προσπάθεια να γίνεται για σοβαρό δημόσιο διάλογο και πολιτική ουσίας.

Λιγότερους εκπαιδευτικούς λιγότερες ώρες και λιγότερα μαθήματα με το νέο νομοσχέδιο

Πισωγυρίσματα κάνει το Υπουργείο Παιδείας, αφού πολλά μέτρα που θέλει να εφαρμόσει είχαν δοκιμαστεί στο παρελθόν και απέτυχαν. Τα μέτρα που θέλει να πάρει για την απογυμνασιοποίηση των δημοτικών σχολείων και των ΕΠΑΛ από τους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα οδηγήσουν στην «ελάφρυνση» των μαθητών από το φόρτο του σχολείου και ενίσχυση, με τον τρόπο αυτόν των φροντιστηρίων. Πολύ λιγότερες ώρες μαθημάτων προβλέπει ο νέος σχεδιασμός του Υπουργείο  Παιδείας, με μόνο στόχο να εξοικονομηθούν εκπαιδευτικοί.
Αντί να πάρουν μέτρα που να ολοκληρώνεται η μετάδοση γνώσης στα δημόσια σχολεία, το

ΘΕΜΑ : Η θέση της ΕΛΜΕ Αργολίδας για τις προτάσεις των επιτροπών «διαλόγου» για την Παιδεία.

Συνάδελφοι/ισσες,

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Αργολίδας δηλώνει την κατηγορηματική αντίθεσή του στις προτάσεις των επιτροπών Γαβρόγλου και Λιάκου για την Παιδεία. Τα πορίσματα των εκθέσεων αυτών εμφανίζονται ως προϊόντα διαλόγου με τους ενδιαφερόμενους φορείς ενώ στην πραγματικότητα τέτοιος διάλογος δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Το ίδιο συνέβη και με τις αλλαγές στην Α/θμια που ψηφίστηκαν πριν καν ολοκληρωθεί ο υποτιθέμενος διάλογος. Τα κείμενα αυτά αποτελούν προϊόντα συζήτησης μεταξύ ανθρώπων με ίδιες ή παρόμοιες απόψεις ενώ ειδικά οι προτάσεις Λιάκου αποτελούν προσαρμογή του προγράμματος του διεθνούς μπακαλορεά του Αμερικάνικου Κολλεγίου της Αθήνας. Απηχούν δηλαδή αντιλήψεις και στόχους ολότελα ξένους προς τις ανάγκες της χώρας και του ελληνικού λαού.

Ενημερωτικό σημείωμα για τη συνεδρίαση ΚΥΣΔΕ (09/06/2016)

Αθήνα 09/06/2016

Ενημερωτικό σημείωμα για τη συνεδρίαση ΚΥΣΔΕ (09/06/2016)

Στη συνεδρίαση του ΚΥΣΔΕ την Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016 αποφασίστηκαν τα εξής:
·         Απέρριψε την ένσταση και επέμεινε εκ νέου στην αρχική του απόφαση ως προς τη θεμελίωση του δικαιώματος μετάθεσης 4 συναδέλφων που πέρυσι είχαν μεταταγεί σε άλλο εκπαιδευτικό κλάδο.
·         Απεφάσισε να ζητήσει τη γνωμοδότηση των Νομικών Συμβούλων του υπουργείου για τη θεμελίωση του δικαιώματος μετάθεσης  εκπαιδευτικών που αποσπάστηκαν στην Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Εκπ/κών Δράσεων.
·         Απέρριψε κατά πλειοψηφία τη συμπληρωματική αίτηση εκπαιδευτικού για την προσμέτρηση επιπλέον μονάδων συνθηκών διαβίωσης.

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

ΓΥΜΝΑΣΙΟ: Ολες οι αλλαγές και το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα

Το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα και όλες οι λεπτομέρειες των αλλαγών που θα ισχύσουν από το επόμενο σχολικό έτος 2016-17, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Παιδείας .
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας:
1) Για την καλύτερη διαχείριση του διδακτικού χρόνου εντός του σχολικού έτους θα υιοθετηθεί και στο γυμνάσιο η διαίρεση σε δύο τετράμηνα αντί σε τρία τρίμηνα με παράλληλη διαφοροποίηση του τρόπου αξιολόγησης των μαθητών/τριών.

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

Υπουργείο Παιδείας: Ποια μαθήματα "κόβονται" στο Γυμνάσιο - Αυξάνεται ο χρόνος των διαλειμμάτων

Σε συνέντευξή στο real fm o Υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι θα κοπεί μία ώρα το project "ερευνητική εργασία" και μία ώρα Αρχαία. Αυξάνονται μόνο στην Α΄ Γυμνασίου κατά μία ώρα τα Νέα Ελληνικά.
Παράλληλα για πρώτη φορά έκανε αναφορά στο μάθημα της Οικιακής Οικονομίας (”υπάρχουν" είπε κατά λέξη "και άλλα μαθήματα ήσσονος σημασίας, όπως είναι η Οικιακή Οικονομία κλπ
που εναλλάσονται στο πρόγραμμα μέσα και έτσι εξοικονομούνται οι ώρες“)
Προφανώς οι τρεις ώρες μείωση δεν καλύπτονται με τα μαθήματα αυτά στα οποία έγινε αναφορά ότι κόβονται. Που σημαίνει ότι υπάρχει και κάτι άλλο, πιθανόν,  που ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί.
Ξεκάθαρος ήταν ο υπουργός για τα Θρησκευτικά όπου δήλωσε ότι παραμένει το δίωρο της διδασκαλίας τους. Τα Θρησκευτικά αλλάζουν από το Σεπτέμβριο (με εφαρμογή των νέων Προγραμμάτων Σπουδών).
Συντόμως είπε θα υπάρξει ανακοίνωση από το ΙΕΠ.

ΠΕΠΠΕΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΙΡΕΤΟΣ ΚΥΣΔΕ: ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΑΠΟΣΠΑΣΗΣ ΠΥΣΔΕ-ΠΥΣΔΕ 2016-17

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

Αυξάνεται ο χρόνος των διαλειμμάτων -Ποια μαθήματα κόβονται στο Γυμνάσιο

Ο υπουργός  Παιδείας Νίκος Φίλης μιλώντας σήμερα στον Real Fm ανακοίνωσ ότι
Α. Το project (Βιωματική Δράση) ενσωματώνεται στο μάθημα και “κόβετα”  ως   ξεχωριστό μάθημα .
Β. Κόβεται μία ώρα Αρχαία (πιθανότατα στη Β΄ και Γ΄ τάξη).
Γ. Στην Α΄ τάξη η ώρα των Αρχαίων δίνεται στη Νεοελληνική Γλώσσα (που αυξάνεται κατά μία ώρα).
Δ. Επίσης μαθήματα ήσσονος σημασίας όπως η Οικιακή Οικονομία εναλλάσσονται και έτσι μειώνεται η τρίτη ώρα στο ωρολόγιο πρόγραμμα.
Ε. Αυξάνεται ο χρόνος των διαλειμμάτων.

ΔΑΚΕ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Δ.Ε: Ο ανύπαρκτος διάλογος του κ.Φίλη και η διορισμένη «επιτροπή Λιάκου»

ΑΘΗΝΑ 5/6/2016



Πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή 3 Ιουνίου, η συνάντηση του Δ.Σ της ΟΛΜΕ με τον Υπουργό Παιδείας. Βασικό  θέμα της συζήτησης ήταν οι αλλαγές που προτίθεται να κάνει το Υπουργείο Παιδείας από τη νέα σχολική χρονιά στο Γυμνάσιο. Επίσης, από την πλευρά της Ομοσπονδίας ετέθη το ζήτημα του πορίσματος της Επιτροπής Λιάκου και ζητήθηκε από τον Υπουργό Παιδείας να διευκρινίσει ποιες από τις προτάσεις της Επιτροπής Λιάκου θα γίνουν αποδεκτές και ποιες όχι.
Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι ο περιβόητος Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία έχει ολοκληρωθεί. Μάλιστα, προκλητικά ο Υπουργός τόνισε ότι ήταν δικαίωμα της ΟΛΜΕ να μη συμμετάσχει στο διάλογο, αλλά ο διάλογος και παρά την απουσία της ΟΛΜΕ ολοκληρώθηκε.

Κυριακή 5 Ιουνίου 2016

Οι «εχθροί» της εκπαίδευσης

Εκτός από την «αξιολόγηση», μια άλλη λέξη που προκαλεί εμφυλίους στην εκπαίδευση είναι η «συγχώνευση». Ουαί και αλίμονο στην ηγεσία εκείνη του υπουργείου Παιδείας που θα τολμήσει να συμπεριλάβει στις προθέσεις της μία από τις δύο πρωτοβουλίες. Οι «σπασμοί» που δημιουργούνται στο πολιτικo-κοινωνικo-εκπαιδευτικό σύστημα είναι τόσο ισχυροί, ώστε συνήθως οι αρμόδιοι αναγκάζονται να αναδιπλωθούν.

«Γαλάζιες» προτάσεις για την Παιδεία

Δέσμη μέτρων για τις τρεις εκπαιδευτικές βαθμίδες παρουσίασε προς διάλογο χθες η Ν.Δ., με τον τομεάρχη Παιδείας και Θρησκευμάτων Μάξιμο Χαρακόπουλο να επιτίθεται στην κυβέρνηση και στον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη. «Εγινε εμφανές και σε όσους είχαν αμφιβολίες ότι στόχος της ομάδας που διαχειρίζεται σήμερα τα ζητήματα παιδείας είναι να καταργήσει τα “πάρα φύσιν” αρχαία ελληνικά στο Γυμνάσιο –κατά τη ρήση του κ. Φίλη–, το μάθημα των Θρησκευτικών, τις μαθητικές παρελάσεις, αλλά και τις “πριγκίπισσες” και τα “βασιλόπουλα” με συμβόλαια τιμής που θα υπογράφουν οι μαθητές του δημοτικού.

Σάββατο 4 Ιουνίου 2016

ΕΝΦΙΑ ως το 2031


Dictyo.gr Τηλεφωνική επικοινωνία: Ενημέρωση για τη συνάντηση της ΟΛΜΕ με τον Υπουργό Παιδείας, από τον ταμία του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ ΝΙΚΗΦΟΡΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ



ΡΕΠΟΡΤΑΖ: dictyo.gr
Ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε αλλαγές, οι οποίες είναι:
- Μείωση κατά τρεις ώρες διδασκαλίας την εβδομάδα σε κάθε τάξη (από 35 σε 32). Ποιες ώρες και από ποια μαθήματα θα κοπούν είναι ακόμη «αντικείμενο μελέτης». Φωτογραφήθηκαν ωστόσο το project και το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών.
- κύρια μαθήματα (γλώσσα μαθηματικά, κ.α.), θα το δούμε με το ΙΕΠ ποια θα είναι.
Πιλοτικά σε  ένα αριθμό σχολικών μονάδων από το επόμενο σχολικό έτος 2016-17 η βαθμολογία του μαθητή θα συνοδεύεται και από περιγραφική αξιολόγηση
- Κατάργηση των εξετάσεων στο Γυμνάσιο στα δευτερεύοντα μαθήματα.

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

“Κόβονται” τρεις ώρες από το Γυμνάσιο- Καταργούνται οι εξετάσεις στα δευτερεύοντα μαθήματα-Τα μαθήματα λήγουν 31 Μαίου

Μείωση κατά τρεις στο εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα του Γυμνασίου, λήξη του διδακτικού έτους στις 31 Μαΐου  και κατάργηση εξετάσεων  στα δευτερεύοντα μαθήματα  ,ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης, στη σημερινή 60 λεπτη συνάντηση με το ΔΣ της  ΟΛΜΕ.
Ο υπουργός Παιδείας μίλησε για περικοπή μιας ώρας από τα Αρχαία, ενώ δεν αποκάλυψε από  ποιο μαθημα θα περικοπούν οι άλλες δύο ώρες.
Επίσης ο υπουργός Παιδείας δεν ξεκαθάρισε εάν στο Γυμνάσιο θα απορρίπτονται μαθητές ή θα κρίνονται όλοι προβιβάσιμοι.

Το χρονοδιάγραμμα των υπηρεσιακών μεταβολών των εκπαιδευτικών

Οι μεταθέσεις προγραμματίζονται για το  διάστημα 15-25 Ιουνίου, οι αποσπάσεις για το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου, ενώ η προκήρυξη για τους αναπληρωτές θα γίνει εντός του Ιουνίου και η οριστικοποίηση των αιτήσεων το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης κατά τη σημερινή συνάντηση με το ΔΣ της ΟΛΜΕ.

Νίκος Παπαχρήστος Γενικός Γρσμματέας της ΟΛΜΕ για τις αλλαγές στα Γυμνάσια


Αλλαγές στα Γυμνάσια

Μειώνονται οι ώρες των μαθημάτων εβδομαδιαίως στο Γυμνάσιο από 35 σε 32 - Εισάγεται η «περιγραφική βαθμολογία» του μαθητή, όπως στο Δημοτικό - Καταργούνται οι εξετάσεις στα «δευτερεύοντα» μαθήματα - Το σχολικό έτος θα ολοκληρώνεται στις 31 Μαΐου

Μείωση κατά τρεις ώρες στο εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα του γυμνασίου, λήξη του διδακτικού έτους στις 31 Μαΐου και κατάργηση εξετάσεων στα αποκαλούμενα δευτερεύοντα μαθήματα ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, στη συνάντηση που είχε με το ΔΣ της ΟΛΜΕ.