Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Η επανάσταση που χρειάζεται η χώρα

Το 1980, η Ελλάδα ήταν μια χώρα που γύριζε επιτυχημένα σελίδα ώστε να περάσει επιτέλους στην σύγχρονη εποχή. Ήταν μια χώρα έτοιμη να κατακτήσει όλα όσα της είχαν στερήσει η καταστροφική κατοχή, ο αδελφοκτόνος εμφύλιος και φυσικά η δυσάρεστη πολύχρονη παρένθεση της απριλιανής χούντας. Ο Κων/νος Καραμανλής ο πρεσβύτερος, άφησε μια χώρα που μόλις είχε γίνει δεκτή στην τότε ΕΟΚ και πληρούσε ήδη (στα αληθινά, όχι στα ψεύτικα) τα κριτήρια του μετέπειτα Μάαστριχτ!

Ελλάδα και Κύπρος στο top 10 των χωρών που τροφοδοτούν με φοιτητές τα βρετανικά πανεπιστήμια

Οι αλλοδαποί φοιτητές αποτελούν τεράστια πηγή εισοδήματος για τα βρετανικά πανεπιστήμια, καθώς πληρώνουν διπλάσια από τους γηγενείς φοιτητές. Ελληνες και Κύπριοι είναι μεταξύ των δέκα λαών που πληρώνουν αδρά για να φοιτήσουν σε πανεπιστήμιο της Μεγάλης Βρετανίας.

Τα έσοδα από τους μαθητές εκτός Βρετανίας έχουν υπερδιπλασιαστεί κατά την τελευταία δεκαετία και τώρα αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 10% της συνολικής χρηματοδότησης των πανεπιστημίων, γράφει ο Telegraph.

Το 1ο ΕΠΑΛ Τυρνάβου θρηνεί

Το 1ο ΕΠΑΛ Τυρνάβου θρηνεί
Ο σύλλογος διδασκόντων και οι μαθητές του 1ουΕΠΑΛ Τυρνάβου
Θρηνούν για τον ξαφνικό και άδικο θάνατο της Καθηγήτριας  Νοσηλευτικής
του σχολείου μας Καψαχάτη Κλεοπάτρας
Μια Συνάδελφος εξαίρετη , μια Καθηγήτρια με ευαισθησίες.
Ακούραστη, παρόλο το σοβαρό πρόβλημα υγείας που είχε, δεν το έβαζε κάτω.
Ο νους της να οργανωθούν τα εργαστήρια νοσηλευτικής να μην λείπει τίποτε από την εκπαίδευση των παιδιών.

Αποσυνδέεται το απολυτήριο Λυκείου από τις Πανελλαδικές

Αλλάζει το σκηνικό στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή εντός της εβδομάδας ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.
Οπως σημείωναν χθες πηγές του υπουργείου, οι αλλαγές θα ξεκινήσουν από τις τάξεις του Γυμνασίου και θα επεκταθούν έως και την είσοδο των μαθητών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Τα νέα δεδομένα, μάλιστα, θα αρχίσουν να εφαρμόζονται, όπως όλα δείχνουν, από τον Σεπτέμβριο.

ΝΟΜΟΣ 4174-13:Το ΦΕΚ με την τροπολογία για τη διαθεσιμότητα καθηγητών με Μεταπτυχιακά-Διδακτορικά

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ο νόμος 4174-13, ο οποίος περιλαμβάνει και διάταξη που τροποποιεί την προ ημερών ψηφισθείσα από τη Βουλή διάταξη του άρθρου 82 του νόμου 4172/2013 (Α΄ 167). Η νέα τροποποιητική διάταξη    θέτει σε διαθεσιμότητα και τους εκπαιδευτικούς  των ΤΕΕ, τους Σχολικούς φύλακες και αστυνομικούς των Δήμων,κατόχους  μεταπτυχιακού ή διδακτορικού διπλώματος που είχαν εξαιρεθεί από τη διαθεσιμότητα με νόμο που ψηφίστηκε προ ημερών από τη Βουλή.
 ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΦΕΚ ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ
Η τροπολογία που αντικαθίσταται είναι η εξής:

Ποιοι είναι οι υπάλληλοι χαμηλών προσόντων που κινδυνεύουν με διαθεσιμότητα

Οι επονομαζόμενοι πλέον ως υπάλληλοι χαμηλών προσόντων και όσοι εργαζόμενοι έχουν προσληφθεί στο Δημόσιο εκτός ΑΣΕΠ είναι αυτοί που θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή της διαθεσιμότητας.
Οι υπάλληλοι που κινδυνεύουν να τεθούν σε διαθεσιμότητα είναι, σύμφωνα με το Εθνος:
- Υπάλληλοι υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που θα λάβουν χαμηλή μοριοδότηση λόγω περιορισμένων προσόντων
- Οσοι έχουν προσληφθεί εκτός ΑΣΕΠ μετά το 1994
- Οσοι ανήκουν στην κατηγορία των περίπου 25.000 εργαζομένων με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου, που μονιμοποιήθηκαν στο Δημόσιο με το Προεδρικό Διάταγμα «Παυλόπουλου», καθώς η διαδικασία αυτή δεν υπόκειται στην κατηγορία του σκληρού ΑΣΕΠ

Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Βάσεις 2013: Μετά τις 20 Αυγούστου.

Και ενώ μένει λιγότερο από ένας μήνας για την ανακοίνωση των βάσεων 2013, οι εκτιμήσεις γίνονται με ακόμα μεγαλύτερη ακρίβια.
Οι υποψήφιοι θα πρέπει να περιμένουν τα αποτελέσματα μετά τις  20 Αυγούστου.

Κάλπες για “αναβάπτιση” της κυβέρνησης;

Πληθαίνουν μέρα με τη μέρα οι φωνές που ανοικτά μιλούν πλέον για ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, ίσως και μέσα στους φθινοπωρινούς μήνες. Κι όταν εννοούμε εξελίξεις φυσικά αυτές περιλαμβάνουν τον όρο εκλογές αφού άλλο… βουλευτικό λίπος δεν έχει να κάψει η κυβέρνηση. Οι συσχετισμοί και οι παρατάξεις έχουν πλέον σταθεροποιηθεί.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ

Οι σαρωτικές ανατροπές στο (νέο) Τεχνικό Λύκειο

Αλλάζει άρδην ο χάρτης της Δευτεροβάθμια Εκπαίδευσης με το σχέδιο νόμου για το Λύκειο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντόs της επόμενης εβδομάδας.
Ετσι, μετά την ανασυγκρότηση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με το σχέδιο Αθηνά , η οποία αποτυπώθηκε στο νέο μηχανογραφικό δελτίο που συμπλήρωσαν οι υποψήφιοι των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων, σαρωτικές αλλαγές έρχονται τόσο στο Γενικό και το Τεχνικό Λύκειο όσο και στον χώρο των δημόσιων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (IEK).
Η κυριακάτικη δημοκρατία παρουσιάζει αποκλειστικά το σχέδιο νόμου που στοχεύει στην αναβάθμιση των εως τώρα Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ.) και Σχολών (ΕΠΑΣ), το οποίο δεν αποκλείεται να τεθεί σε εφαρμογή από την επόμενη σχολική χρονιά.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ

ΑΛΛΑΖΟΥΝ όλα στο λύκειο από τον Σεπτέμβριο του 2013, καθώς το υπουργείο Παιδείας καταθέτει στη Βουλή σχέδιο νόμου, που παρουσιάζει σήμερα αποκλειστικά το Έθνος της Κυριακής , και έχει τον φιλόδοξο στόχο να εφαρμοστεί στην Α ' τάξη της νέας σχολικής χρονιάς.
Μειώνονται τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα και οι κατευθύνσεις Σπουδών, αποσυνδέεται το απολυτήριο του λυκείου από τις Πανελλαδικές, ενισχύεται η εξειδίκευση στη Γ λυκείου και ιδρύεται Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων που θα ελέγχει τα πάντα γύρω από τις εισαγωγικές των υποψηφίων για τα ΑΕΙ ΤΕΙ.
Νέα Προγράμματα Σπουδών κι ένα σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αποσυνδεδεμένο από το σχολείο έρχονται να καταργήσουν το λύκειο με τη μορφή που το γνωρίζουμε σήμερα.

Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΓΙΑ: ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΕΣ ΕΚΠ/ΚΩΝ – ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΕΝΙΚΟΥ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ – ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ – ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΑΠΟΣΠΑΣΕΩΝ Ε.Ε.Π/Ε.Β.Π – ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ Ε.Ε.Π/Ε.Β.Π – ΦΗΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΔΟΜΩΝ Ε.Α.Ε

Στο παρόν σημείωμα θα επιχειρήσουμε μια προσπάθεια ενημέρωσης των συναδέλφων για σημαντικά θέματα, στο βαθμό που μας επιτρέπει η διαμορφωθείσα κατάσταση «κινούμενη άμμος» και η συνεχώς διογκούμενη αναντιστοιχία λόγων και έργων  των διοικούντων.


ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Δυστυχώς το Υπουργείο Παιδείας δεν εξαίρεσε της Διαθεσιμότητας τους έχοντες οργανική θέση σε δομές Ειδικής Αγωγής, παρά το γεγονός πως ο αρμόδιος Υφυπουργός Παιδείας κος Κεδίκογλου, κατά τη συζήτηση του Πολυνομοσχεδίου είχε αναφέρει πως αυτοί εξαιρούνται.
Όπως διαφαίνεται επίσης, το Υπουργείο Παιδείας δείχνει να μην εισακούει τις προτάσεις και εισηγήσεις Συλλόγων, υπηρεσιακών παραγόντων, Βουλευτών και 

"Θερμό" φθινόπωρο με εκλογικά σενάρια

Εντονο προβληματισμό προκαλούν στην κυβέρνηση αλλά και στα στελέχη της Κ.Ο. της Ν.Δ. οι τελευταίες εξελίξεις, καθώς το κλίμα που διαμορφώνεται τόσο στο εσωτερικό όσο και στις ήδη δύσκολες σχέσεις με τους δανειστές προμηνύουν ένα «θερμό φθινόπωρο». Τα προβλήματα και οι αντιδράσεις που παρουσιάστηκαν με τις αλλαγές στο Δημόσιο, αλλά κυρίως η στάση των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ, όπου και περίμεναν μέχρι την τελευταία ουσιαστικά στιγμή για να ανακοινώσουν την εκταμίευση της επόμενης δόσης, όχι μόνο δημιουργούν πονοκέφαλο στο Μαξίμου, αλλά επαναφέρουν στο προσκήνιο μια έντονη συζήτηση για το κατά πόσο είναι εφικτό σε αυτό το περιβάλλον η κυβέρνηση να μπορέσει να προχωρήσει δυναμικά τις μεταρρυθμίσεις.
Σε αυτή τη λογική μάλιστα έχουν αρχίσει και πάλι να γίνονται εισηγήσεις για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών τον Οκτώβριο -μετά τις γερμανικές εκλογές- με βασικό επιχείρημα την ανάγκη επίσπευσης των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων.

Τι αποκάλυψε ο μεγάλος δημοσιογράφος; 17 Καθηγητές για 8 μαθητές!

Γράφει στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ο δημοσιογράφος σε θέματα παιδείας, Απόστολος Λακασάς:
"Στο Γυμνάσιο του Αγίου Ευστρατίου οι καθηγητές που απουσιάζουν με απόσπαση σε άλλες θέσεις είναι περισσότεροι από όσους διδάσκουν. Μάλιστα, για τους οκτώ μαθητές του Γυμνασίου του ακριτικού νησιού έχουν διοριστεί 17 καθηγητές φυσικής αγωγής! Συνολικά υπάρχουν στο Γυμνάσιο 29 καθηγητές με οργανική θέση, εκ των οποίων οι11 διδάσκουν στο σχολείο και οι 18 εργάζονται, με απόσπαση, εκτός νησιού φυσικά".

Οριστικές τοποθετήσεις εκπαιδευτικών ΔΕ Φθιώτιδας

Οριστικές τοποθετήσεις εκπαιδευτικών ΔΕ Φθιώτιδας

Δεκαεπτά γυμναστές για οκτώ μαθητές

Στο Γυμνάσιο του Αγίου Ευστρατίου οι καθηγητές που απουσιάζουν με απόσπαση σε άλλες θέσεις είναι περισσότεροι από όσους διδάσκουν. Μάλιστα, για τους οκτώ μαθητές του Γυμνασίου του ακριτικού νησιού έχουν διοριστεί 17 καθηγητές φυσικής αγωγής! Συνολικά υπάρχουν στο Γυμνάσιο 29 καθηγητές με οργανική θέση, εκ των οποίων οι 11 διδάσκουν στο σχολείο και οι 18 εργάζονται, με απόσπαση, εκτός νησιού φυσικά.

Στο Υπουργείο Παιδείας το 31% των Δημοσίων Υπαλλήλων

Με στοιχεία που αναφέρονται στους Δημοσίους Υπαλλήλους (Δ.Υ) τον Ιούνιο του 2013 προκύπει:
31% Υπουργείο Παιδείας (194.292 Δ.Υ)
15% Υπουργείο Υγείας
15% Υπουργείο Άμυνας
15% ΟΤΑ
10% Υπουργείο Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη.
Αναλυτικά εδώ

Οι 9.820 δημόσιοι υπάλληλοι που αποχωρούν. Το σχέδιο

Την πόρτα της εξόδου θα δουν προσεχώς 9.820 υπάλληλοι των υπουργείων, όπως αποφασίστηκε στην συνάντηση της Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, με τη συμμετοχή του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Προσοχή με τα ακίνητα, είναι κομμάτι της ψυχής του Έλληνα….

Αυτό που συμβαίνει με τη φορολόγηση των ακινήτων ξεπερνάει ακόμα και τη πιο νοσηρή φαντασία. Ουδεμία οικονομική ή άλλη λογική έχει.
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων τιμωρούνται πλέον, με σαδιστικό τρόπο, επειδή είχαν την ….έμπνευση να «βάλουν ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους».

Προς τα πού βαδίζει η Ευρώπη;

Η επερχόμενη καταστροφή του κράτους  πρόνοιας

Το παρόν άρθρο είναι εμπνευσμένο από το βιβλίο του David Cronin «Corporate Europe: How Big Business Sets Policies on Food, Climate and War», το οποίο θα κυκλοφορήσει σύντομα.
Στις 8 Μαρτίου του 2010 ο Χέρμαν Βαν Ρομπούι, ο μη εκλεγμένος (δοτός!!)

Ο υπ. Οικονομικών δεν δεσμεύτηκε στην ΟΛΜΕ ότι δε θα γίνουν άλλες απολύσεις καθηγητών

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας στη σημερινή συνάντηση με τοΔΣ της ΟΛΜΕ, αρνήθηκε κατηγορηματικά να δεσμευτεί ότι δεν θα γίνουν άλλες απολύσεις εκπαιδχευτικών, αντιθέτως επιβεβαίωσε ότι θα τεθούν σε «διαδικασία εξόδου» 15000 δημόσιοι υπάλληλοι.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΛΜΕ

614.053 οι δημόσιοι υπάλληλοι,το έτος 2013 (το 35% ξερει απο email!) και κατα τ' αλλα μπηκαν με ΑΣΕΠ

Οι περισσότεροι υπάλληλοι, συνολικά 184.292, ανήκουν στο υπουργείο Παιδείας
- Η πλειονότητα (231.608 στους συνολικά 614.053) είναι μεταξύ 40 και 49 ετών, ενώ υπερτερούν οι άντρες των γυναικών (328.185 έναντι 285.868)
- Οι 249.085 δημόσιοι υπάλληλοι, δηλαδή περίπου οι 4 στους 10, έχουν...

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

ΟΛΜΕ:250 καθηγητές αφορά η σημερινή τροπολογία διαθεσιμότητας

250 περίπου εκπαιδευτικούς, ειδικοτήτων με μεταπτυχιακά και διδακτορικά, από τις ειδικότητες της ΤΕΕ που καταργήθηκαν και  είχαν εξαιρεθεί με τον πρόσφατο Ν. 4172/13,  μόλις πριν λίγες ημέρες, αφορά η σημερινή τροπολογία που κατατέθηκε από τον υπουργό παιδείας, προς ψήφιση, στη Βουλή, αναφέρει ανακοίνωση της OΛΜΕ.

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Economist: Τα σχέδια αντιμετώπισης για την ανεργία των νέων στην Ευρώπη είναι «λίγα»

Όταν η Άνγκελα Μέκρελ δηλώνει ότι κάτι πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα στην ευρωζώνη, η πολιτική μηχανή της περιοχής ανεβάζει ταχύτητα. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο μηνών, η καγκελάριος της Γερμανίας έχει συνειδητοποιήσει τους κινδύνους από την εξαιρετικά υψηλή ανεργία των νέων στη νότια Ευρώπη.

Μισθοί πείνας για 8.500 εκπαιδευτικούς μέσω ΕΣΠΑ. Πιο τυχεροί άλλοι 2.500

Συνολικά 11.000 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί αναμένεται να προσληφθούν τη νέα σχολική χρονιά, με τη συντριπτική πλειονότητα, και συγκεκριμένα τους 8.500, να παίρνει μισθό που μετά βίας θα αγγίζει τα 400 ευρώ τον μήνα. Το υπουργείο Παιδείας εξασφάλισε πιστώσεις από το υπουργείο Οικονομικών για την πρόσληψη περίπου 2.500 τυχερών αναπληρωτών, οι οποίοι θα στελεχώσουν θέσεις, κυρίως, σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές. Οι υπόλοιποι 8.500 αναπληρωτές δάσκαλοι και καθηγητές επίσης θα έχουν δουλειά το επόμενο σχολικό έτος, ωστόσο, επειδή θα ενταχθούν σε χρηματοδοτούμενα
προγράμματα του ΕΣΠΑ από τα κονδύλια του οποίου και θα αμείβονται, ο μισθός τους θα

Κατάργηση ειδικοτήτων κατά κλάδο και κατηγορία του προσωπικού της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις (το ΦΕΚ). Σημαντικές αλλαγές στις άλλες διατάξεις.

το ΦΕΚ εδώ 
Στο παραπάνω ΦΕΚ το άρθρο 82 που αφορά τους Εκπαιδευτικούς έχει τίτλο: “Κατάργηση ειδικοτήτων κατά κλάδο και κατηγορία του προσωπικού της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις”
Σχόλια για το άρθρο 82:
1]Οι ειδικότητες που καταργούνται είναι 52 και όχι 50 που είχε το Σχέδιο Νόμου, Αφαιρέθηκαν οι δυο ξενόγλωσσες.
2]Μια σημαντική προσθήκη στο Σχέδιο Νόμου είναι η παράγραφος 11 που λέει:
“11. Για το σχολικό έτος 2013−2014, ο ποσοτικός προσδιορισμός των κενών θέσεων στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, των υπηρεσιακών αναγκών, καθώς και το πλεονάζον εκπαιδευτικό προσωπικό ανά ειδικότητα και Διεύθυνση Εκπαίδευσης, γίνεται με διαπιστωτική πράξη που εκδίδεται από τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κατόπιν εισήγησης της Γενικής Διεύθυνσης Προσωπικού Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας
Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, με βάση την επεξεργασία και το συσχετισμό των στοιχείων που έχουν καταχωρηθεί, με ευθύνη των Διευθυντών Εκπαίδευσης, στο προβλεπόμενο στο άρθρο 7 του ν. 3848/2010 (Α΄ 71) ηλεκτρονικό σύστημα.

Συμπληρωματικές εξετάσεις πιστοποίησης Β Επιπέδου ΤΠΕ το Σεπτέμβριο

Σε συνέχεια της από 20/06/2013 σχετικής ανακοίνωσης και σε απάντηση του ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε από εκπαιδευτικούς που έχουν παρακολουθήσει επιτυχώς προγράμματα επιμόρφωσης Β' επιπέδου και δεν κατέστη δυνατό να συμμετάσχουν στις δοκιμασίες πιστοποίησης που διενεργήθηκαν το περασμένο διάστημα Μαΐου - Ιουνίου 2013, γίνεται γνωστό ότι προγραμματίζεται η υλοποίηση μικρού αριθμού συμπληρωματικών προγραμμάτων πιστοποίησης Β΄ Επιπέδου ΤΠΕ για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο 2013. Η υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής προβλέπεται να ξεκινήσει στις αρχές του ίδιου μήνα.

Λουκέτο σε 118 δημοτικά και νηπιαγωγεία

Κλειστές πόρτες θα βρουν μαθητές και γονείς από τον Σεπτέμβριο αφού υπογράφηκε από τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο η τελική απόφαση για την κατάργηση και συγχώνευση δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων σε όλη την επικράτεια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, οι καταργήσεις - συγχωνεύσεις αυτές θα εξοικονομήσουν 76.000 ευρώ για το 2013 -μιας και οι αλλαγές υλοποιούνται σχεδόν στα μισά του οικονομικού έτους- ενώ από το 2014 η εξοικονόμηση πόρων θα ανέλθει στις 228.000 ευρώ.
Οπως αναφέρει και το ΒΗΜΑ συνολικά συγχωνεύονται 17 δημοτικά σχολεία και 12 νηπιαγωγεία, ενώ καταργούνται 31 δημοτικά και 87 νηπιαγωγεία ανά περιφερειακή διεύθυνση, ενώ υποβιβάζονται πέντε νηπιαγωγεία και 34 δημοτικά σχολεία.
Παράλληλα προάγονται δύο δημοτικά, στα οποία όμως δεν θα δοθούν επιπλέον οργανικές θέσεις μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες κατασκευής των κτιρίων τους.
Ανάμεσα στα 118 λουκέτα όμως έρχεται και η ίδρυση τριών δημοτικών και δύο νηπιαγωγείων, τα οποία θα επανδρωθούν με εκπαιδευτικούς
Δείτε τη λίστα με τα σχολεία που κλείνουν ΕΔΩ


Πηγή:| iefimerida.gr

Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Δεν θα χτυπούν κάρτα οι εκπαιδευτικοί

Οι εκπαιδευτικοί από το Σεπτέμβριο δεν θα χτυπούν κάρτα, αλλά ο  Διευθυντής της κάθε σχολικής μονάδας θα ενημερώνει καθημερινά  το ηλεκτρονικό σύστημα το οποίο είναι συνδεδεμένο με το υπουργείο Παιδείας την πλήρη εικόνα απασχόλησης όλωςν των εκπαιδευτικών.

Εξασφάλιση της παιδαγωγικής επάρκειας κατόχων Μεταπτυχιακών Τίτλων Σπουδών

Υστερα από την με αριθμ. 19/3-6-2013 Πράξη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.), ο υπουργός Παιδείας  Κ. Αρβανιτόπουλος υπέγραψε απόφαση η οποία ορίζει ότι τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα του Π.Τ.Δ.Ε. του Ε.Κ.Π.Α. στους Τομείς με τις ακόλουθες
κατευθύνσεις ανά τομέα:
Α. Τομέας Επιστημών της Αγωγής:
«Εφαρμοσμένη Παιδαγωγική» (Διδακτική - Προγράμματα Σπουδών, Εκπαίδευση ενηλίκων, Συνεχιζόμενη εκπαίδευση και δια βίου μάθηση)m
«Συγκριτική Παιδαγωγική» με ειδίκευση σε ζητήματα ποιότητας της εκπαίδευσης
«Κοινωνιοβιολογία, Νευροεπιστήμες και Εκπαίδευση»
Β. Τομέας Ειδικής Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας:
«Ειδική Αγωγή, Λογοθεραπεία-Συμβουλευτική» 
Γ. Τομέας Ανθρωπιστικών Σπουδών:

«Διδακτική της Γλώσσας-Λογοτεχνία-Θέατρο και Εκπαίδευση».
«Ιστορία και διδακτική της ιστορίας-Λαογραφία και πολιτισμός»
«Κοινωνιολογία της Εργασίας: πολιτικές Αγοράς Εργασίας-Μειονότητες-Παιδική
Ηλικία».
Δ. Τομέας Μαθηματικών και Πληροφορικής:
«Μαθηματικά στην Εκπαίδευση (Ιστορία, Φιλοσοφία και Διδακτική των
Μαθηματικών)».
«Πληροφορική στην Εκπαίδευση».
Ε. Τομέας Φυσικών Επιστημών, Τεχνολογίας και Περιβάλλοντος:
«Φυσικές Επιστήμες στην Εκπαίδευση».
Στ. Σύμπραξη ΠΤΔΕ-ΤΕΙ Πειραιά:
«Εκπαιδευτική Τεχνολογία και ανάπτυξη Ανθρώπινων Πόρων».
Πληρούν τις προϋποθέσεις κατοχύρωσης παιδαγωγικής επάρκειας για τους κατόχους του αντίστοιχου μεταπτυχιακού τίτλου.

Απορίες νομοταγούς φορολογουμένου ...

Βασανίζομαι από καιρό με σοβαρές απορίες που πιθανότατα συμμερίζονται και άλλοι έλληνες πολίτες και που νομίζω ότι θα έπρεπε να τύχουν ικανοποιητικής απαντήσεως από τους πολιτικούς που μας κυβερνούν και όχι μόνο.

Επικαλούμαι προς τούτο κάπως χαλαρά το άρθρο 10 του Συντάγματος, το οποίο παρέχει στον κάθε πολίτη το δικαίωμα να αναφέρεται στις Αρχές απαιτώντας αιτιολογημένες απαντήσεις. Ιδού μερικές επίκαιρες από τις πολλές απορίες μου:

- Πώς δικαιολογείται να ανακοινώνεται κάθε τόσο μείωση δαπανών του Δημοσίου, που επιζητεί και το χειροκρότημα, όταν ταυτόχρονα το Δημόσιο δεν εξοφλεί τα χρέη του ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, με αποτέλεσμα να έχουν σταματήσει τα περισσότερα δημόσια έργα, να ασφυκτιά η αγορά από έλλειψη ρευστού, να κλείνουν επιχειρήσεις επειδή μάταια περιμένουν να πληρωθούν κ.ο.κ.; Αν το Δημόσιο εξοφλούσε τα χρέη του, θα μπορούσε να εμφανίζει τέτοια μείωση δαπανών;

Ολοκλήρωσε την αξιολόγηση το υπουργείο Παδείας

Το σχέδιο αναδιοργάνωσης του υπουργείου Παιδείας ενέκρινε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης που συνεδρίασε παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου.
Το Συμβούλιο ενέκρινε την αξιολόγηση των δομών και των υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας, καθώς και τη διαχείριση του προσωπικού, που αφορά στην Κεντρική Υπηρεσία, τις Περιφερειακές Υπηρεσίες, το σύνολο της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και τα ΙΕΚ. Υπενθυμίζεται ότι οι δομές αυτές στελεχώνονται από 165.000 υπαλλήλους από τους 187.000 συνολικά που υπηρετούν συνολικά στο υπουργείο Παιδείας.

Οι μισθωτοί πλήρωσαν το 2012 περισσότερο φόρο για λιγότερο εισόδημα

Τα εισοδήματα μειώνονται και οι φόροι αυξάνονται. Αυτό προκύπτει από την πρώτη επεξεργασία των δηλώσεων που υποβλήθηκαν το 2012 και αφορούν τα εισοδήματα που εισπράχθηκαν το 2011.
Συγκεκριμένα, για μία ακόμη φορά περίπου 4,8 εκατομμύρια μισθωτοί και συνταξιούχοι είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται και το εκκαθαριστικό της εφορίας να είναι τσουχτερό. Δεν ισχύει το ίδιο όμως και για τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι κατάφεραν να μειώσουν τους φόρους για τα εισοδήματα που εισέπραξαν το 2011. Εξι στους δέκα ελεύθερους επαγγελματίες εμφανίζονται με εισοδήματα έως... 6.000 ευρώ.

Το μεταπτυχιακό στην ...κοπή κλήσεων!

Μελίνα Καραπαναγιωτίδου

Είχα την εντύπωση ότι τα αποδεικτικά σπουδών είναι τίτλοι γνώσεων, ικανοτήτων και κατάρτισης. Οι απόφοιτοι πανεπιστημίων είναι επιστήμονες, ο καθένας στον τομέα του και μετά από χρόνια εκπαίδευσης και γνώσεων αποκτούν επαγγελματικές δεξιότητες.

Ολη η συνέντευξη του Κ. Αρβανιτόπουλου για τη διαθεσιμότητα των εκπαιδευτικών, την κατάργηση ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ, τις αποσπάσεις, τις συγχωνεύσεις, την ΤΕΕ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συνέντευξη του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου στην τηλεοπτική εκπομπή Πρωινό Mega
Ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος,  σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεοπτική εκπομπή «Πρωινό Mega», δήλωσε μεταξύ άλλων, τα εξής:
Για τη διαθεσιμότητα των εκπαιδευτικών

Στη σύνταξη έως και 15 έτη νωρίτερα. Πλασματικά χρόνια

Ευνοϊκές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης οι οποίες "κατεβάζουν" ως και 15 χρόνια τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης μπορούν να κατοχυρώσουν με την εξαγορά πλασματικών ετών περίπου 1,1 εκατ. ασφαλισμένοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα όπως και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Απειροελάχιστες οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών σε γραφεία

Ολοι οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί σε γραφεία θα επιστρέψουν στις τάξεις από το Σεπτέμβριο , δήλωσε σήμερα στο mega ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόποπουλος.
Οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών που θα γίνουν φέτος θα είναι απειροελάχιστες τόνισε ο υπουργός Παιδείας .

Το κόμμα της δραχμής και οι επιχειρηματίες της ντροπής

Μαθαίνουμε ότι ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, έστειλε επιστολή στον Αλέξη Τσίπρα και χαιρετίζει τη μετεξέλιξή του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα μετά το συνέδριο.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην επιστολή αυτή υπάρχει μια ολόκληρη πολιτική ανάλυση για τις τρέχουσες εξελίξεις αλλά και προτάσεις του κ. Δασκαλόπουλου για έξοδο από την κρίση. Η επιστολή αυτή δεν έχει δοθεί ωστόσο, ακόμα στη δημοσιότητα από καμία πλευρά.

Αναζητούνται και άλλοι καθηγητές για διαθεσιμότητα

Να βρουν ακόμη 5.000 υπαλλήλους που θα βγουν στη διαθεσιμότητα ψάχνουν οι υπουργοί μετά τη διαπίστωση ότι παρά το λουκέτο στη Δημοτική Αστυνομία, αλλά και την κατάργηση των σχολικών φυλάκων, οι αριθμοί δεν βγαίνουν. Οι πληροφορίες λένε ότι ο αριθμός θα καλυφθεί από το υπουργείο Παιδείας.

ΔΗΛΩΣΗ "ΒΟΜΒΑ" ΑΠΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ > Θα παραιτηθώ από βουλευτής αν έρθουν ξανά οριζόντια μέτρα

Στην απόφαση, οριστική και αμετάκλητη, να μην ψηφίσει ξανά μέτρα που θα πλήττουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο μισθωτούς και συνταξιούχους, έχει καταλήξει ο Κ. Καραμανλής.Σύμφωνα μάλιστα με αποκλειστικές πληροφορίες από κύκλους που πρόσκεινται στον πρώην πρωθυπουργό, στην περίπτωση που η κυβέρνηση φέρει (ή αναγκαστεί να φέρει) προς ψήφιση νέο πακέτο, θα παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα. 
Θέλοντας με αυτό το τρόπο όχι απλά να υπογραμμίσει τη διαφωνία του, αλλά παράλληλα να στείλει μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι η κοινωνία δεν αντέχει άλλο.

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Η εγκύκλιος που ζητούσε Παρασκευή βράδυ στοιχεία από τους εκπαιδευτικούς

Αργά το βράδυ της Παρασκευής, έφθασε με  e-mail  από την Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας, προς όλες της Διευθύνσεις Δ.Ε.,  εγκύκλιος με την οποία ζητούνταν από τους εκπαιδευτικούς που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες και δεν απολύονται να καταθέσουν μέχρι την επόμενη ημέρα, Σάββατο, στις 2 το μεσημέρι συμπληρωματικά δικαιολογητικά ελλείποντα δικαιολογητικά.

11.000 αναπληρωτές εκπαιδευτικούς θα προσλάβει το υπουργείο Παιδείας

Το υπουργείο Παιδείαςέχει ήδη έχει εξασφαλίσει την απασχόληση 8500  αναπληρωτών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, για τη  νέα σχολική χρονιά σε καινοτόμες και χρηματοδοτούμενες δράσεις από το ΕΣΠΑ (όπως η εφαρμογή του θεσμού του Μέντορα, της ενισχυτικής διδασκαλίας κλπ).  
Επίσης έχουν εγκριθεί από την Κυβέρνηση  2500 πιστώσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό, για την πρόληψη ισάριθμων  αναπληρωτών   για την νησιωτική και ορεινή χώρα.

Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

Βάσεις 2013: Αναλυτικά οι εκτιμήσεις ανά επιστημονικό πεδίο

Ιστορική βουτιά αναμένεται να σημειώσουν οι βάσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από την επεξεργασία των αποτελεσμάτων στο Υπουργείο Παιδείας.

Χαρακτηριστικό είναι, πως στην ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής που θα γίνει το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, οι ειδικοί λένε πως για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, περιμένουμε πτώση των βάσεων από 500 μόρια στις περιζήτητες Ιατρικές σχολές, έως και 1.000 μόρια στις πολυτεχνικές σχολές.

Δημόσιο: Ποιοι απειλούνται με διαθεσιμότητα

Οι 70.000 υπάλληλοι που διορίσθηκαν στο δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ αλλά όχι με διαγωνισμό απειλούνται με διαθεσιμότητα.
Τα πάνω κάτω για δεκάδες χιλιάδες διοριστέους που προσελήφθησαν την τελευταία 20ετία μέσω του ΑΣΕΠ κυρίως σε δήμους, πανεπιστήμια και ΝΠΙΔ,με προκηρύξεις όμως που εξέδωσαν οι ίδιοι οι φορείς τους και όχι το ίδιο το ΑΣΕΠ, φέρνει σχετική διάταξη που προστέθηκε την τελευταία στιγμή στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου οικονομικών, από τον Κ. Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας με τη συγκεκριμένη διάταξη μέσω μοριοδότησης, στην ουσία εξαιρούνται από τις αρνητικές… παρενέργειες της διαθεσιμότητας (βλ. απολύση μετά από οκτώ μήνες), διασφαλίζοντας μια θέση στο Δημόσιο:

Κλειστά σχολεία τον Σεπτέμβρη

Έκρηξη από τη νέα σχολική χρονιά υπόσχονται οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι εμφανίζονται ανυποχώρητοι απέναντι στις προθέσεις της κυβέρνησης για συμμετοχή τους στο πρόγραμμα κινητικότητας αλλά και για την κατάργηση ειδικοτήτων σε τεχνικά και επαγγελματικά λύκεια.

Το μέτωπο των καθηγητών κάθε άλλο παρά αρραγές φαίνεται, με δεδομένο ότι μόλις λίγες μέρες πριν. στις 3 Ιουλίου, συστάθηκε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εκπαιδευτικών Διορισμένων με Γραπτό Διαγωνισμό ΑΣΕΠ. ενόψει του κινδύνου να κριθούν τον

Ποιοι είναι οι επόμενοι 12.500 υποψήφιοι για διαθεσιμότητα έως τον Δεκέμβριο του 2013

ΤΙΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ βασικές δεξαμενές των απολύσεων ξεκαθάρισε την περασμένη Τετάρτη ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι «οι συμφωνημένες από πέρυσι υποχρεωτικές αποχωρήσεις των δημοσίων υπαλλήλων θα προέλθουν κατά κύριο λόγο από τις συγκεκριμένες (σ.σ.: αναφέρονται παρακάτω) κατηγορίες».
Πρώτοι που κινδυνεύουν είναι οι πειθαρχικά ελεγχόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι, με επιτάχυνση της διαδικασίας εκδίκασης πειθαρχικών υποθέσεων από τα αρμόδια πειθαρχικά συμβούλια

Πληθωρισμός μαθητών στις αισθητικές τέχνες

Η χώρα χρειάζεται περισσότερες αισθητικούς ομορφιάς και κομμωτές από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, τεχνίτες φυσικού αερίου και οικοδόμους. Και όμως αυτό αποδεικνύεται από τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας για τον αριθμό των μαθητών στις επαγγελματικές σχολές το περασμένο σχολικό έτος 2012-2013. Ενδεικτικά, στην Αττική, στις ειδικότητες αισθητικής και κομμωτικής των Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑΣ) φοίτησαν συνολικά 1.367 μαθητές και στις ειδικότητες θερμοϋδραυλικών εγκαταστάσεων, κτιριακών έργων (οικοδομικές εργασίες), τεχνιτών αερίων καυσίμων (φυσικού αερίου) και τεχνιτών ηλεκτρολογικών εργασιών φοίτησαν συνολικά 969 μαθητές. Πρόκειται για ένα από τα στρεβλά της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης, η οποία βρίσκεται στο προσκήνιο λόγω των 2.500 εκπαιδευτικών τεχνικών ειδικοτήτων

Ολο το σχέδιο για την κινητικότητα των εκπαιδευτικών: Τα κριτήρια για τις 8.000 μετατάξεις

Με ταχείς ρυθμούς προχωρεί το υπουργείο Παιδείας στη διοικητική τακτοποίηση των θεμάτων που προκύπτουν από τις μετατάξεις των εκπαιδευτικών. Η εφαρμογή του σχεδίου ξεκινά εντός του Ιουλίου, με στόχο η νέα σχολική χρονιά να αρχίσει χωρίς διδακτικά κενά.
Τα κριτήρια για τις 8.000 μετατάξεις
Αλλαγές στο καθεστώς των υποχρεωτικών μετατάξεων που αφορούν περίπου 8.000 εκπαιδευτικούς προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου, η διαδικασία για τις μετατάξεις ξεκινά εντός του Ιουλίου και έως τις 10 Αυγούστου αναμένεται να έχει οριστικοποιηθεί η λίστα με τα ονόματα.
Σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών και ψηφίστηκε τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, αλλάζει η διαδικασία για τον καθορισμό των κενών θέσεων, τις υπηρεσιακές ανάγκες σε διοικητικό προσωπικό αλλά και το πλεονάζον προσωπικό ανά ειδικότητα.
Συγκεκριμένα, για το σχολικό έτος 2013-14, ο ποσοτικός προσδιορισμός των κενών θέσεων στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, καθώς και το πλεονάζον προσωπικό θα γίνεται με διαπιστωτική πράξη που εκδίδεται από τον υπουργό Παιδείας κατόπιν εισήγησης της γενικής διεύθυνσης προσωπικού Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του υπουργείου. Τα στοιχεία αυτά θα προκύψουν με βάση την επεξεργασία και τον συσχετισμό των στοιχείων που έχουν καταχωρισθεί με ευθύνη των διευθυντών εκπαίδευσης.
Τα κριτήρια για τις 8.000 μετατάξεις

Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

Νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ

Τ’ Αι Λιός γυρίζει ο καιρός αλλιώς λέει ο λαός, περιμένοντας την αλλαγή του καιρού. Ίσως κατά βάθος περιμένοντας και τίποτε καλύτερο αλλά που. Εκεί που κοιμάται και λέει δόξα το Θεό που δεν έπαθε και τίποτε χειρότερα με το πολυνομοσχέδιο, να’ σου έρχεται η κατραπακιά από τη ΔΕΗ για να αναφωνήσει βοήθα Παναγιά.

Ο λαός και το νερό της Γεδρωσίας

Ζητάμε από τους Έλληνες πίστη και καρτερία. Τους υποσχόμαστε λύτρωση στο τέλος της ανηφόρας, αρκεί να σφίξουν τα δόντια και να υπομείνουν την ανεργία, την φτώχεια, μια δραματική μείωση της ποιότητας ζωής τους, που μεγαλύτερη μόνο με πόλεμο έχουν υποστεί τόσο γρήγορα.
Ο Πρωθυπουργός αγωνίζεται. Κλείνει εικοσάωρα συνεχούς δουλειάς, σπεύδει παντού και στα πάντα να συμμαζέψει αστοχίες και λάθη. Σίγουρα κάνει κι ο ίδιος λάθη και θα κάνει κι άλλα, αλλά κάνει ΚΑΤΙ.

Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ σε ρόλο ακροβάτη

Η εξάντληση της τετραετίας της κυβέρνησης είναι διακηρυγμένος πόθος του πρωθυπουργού και πολλών πολιτικών. Ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ τρέμει στην ιδέα ότι θα μπορούσε να του «σκάσει» η διακυβέρνηση της χώρας.
Επίσης, μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου δεν επιθυμεί τις πρόωρες εκλογές και στις δημοσκοπήσεις δείχνει με κάθε τρόπο ότι πρέπει να γλιτώσουμε από τη βάσανο των συνεχόμενων προσφυγών στις κάλπες, έστω και με διάφορες συνεργασίες και ανίερες συμμαχίες.

Σε διαθεσιμότητα μπαίνουν από την Δευτέρα 2.000 καθηγητές

Το πολυνομοσχέδιο ψηφίστηκε στη Βουλή και μέσα στον Ιούλιο και από τη Δευτέρα τίθενται σε διαθεσιμότητα 2.000 καθηγητές τεχνικών ειδικοτήτων που καταργήθηκαν από τα επαγγελματικά λύκεια και τις σχολές.
Σύμφωνα με το Εθνος οι αλλαγές στο καθεστώς των υποχρεωτικών μετατάξεων αφορούν περίπου 8.000 εκπαιδευτικούς και σύμφωνα με τροπολογία που ψηφίστηκε τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, αλλάζει η διαδικασία για τον καθορισμό των κενών θέσεων, τις υπηρεσιακές ανάγκες σε διοικητικό προσωπικό αλλά και το πλεονάζον προσωπικό ανά ειδικότητα.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, 4.933 καθηγητές θα μεταταχθούν υποχρεωτικά από τη δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση (γυμναστές, καθηγητές πληροφορικής, γαλλικής φιλολογίας, θεατρικών σπουδών, μουσικής και καλλιτεχνικών).

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Δωρεάν φοίτηση στα δημόσια ΙΕΚ

Ο Υπουργός Παιδείας Κος Αρβανιτόπουλος στην ομιλία του στη Βουλή 18-7-2013 μεταξύ άλλων αναφέρει:
“Αυξάνουμε την δυναμικότητα φοίτησης των Δημοσίων ΙΕΚ από 10.00 σε 15000, με παράλληλα καθολική κάλυψη των διδάκτρων.
Γιατί πρέπει να γνωρίζετε ότι εδώ και 3 χρόνια κάθε εκπαιδευόμενος σε Δημόσιο αλλά και σε Ιδιωτικό ΙΕΚ επιχορηγείται με 630€ το εξάμηνο. Όσο δηλαδή είναι τα δίδακτρα στο Δημόσιο ΙΕΚ και ένα μέρος των διδάκτρων των ιδιωτικών ΙΕΚ.
Από τον Σεπτέμβριο του 2013, αλλά και κατά τη διάρκεια της νέας προγραμματικής περιόδου έως το 2020, η επιδότηση διδάκτρων θα αποδίδεται σε όλους τους σπουδαστές των Δημοσίων ΙΕΚ, και στην περίπτωση που θα μένουν κάποιοι αναξιοποίητοι πόροι, θα ενισχύονται οι σπουδαστές των Ιδιωτικών ΙΕΚ, με κοινωνικά κριτήρια αυστηρά και μόνο σε ειδικότητες αιχμής που στην περιοχή τους δεν θα παρέχουν τα Δημόσια ΙΕΚ.
Άρα δημόσια δωρεάν παιδεία και στα δημόσια ΙΕΚ. Αυτή είναι η απάντηση σε όσους επιχείρησαν να συκοφαντήσουν τις προθέσεις και να διαστρεβλώσουν τις επιλογές μας.”

Τοποθετήσεις Εκπαιδευτικών σε Οργανικές Θέσεις- NEA οργανικά κενά

Τοποθετήσεις Εκπαιδευτικών σε Οργανικές Θέσεις  εδώ
ΝΕΑ ΕΝΑΠΟΜΕΙΝΑΝΤΑ ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΚΕΝΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΥΣΔΕ ΣΤΙΣ 18-7-2013
εδώ
Η διαδικασία τοποθέτησης των εκπαιδευτικών στα νέα οργανικά κενά θα γίνει σύμφωνα με το ΠΔ 50/1996 άρθρο 15 παρ. 11&12 :
11. Οι εκπαιδευτικοί που υπέβαλαν δήλωση για τοποθέτηση εφόσον δεν κατέστη δυνατόν να τοποθετηθούν σε σχολείο της προτίμησής τους, μπορούν, αν το επιθυμούν, να υποβάλουν συμπληρωματική δήλωση για τοποθέτηση στις υπόλοιπες αυτές θέσεις μέσα σε πέντε (5) ημέρες από την ανακοίνωσή τους. Η τοποθέτηση αυτή γίνεται ύστερα από σύγκριση μεταξύ τους.
12. Οι εκπαιδευτικοί που δεν τοποθετήθηκαν σε σχολεία της προτίμησής τους τοποθετούνται προς το συμφέρον της υπηρεσίας στις υπόλοιπες κενές θέσεις. Σε περίπτωση που οι εκπαιδευτικοί αυτοί είναι περισσότεροι από τις οργανικές θέσεις, παραμένουν ως υπεράριθμοι στη διάθεση των περιφερειακών υπηρεσιακών συμβουλίων και τοποθετούνται προσωρινά ή διατίθενται για τη συμπλήρωση ωραρίου σύμφωνα με τη διαδικασία του εδαφίου β’ της παρ. 7 του άρθρου 14 σε σχολεία της συγκεκριμένης περιοχής.
Καλούνται οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να τοποθετηθούν, σύμφωνα με τα ανωτέρω, να υποβάλλουν εντός 5 ημερών ( μέχρι την Τρίτη 23/7 και ώρα 12:00) δήλωση προτίμησης για τα νέα οργανικά κενά

ΟΛΜΕ:Μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα κατά του υπουργού, του Γ.Γ. και της κ. Καρδαμίτση

Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών κατά του υπουργού Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλου, του Γεν.  Γραμματέα του Υπουργείου κ. Κυριαζή και κατά της αναπληρ. Προϊσταμένης Γεν. Δ/νσης Υπουργείου Παιδείας κ. Καρδαμίτση και κατά παντός άλλου υπευθύνου για την ενέργειά τους να προχωρήσουν στην υλοποίηση του νόμου για τις διαθεσιμότητες των εκπαιδευτικών πριν ακόμη αυτός ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο και να δημοσιοποιήσουν τους πίνακες που περιείχαν προσωπικά δεδομένα 2.500 εκπαιδευτικών. 

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Οι τοποθετήσεις Βουλευτών στην Ολομέλεια της Βουλής επί της διαθεσιμότητας των εκπαιδευτικών

Για να δείτε τις τοποθετήσεις κάνετε κλικ εδώ

Τροπολογίες στο Πολυνομοσχέδιο: Τι αλλάζει για τις καταργούμενες ειδικότητες, για τους πλεονάζοντες, τις μετατάξεις και τις τοποθετήσεις

Τροπολογίες του Κ. Αρβανιτόπουλου στο ψηφισθέν πολυνομοσχέδιο για τους εκπαιδευτικούς

Οι απολύσεις φέρνουν εμφύλιο μεταξύ των εκπαιδευτικών

ΣΧΟΛΙΟ: Η χάραξη της πολιτικής της ΟΛΜΕ είναι ευθύνη της αριστερής πλειοψηφίας. 
Αυτοί είναι πλέον οι υπεύθυνοι  για τη χάραξη της πορείας του κλάδου, για τη νίκη ή για την ήττα.
Δυστυχώς, τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας αριστερής πλειοψηφίας είναι απογοητευτικά.
Καθηγητές τεχνικών Λυκείων κατηγορούν την ΟΛΜΕ για συμφωνία με το υπουργείο Παιδείας, ώστε να μην μπουν σε διαθεσιμότητα συνάδελφοί τους της γενικής παιδείας. 
Οι καθηγητές Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης ισχυρίζονται ότι η κατάργηση ειδικοτήτων θα οδηγήσει περισσότερα παιδιά στα Γενικά Λύκεια.

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Η ομιλία του υπ. Παιδείας στη Βουλή

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
Από τις  Προγραμματικές Δηλώσεις της Κυβέρνησης έχουμε δεσμευτεί, για τη συνολική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος, την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του, την απλούστευση των λειτουργιών του, την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του, με τον προσφορότερο τρόπο, για ποιότητα στην εκπαίδευση αλλά και το δημοσιονομικό νοικοκύρεμα.
Στρατηγική μας επιλογή η δημόσια, δωρεάν παροχή παιδείας στους νέους μας, στα παιδιά μας. 
Γι αυτό το σύνολο των μεταρρυθμίσεων που έχουν εξαγγελθεί από τον Ιούλιο του 2012, τόσο αυτές που έχουν υλοποιηθεί, όσο και αυτές που δρομολογούνται να υλοποιηθούν έως τον Σεπτέμβριο του 2013, υπακούουν και υπηρετούν μια ενιαία στρατηγική επιλογή:

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σταματάμε τις αποσπάσεις 3500 ετησίως εκπαιδευτικών χωρίς κριτήρια, χωρίς μελέτη

Σταματάμε το απόστημα των αποσπάσεων 3500 ετησίως εκπαιδευτικών χωρίς κριτήρια, χωρίς μελέτη, με την κάλυψη διοικητικών θέσεων από εκπαιδευτικούς τόσο στις περιφερειακές υπηρεσίες όσο και στα Δημόσια ΙΕΚ, που σήμερα λειτουργούν μόνον με αποσπασμένους εκπαιδευτικούς. 

Πρόσκληση εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για υποβολή αιτήσεων αποσπάσεων στο Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδας κατά το σχολικό έτος 2013 – 14.

Σε συνέχεια του εγγράφου του Υπ. Παιδείας & Θρησκευμάτων με θέμα την πρόσκληση εκπαιδευτικών για υποβολή αιτήσεων αποσπάσεων σε φορείς με αριθμ. Πρωτ. 93955/Δ1 12-07-2013 (http://minedu.gr/home/themata-prosopikou-main/135-protobathmia-kai-deyterobathmia/9894-12-07-13-2013-2014.html) σας ενημερώνουμε ότι το Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδας θα δεχθεί αιτήσεις απόσπασης από εκπαιδευτικούς οι οποίοι θα ασκούν έργο σχετικό με την υποβοήθηση των Τμημάτων του (www.teilam.gr,www.teihal.gr) σε πρακτικές και εργαστηριακές ασκήσεις των φοιτητών.
Παρακαλούνται οι Διευθυντές Β/θμιας εκπαίδευσης (Λαμίας, Καρπενησίου, Άμφισσας, Θηβών, Χαλκίδας) όπως ενημερώσουν τους ενδιαφερόμενους καθηγητές.
το έγγραφο εδώ

Ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν μπαίνουν σε διαθεσιμότητα – Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής

- Αυξάνεται το πλαφόν εισοδήματος για την εξαίρεση από τη διαθεσιμότητα
- Ποιοι δημοτικοί αστυνομικοί εξαιρούνται από το νέο καθεστώς
- Δεν κινδυνεύουν με διαθεσιμότητα-απόλυση όσοι έχουν προσληφθεί στο Δημόσιο με ΑΣΕΠ

Συνεχίζονται οι αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο λίγες ώρες πριν την ψήφισή του στη Βουλή. Όπως είχε προαναγγείλει από το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε αλλαγές που απαλλάσσουν ουσιαστικά από τον κίνδυνο διαθεσιμότητας μεγάλο μέρος των δημοσίων υπαλλήλων.

Σύμφωνα με αυτές:

Σημαντική υποχώρηση των βάσεων. Σε ποιο πεδίο πέφτουν ακόμα και μέχρι 700 μόρια

Μεγάλη θα είναι η πτώση των βάσεων στην πλειονότητα των τμημάτων όλων των επιστημονικών πεδίων, που μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει σε κάποιες περιπτώσεις τα 700 μόρια.
Σύμφωνα με το Έθνος, η πτώση βέβαια δεν θα είναι καθολική αφού αναμένεται να υπάρξουν και ορισμένες σχολές στις οποίες μειώνεται ο αριθμός των εισακτέων, όπως για παράδειγμα οι στρατιωτικές, κάποιες παιδαγωγικές κ.α όπου θα παρατηρηθεί άνοδος.

Αντ. Σαμαράς: Μειώνεται από 1ης Αυγούστου ο ΦΠΑ στην εστίαση

Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% από 1ης Αυγούστου ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε τηλεοπτικό του μήνυμα.
Ολόκληρη η δήλωση του Πρωθυπουργού έχει ως εξής:
 Παρά τις δυσκολίες, αυτή τη στιγμή συμβαίνουν σημαντικά – και σημαδιακά – πράγματα για τη Χώρα μας. Τα προβλήματα ασφαλώς δεν λύθηκαν. Αλλά για πρώτη φορά πετύχαμε δύο πράγματα:
Πρώτον, αποτρέψαμε και δεν θα εφαρμοστούν μέτρα που είχαν ψηφιστεί στο μνημόνιο για να εφαρμοστούν το 2014.

Ιταλία: Οι φτωχοί ανέρχονται στα 9,5 εκατομμύρια

Αρνητικό ρεκόρ σε ό,τι αφορά την αύξηση της φτώχειας σημειώνει η Ιταλία, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Στατιστικού Ινστιτούτου της χώρας Istat.
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, τα άτομα «σε απόλυτη κατάσταση ένδειας», από το 5,7% του πληθυσμού που ήταν το 2011, άγγιξαν πέρυσι το 8%, ποσοστό που αποτελεί και αρνητικό ρεκόρ των τελευταίων οκτώ ετών. Πρόκειται για άτομα που «δεν μπορούν ούτε να αγοράσουν τα στοιχειώδη, απαραίτητα αγαθά για μια αξιοπρεπή ζωή»

«Μόνο διά του εξαναγκασμού μπορεί να γίνουν αλλαγές στο Δημόσιο»


Του Γιαννη Παλαιολογου

Στην ούτως ή άλλως ρευστή ελληνική πραγματικότητα, ένα άτυπο κριτήριο για την ανάδειξη ενός προσώπου σε θεσμό είναι η «γελοιογραφοποίησή» του – η μετατροπή του σε καρτούν από τον Τύπο. Με αυτό το κριτήριο, και όχι απλά για την επιβλητική του διάπλαση, ο 75χρονος σήμερα Λέανδρος Ρακιντζής, ο αρεοπαγίτης ε.τ., που υπηρετεί από το 2004 ως γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, είναι σήμερα ένα υπολογίσιμο μέγεθος. Σε αντίθεση με τους περισσότερους συμπρωταγωνιστές του στις γελοιογραφίες, συνήθως εμφανίζεται όχι για να γελάσουμε μαζί του, αλλά για να γελάσουμε –ώστε να μην κλάψουμε– με αυτά που αποκαλύπτει.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (2009)

Πατήστε εδώ για να δείτε την πρόταση του Π.Ι που υποβλήθηκε το 2009.
Η παραπάνω πρόταση είναι επίκαιρη γιατί σε λίγες μέρες θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τη Τεχνική Εκπαίδευση.
Ενδιαφέρον επίσης έχει η ΕΡΕΥΝΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ∆ΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙ∆ΕΥΣΗΣ (ΤΕΕ-ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ) που μπορείτε να δείτε εδώ
Η παραπάνω έρευνα μεταξύ άλλων αναφέρει:
Μόνο το 35,1% των απασχολούμενων αποφοίτων ανέφεραν, 6 ½ χρόνια μετά την αποφοίτηση, ότι το αντικείμενο της εργασίας τους έχει μεγάλη ή αρκετή αντιστοιχία με την ειδικότητα που παρακολούθησαν στο ΤΕΕ” (σελίδα 95)
Καλοδήμος Δ.

Μαθητές και σχολεία ανά Τομέα ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ

α παρακάτω στοιχεία είναι για τα ΕΠΑΛ το Σχολικό Έτος 2010-11
math-sch-ana-tomea











Σύμφωνα με στοιχεία της ΟΛΜΕ στους Τομείς των ΕΠΑΣ που καταργούνται φοιτά το 60% των μαθητών των ΕΠΑΣ.
Τα παραπάνω στοιχεία είναι της ΟΛΜΕ και μπορείτε να τα δείτε εδώ
Καλοδήμος Δ.

Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

H υπομονή του κόσμου δεν είναι ανεξάντλητη….

Εμείς εδώ ούτε  ευκαιριακοί υποστηρικτές του Σαμαρά υπήρξαμε, ούτε εξ επαγγέλματος επικριτές του. Γνωριζόμαστε, επομένως, μεταξύ μας, άρα ….δικαιούμεθα να λέμε τα πράγματα με τ’ όνομά τους και χωρίς περιττά φτιασίδια. Και δεν μας ενδιαφέρει να χαϊδεύουμε …αυτιά. Αυτά, για όσους…δυσφορούν.
Ο ελληνικός λαός αντιλαμβάνεται ότι ο Σαμαράς κληρονόμησε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση.

Υπόθεση Παπακωνσταντίνου: Ο κόσμος δεν ξεγελιέται με Κολυμβήθρες του Σιλωάμ

Αν αυτή η χώρα λειτουργούσε τα τελευταία χρόνια όπως στην περίπτωση του Γ. Παπακωνσταντίνου, ίσως είχαμε γλιτώσει από καμιά 20 αριά λαμόγια που κατέκλεψαν το ελληνικό δημόσιο ή ξεπούλησαν τις προσδοκίες των Ελλήνων πολιτών. Κι εννοούμε πολιτικούς και στελέχη και από τα δύο μεγάλα κόμματα που από τη μεταπολίτευση και μετά έκαναν πάρτι και μετέτρεψαν τη χώρα σε ξέφραγο αμπέλι.